Trening svært viktig ved Bekhterevs

En gjennomgang av forskning som omhandler trening og behandling viser viktigheten av regelmessig trening og et behov for bruk av trening som en del av behandlingen.

Bekhterevs sykdom er en arvelig revmatisk bindevevssykdom som i størst grad rammer de små leddene i ryggsøylen, samt senefester. Sykdommen rammer hyppigst menn i 20-30-års alder, og forekomsten antas å være på 0,2–0,3 % i Norge. Sykdommen er oppkalt etter den russiske nevrologen Vladimir Bekhterev.

Bekhterevs sykdom er en gruppe tilstander som kan variere sterkt fra person til person. Voksne rammes typisk av sykdommen på en annen måte enn barn og unge, menn rammes oftere og hardere enn kvinner, og sykdommen forekommer oftere nord i Europa enn i Afrika. Variasjonene gjør at man normalt omtaler Bekhterevs som et sykdomskompleks snarere enn én sykdom. I alle tilfeller oppstår betennelsesreaksjoner ulike steder i kroppen, og felles for tilstandene er at leddene i ryggen før eller siden blir betente. I mange tilfeller tar det 10-15 år, fra første symptomer til diagnose kan stilles. Grunnen er at det tar lang tid før betennelsene i de små leddene i ryggraden fører til tilstrekkelig skade til at de kan oppdages.

Sykdommen kan være smertefull og, hvis ubehandlet, en potensielt invalidiserende sykdom. Med moderne behandling kan likevel de fleste med sykdommen opprettholde normal funksjon. Det finnes ingen behandling som kurerer sykdommen. Behandlingen går i hovedsak på å dempe smertene og å ivareta bevegeligheten og styrken. Smertestillende og betennelsesdempende medisiner spiller en viktig rolle. Behandlingsopphold i varmt klima har vist seg å gi en svært god effekt på pasienter med Bekhterevs sykdom.

Personer med Bekhterevs sykdom anbefales å holde seg i betydelig fysisk aktivitet. Dette kan virke smertedempende ved at det bidrar til å opprettholde bevegeligheten i skjelettet. Tips i forbindelse med trening ved Bekhterevs sykdom:
Kombiner hvile med aktivitet: Sykdommen er ikke like aktiv hele tiden; hvis du har høy sykdomsaktivitet og du overdriver aktiviteten, kan det forverre situasjonen.

Lag et skjema for treningsaktivitetene: Du bør utarbeide en rutine, og når du får laget en (time)plan, blir det en naturlig del av hverdagen. Du bør trene daglig; å forberede treningen og å varme opp er viktige punkter i planen.
Fortsett med bevegelighetsøvelser: Bevegelighetsøvelser er lette øvelser som ikke utføres med vekter, men der du utfører øvelser med forskjellige deler av kroppen hvor du bruker hele bevegelighetsspekteret. Hvis du for eksempel har problemer med å se i blindsonen når du rygger med bil, da bør du gjøre øvelser for nakken for å øke bevegeligheten.

Rekreasjonstrening er ikke et alternativ til terapeutisk trening: Du bør gjøre bevegelighetstrening for nakken, ryggen, skuldre og hofter regelmessig. Det er viktig å jobbe med alle ledd som er affisert. Rekreasjonstrening er flott, men det er ikke et alternativ til Bekhterevtrening.

God holdning er viktig: Du er også på jobben en tredjedel av dagen. Hvis du for eksempel jobber foran pc, og skjermen er for lav, så vil du bli sittende med nakken for lavt, og dette kan føre til feil holdning. Du kan bruke speil for å se holdningen din, eller be familien din om å minne deg om holdningen, hvis de ser at du ikke er flink til å holde deg rett.

Unngå støtgivende treningsaktiviteter: Svømming er en flott aktivitet, tennis er ikke like bra. I en tidlig sykdomsfase, vil støtgivende aktiviteter kunne forverre ryggen din. Det er ikke noe vits i å ta medisiner mot inflammasjonen, for deretter å drive rekreasjonstrening som øker problemet.

Gjør gode valg for deg selv: Hvis du har mye stivhet, så er idretter med kroppskontakt en dårlig ide. Hold deg unna skader og behold evnen til å drive trening. Ikke glem å bruke sunn fornuft når du velger aktiviteter

Referanser
Current Opinion in Rheumatology
Wikipedia
Norges Revmatikerforbund i heftet Bekhterevs sykdom