Så lite skal til

Danske forskere har undersøkt hvor lite trening som skal til for at du skal unngå de verste sykdommene.

En ny dansk studie påstår at du må trene mer enn 30 minutter hver dag om du skal bli sunn.  Dette gjelder i alle fall for lettere overvektige menn i alderen 20 til 40 år, skriver videnskab.dk.

Resultatene fra studien viste at trening mellom 30 til 60 minutter utført i en 11 ukers periode reduserer menns risiko for utvikling av hjerte-karsykdommer og type 2 diabetes.

Undersøkelsen
53 yngre menn i ulike sosiale klasser deltok i undersøkelsen.  Alle var i faresonene til å utvikle livsstilsykdommer i fremtiden.  Hensikten med studien var å undersøke hvordan trening forebygger diabetes og hjerte-karsykdommer.  Hele 1/3 av mennene hadde metabolsk syndrom.  Det vil si høyt blodtrykk, kolesterol og høyt blodsukkernivå.

Forsøkspersonene ble delt inn i 3 ulike grupper etter loddtrekning.  En gruppe som skulle trene 30 minutter om dagen i 11 uker, en gruppe som skulle trene i 60 minutter om dagen i 11 uker og en gruppe som skulle fortsette sin inaktive livsstil.

Treningsgruppene trente minst 6-7 dager i uka og i 3 av disse øktene var treningen så hard at mennene ble godt andpustne.

Treningsformene som ble benyttet var jogging og sykling.

Resultatene
Hovedfunnet var at insulinfølsomheten i både leveren og musklene ble forbedret.  Dette gjaldt for både gruppen som trente 30 og 60 minutter.

Treningen reduserte antall personer med metabolsk syndrom med hele 78 prosent i 30-minuttersgruppen og med 80 prosent i 60-minuttesgruppen.

30-minuttersgruppen økte kondisjonen sin med 18 % mens 60-minuttersgruppen økte kondisjonen sin med 17 % i løpet av den 11 uker lange perioden.

Konklusjon
Forskerne mener at denne studien viser at 30 minutter er den magiske grensen hvor du blir sunnere og at du ikke blir merkbart sunnere av å trene mer.