Slik takler du skiftarbeid bedre

Helsemessig er ikke det å jobbe skift gunstig, men det er nødvendig og da må vi rette fokus mot best mulig tiltak for helsen.

Det er høyst nødvendig med nattarbeid i samfunnet vårt. Vi trenger politi, brannmenn og helsepersonell. Og vi trenger transportarbeidere og andre viktige yrker.

Alle arter på jorden er tilpasset til ulike steder og tilpasset våkenhet på ulike tider av døgnet. Noen arter er skapt for liv om dagen, andre om natten, mens noen arter tilhører under jorda, noen under vann, og andre i lufta. Vi mennesker er tilpasset den daglige rytmen og derfor er våre biologiske systemer og organer bygget opp rundt det. Organene våre får beskjed fra gener som endrer uttrykk om hvilken tid det er på døgnet og ut ifra dette hvilke arbeidsoppgaver som skal gjøres. Signalene sendes fra Hypothalamus og forteller hvilke oppgaver ulike organer skal utføre. Om dagen, når vi er aktive, brytes celler ned, mens om natten skal celler repareres. Disse systemene vil komme ut av rytme når man er oppe om natten.

Les også: Er nattarbeid negativt?

«Signalklokkene» i Hypothalamus påvirkes i stor grad av disponering av lys og når lys treffer øyet vil melatoninutskillelsen (søvnhormon som skilles ut i mørke) bli avbrutt, noe som vil gjøre at man blir mer våken og det kan derfor bli vanskeligere å sove på morgenen etter jobb. Samtidig som at sultfølelsen forsterkes.

Når nattarbeidet er ferdig er kroppen litt ute av synkronisering og det vil ta tid å hente seg inn. Da også blant annet på grunn av stimuli fra lys, måltidsmønster og aktivitet. Kroppen må derfor bruke tid på å komme tilbake i normal balanse.

Det er forsket noe, men gjøres i dag mye forskning på konsekvenser av mye nattarbeid over tid og hvilke tiltak som kan gjøres. I og med at dette er nødvendig i vårt samfunn så er det bra at man ser på hva som kan forebygge uhelse.

Mye av forskningen peker likevel på økt risiko for alvorlig sykdom som hjerte- og karsykdom ved at nattarbeidere ofte har høyere triglyserider, kolesterol, blodtrykk og blodsukker enn andre. Et tips kan derfor være å unngå inntak av store måltider i løpet av natten med arbeid. Det kan også være lurt å unngå svært sterkt lys. Sollys er mye sterkere enn lys fra lamper, så når man drar hjem etter en natt på jobb vil det være lurt å bruke solbriller for å dempe belysningen.

Matinntak som inntas om natten kan stimulere til økt fettlagring samt økt mengde fettstoffer i blodet (kolesterol og triglyserider). Dette fordi leverens klokke er påvirket av måltidsrytme, og ved matinntak om natten har ikke leveren de riktige klokkene på plass. Fett og sukkerrike matvarer ser ut til å takles dårligst. Inntak bør derfor reduseres på natten. I praksis kan dette være vanskelig da det ofte er det man får lyst på når man jobber om natten. Men som nevnt tidligere i artikkelen nedjusteres metabolske prosesser om natten og man vil derfor heller ikke kjenne sult og metthet i like stor grad. Sultfølelse kan også komme av at hjernen er sliten og trenger glukose.

Kostholdet til daglig og på dagene man jobber skift kan ha stor påvirkning på helsen din og små endringer kan gjøre store forskjeller. Her er noen tips:

  • Begrens inntak av sukker og fettrik mat. Kaker, godteri, junk food, brus. Sukker gir energikick, men man faller desto lenger ned i kjelleren rett etter og fett gjør en trøtt.
  • Unngå store og tunge måltider om natten.
  • Koffeinholdige drikker som kaffe, te og energidrikker kan være smart å innta tidlig da det gir en sentralstimulerende effekt på våkenhet. Halveringstiden på koffein er 3-7 timer så husk det slik at det ikke er i blodet når du skal sove.
  • Drikk vann under jobb, men kutt ned mengden de siste timene slik at du ikke må gå på do når du skal hjem å sove.
  • Unngå mest mulig dagslys. På vei hjem fra jobb kan det være smart å bruke solbriller.
  • Har du mulighet kan det være lurt å sette av tid til hvile døgnet etter. Innarbeid gode rutiner som gjør at følelsen blir bedre etter nattevaktsarbeid. Det kan for eksempel hjelpe med en lett treningsøkt.

Les også: Dette gjør dårlig søvn med trening