Tøft, men har det noen effekt?

Dette sier forskning om kinesiotape.

 Bruksområder

Kinesiotape blir også omtalt som kinesiologtape og er en elastisk bomullstape med akryllim som brukes til behandling av idrettsskader og en rekke fysiske lidelser. Det brukes primært i forbindelse med gjenopptrening for støtte av ledd og ved ømhet i sener og muskler. Tanken er da at tapen gir ekstra støtte og stabilitet uten at det påvirker bevegelsesmønstret og blodsirkulasjonen.

 

Kinesiotape blir også hyppig brukt til forebygging av skader med den hensikt at tapen gir god støtte slik at man unngår skadelige ytterstillinger. Det hevdes også at tapen har bruksområder på alt fra skiveprolaps til lymfedrenering (1).

Hva sier forskningen om dette ? Er dette er tomme påstander eller om noe kan dokumenteres ? Et systematisk review av Morris D. et. al. fant at det var utilstrekkelig bevis for å hevde at kinesiotape var bedre enn andre metoder i klinisk praksis (2). En metaanalyse gjort på området (3) fant at det var liten grunn til å anbefale denne tapen over annen elastisk tape for å forhindre idrettsskader, men at det kan være en effekt på styrkeøkninger og økt bevegelse. Men studien påpeker at det kreves flere studier for å finne ut om denne effekten er reell. Et annet systematisk review av Mostafavifar M og co. fant at det ikke var tilstrekkelig bevis for å anbefale kinesiotape etter skade (4).

 

Konklusjon

Om kinesiotape har en effekt på skadeforebygging og rehabilitering etter skade kan det stilles spørsmål om. Den er i beste fall liten. Selv om det kan se kult ut er det ingen grunn til å anbefale det til pasienter.

 

Referanser

  1. http://no.wikipedia.org/wiki/Kinesiotape
  2. «The clinical effects of Kinesio Tex taping: A systematic Review.» D. Morris et. al.
  3. «Kinesio taping in treatment and prevention of sports injuries: a meta-analysis of the evidence for its effectiveness.» Williams S. et. al.
  4. «A systematic review of the effectiveness of kinesio taping for musculoskeletal injury.» Mostafavifar M. et. al.