Styrketrening kan forebygge diabetes type 2

Menn som driver styrketrening kan få redusert risiko for å utvikle type 2-diabetes viser ny studie.

Det er forskere fra Danmark og USA som har vist at menn som trener styrke, har markant lavere risiko for å utvikle type 2-diabetes i forhold til menn som ikke driver med styrketrening. Studien viser at menn som trener styrke to ganger i uken eller mer, har 34 prosent mindre risiko til å utvikle type 2-diabetes sammenlignet med menn som ikke trener styrke. Tidligere studier har vist at kondisjonstrening reduserer risikoen for å utvikle type 2-diabetes.

Ifølge forskerne er dette første gang en studie viser at styrketrening også gjør en forskjell. Men likevel understreker de at det er kondisjonstrening som er den mest effektive treningsformen for å forebygge type 2-diabetes.

Styrketrening øker energiforbruket. Det har lokale muskulære effekter, som særlig øker cellenes evne til å omsette sukker og til å respondere på insulin, og det øker muskelmasse.

Studien viser at menn som jevnlig trener kondisjonstrening, reduserer risikoen for å utvikle diabetes med 52 prosent. Men for menn som ikke kommer i gang med kondisjonstreningen, eller som ikke kan jogge eller svømme, kan styrketrening være et godt alternativ, konkluderer forskerne.

Stadig flere utvikler sykdommen type 2-diabetes. Ifølge WHO kan antallet dødsfall forårsaket av denne formen for diabetes, fordobles mellom 2005 og 2030. Forskerne fulgte 32.00 amerikanske menn fra 1990 til 2008. Det er foreløpig uklart om effektene kan være de samme for kvinner, men det er sannsynlig.

Hvilken type styrke som kan være å anbefale på generelt grunnlag er uklart. Det samme er detaljer om dosering.

Referanser

Grøntved m fl. Archives of Internal Medicine

Norsk helseinformasjon