Opptrening ved langvarig kompartmentsyndrom

Kompartmentsyndrom i leggen gir stivhet og smerter i muskulaturen ved belastning, og denne tilstanden kan begrense aktivitetsnivået betydelig.

Felles for kompartmentsyndromer er forhøyet trykk. Dette reduserer blodsirkulasjonen. Skjelettmuskulaturens respons på nedsatt blodsirkulasjon er uavhengig av skadetype. Når det er for lite oksygen i muskulaturen kan det gi store plager dersom aktiviteten fortsetter. Akutt kan dette være alvorlig fordi noe av arterieforsyningen ofte er bevart.

Inne i muskelen kan det utvikles hevelse som igjen gir smerter. Dette oppstår oftest ved løping på hardt underlag, men kan forekomme innen alle aktiviteter. Tiltagende og alvorlige tilstander skal vurderes til kirurgi, men oftest forsøkes opptrening i samarbeid med fysioterapeut. Denne behandlingen vil inneholde mye egentrening, og det er nødvendig at personer med kompartmentsyndrom er innstilt på stor egeninnsats.

Dersom personen under opptreningen får vedvarende økte smerter og hevelse er dette vanligvis forårsaket av for stor belastning eller for rask progresjon i treningsintensiteten. En må da redusere belastningen, eventuelt ha ro / hvile en kort periode.

Tilpasning av sko/såler kan ha betydning. Det er også viktig å unngå for mye hardt underlag.

En opptreningsperiode gir mulighet for å forbedre andre svakheter og generell fysisk form hos en person med en slik skade. Kanskje kan en slik skadeperiode benyttes til nødvendig styrketrening av mag/rygg/overkropp?

Bevegelighetstrening av eventuell forkortet triceps surae (bakre leggmuskulatur) er sentralt. Intensiv tøyning av ankel med både bøyd (djupe leggmuskler) og strakt kne. 2-3 økter per dag, 3 serier à 30 sekunder med moderat til høy intensitet.

Muskulær utholdenhetstrening. Sykling med aktivt ankelarbeid. Svømming og løping i vann. Langrenn. Løping kommer til slutt, og da på underlag som ikke medfører økende smerter i leggen. Lokal muskulær utholdenhetstrening som f eks tåhev (3×15 rep) kan brukes i denne fasen, men en bør unngå for stor grad av utmatting.

Styrketrening i startfasen er ikke aktuelt fordi muskelvekst kan forverre tilstanden. Men mot slutten av opptreningen (3-6 mnd): Styrketrening av triceps surae ved eventuell nedsatt styrke. Tåhev i hele bevegelsesbanen med stor ytre belastning (gjerne på ett bein), 6-10 repetisjoner, høy intensitet, 3-4 serier 2-3 x per dag.

Ved et komplikasjonsfritt forløp er det smerter og funksjon sammen med fysiske krav til jobb / fysisk aktivitet som bestemmer når personen er tilbake i vanlig aktivitet.

Dersom personen ikke er bedre målt i form av bedret toleranse for fysisk aktivitet, bør personen oppsøke ortoped med tanke på operasjon.