Scheuermann – hva er det?

Scheuermanns sykdom er en tilstand i rygghvirvlene som er vanligst i ungdomsårene.

Tilstanden er oppkalt etter den danske røntgenlegen Holger Scheuermann. Benstrukturen i ryggvirvlene blir svakere slik at rygghvirvlene ved øket belastning kan presses sammen slik at de blir kileformet med spissen framover. Dersom mange hvirvler blir presset sammen kan dette gi en betydelig pukkelrygg. Tilstanden oppdages ved undersøkelse av ryggen hos en ungdom med smerter i ryggen og ved påvisning av en såkalt kyfoserende knekkdannelse i ryggen. Det vil si at det dannes en vinkel på ryggsøylen med ett punkt som en pukkel. Diagnosen stilles ved vanlig røntgenundersøkelse av ryggen.

Forekomsten er ca 5 % av befolkningen, med en overhyppighet hos gutter. Enkelte typer idretter er overrepresentert. Når personen med Scheuermann kommer i slutten av 20 årene blir ryggen sterkere igjen og vil kunne tåle normale belastninger.

Etter røntgenundersøkelse med påvisning av tilstanden er det viktig med samtale med pasienten og eventuelt foreldre om sykdommen. Dersom pasienten kan passe på ryggen og unngå større belastninger med trykk nedover langs ryggsøylen, reduseres sannsynligheten for flere sammenpresninger av rygghvirvlene og det blir mindre fare for å få såkalt pukkelrygg. Det er viktig at disse pasientene ikke bærer alt for tungt, og det skal ikke sitte andre tunge personer på skuldre eller rygg.

Fysikalsk behandling for å styrke rygg- og magemuskulatur er sentral behandling. Korsett kan brukes for tenåringer med uttalt skjevhet. Operasjon er sjelden nødvendig. Det forventes heller ikke vesentlig økte plager med ryggen som voksen med Scheuermann, så fremt man følger opp regelmessig trening og bevisstgjøring av god holdning.

Referanse:
Bahr og Mæhlum. Idrettsskader, Gazette.
Wikipedia.no