Trening og frisk hud

”Trening er bra for muskler og ledd, men det også kan hjelpe til med å holde huden frisk og vakker,” sier lege Rolah Lønning, forfatter av boka Frisk Hud . Når du trener øker hjerterytmen. Det fører til økt blodsirkulasjon, som igjen gir bedre tilførsel av oksygen og næringsstoffer til huden. Blodet transporterer også avfallsstoffer og frie radikaler vekk fra huden. Det gjør at huden både fremstår og føles friskere.Spesielt en type trening er gunstig for huden.

Trening som anti-aldring

Regelmessig trening kan forebygge tidlig aldring! Trening kan motvirke dannelsen av AGE (advanced glycation end-products) i huden. Kort fortalt dannes AGE når sukker forbrennes. AGE binder reseptorer i cellene, og bidrar både til aldring av huden og kroniske sykdommer som åreforkalkninger, astma, gikt, og hjerteinfarkt. I huden binder og ødelegger AGE elastin og kollagenfibre. I tillegg fører de til inflammasjon eller betennelse, som igjen gir tynn, løs hud og rynker.

dr rolah

Artikkelforfatter, forfatter av boka Frisk hud og lege Rolah Lønning.

En ny studie viser at deltagere som trente lite og generelt var i dårligere form, hadde høyere konsentrasjon AGE i huden og mindre muskelstyrke. Dette kan gi et hint om at trening har en preventiv effekt på oppsamling av AGE, og virker forebyggende mot aldring av huden.

Trening senker også kortisolnivået i kroppen. Kortisol er også kjent som stresshormonet. Det forårsaker inflammasjoner og reduserer kollagenmengden i huden. Lite kollagen er en av hovedårsakene til typiske aldringstegn som tynn og rynkete hud.

Trening og hudsykdommer

Noen hudsykdommer, som psoriasis, eksem, og vitiligo, kan forverres ved stress. Trening er en effektiv måte å redusere stress på. En studie fra 2013 viser at moderat trening gir en hormonregulerende effekt som virker gunstig på atopisk eksem.

For dem med rosacea kan trening derimot føre til en forverring. Økt rødme, synlige blodkar og humper i huden er ikke uvanlig. Har du rosacea kan det være lurt å trene i miljøer med mild temperatur. Svømming i basseng er et godt tips. Trening kan også, i hvert fall forbigående, føre til mer akne. Om du har opplevd det, kan du prøve å trene i et kaldt rom. Husk å vaske ansiktet både før og rett etter trening.

Hvordan sikre frisk hud når du trener

Trening gir en frisk og naturlig glød til huden, men ikke hvis den skyldes soleksponering. Hvis du trener eller jogger ute, bør du bruke en vannfast solkrem som blokkerer både UVA- og UVB-stråler. I Norge bør du bruke en krem med minst SPF 20.Om sommeren bør du prøve å trene enten før klokken ni om morgenen eller etter tre om ettermiddagen. Da unngår du den verste UV-strålingen.

Hvis du trener inne, bør du unngå å trene med sminke som blokkerer porene når du svetter. Bruk kun en lett fuktighetskrem. Da gir du huden mulighet til puste. Unngå å bruke tettsittende klær med dårlig ventilasjon. Tettsittende klær, og særlig de som er laget av syntetiske materialer, øker risikoen for å utvikle en tilstand som heter akne mekanika. Det er akneutbrudd forårsaket av varme og gnissing av klær mot hud. Velg lette, løse klær av bomullsstoffer, eller treningsklær spesielt utviklet for å transportere fuktighet.