Musearm kan forebygges

De aller fleste vil før eller senere kjenne ubehag eller smerter i håndledd, underarm, albue eller skulder/nakke forårsaket av tastatur og/eller pc-mus. En ny studie fra USA har forelått et sett med enkle råd for å forebygge musearm.

  • Det aller viktigste er ergonomi, det vil si stillingen vi sitter i. Dette gjelder spesielt at vi unngår for mye knekk i håndleddet, som kan forebygges ved å legge en støtte under underarmen/vrista, samt at tastatur og mus ikke er for høyt i forhold til kroppen. Videre er sittestillingen av avgjørende betydning; helt fra at føttene skal ha god kontakt med gulvet, opprettholder en naturlig svai i korsryggen, til at hodet ikke bikkes for langt fram (skjermen må ikke plasseres for lavt). Skuldrene skal være avslappet.

  •  Ta regelmessige pauser. Hver time foreslås å ta ti minutter pause med bevegelse av armer og kropp, samt lette tøyninger av nakke og underarmer. Det finnes flere spesielle data-program som kan være til hjelp for å huske på dette, samt komme med forslag til øvelser.

  • Regelmessig fysisk aktivitet. Fritiden bør inneholde flere økter med variert fysisk aktivitet hver uke, og helst med krav til overkropp. Dette kan øke kapasiteten og reduserer risiko for belastningsskader. Det kan også være spenningsregulerende, og en overspent muskel er mer mottagelig for plager.

Artikkelen sier ingenting om behandling av plager, dette kommer vi tilbake til i en senere artikkel på trening.no