Moderat trening forebygger forkjølelse

Forkjølelse kan forebygges på flere måter. En ny studie fra England viser at moderat trening gir sterkere immunforsvar, blant annet mot forkjølelse.

Ulike nivåer av fysisk aktivitet kan gi betydelig redusert sjanse for å få en luftveisinfeksjon, konkluderer lederen av studien fra Loughborough University i England.
Øvre-luftveisinfeksjoner er akutte infeksjoner som påvirker nese, hals og bihuler, og omfatter forkjølelse, betennelse i mandlene, bihulebetennelse og influensa. Virus som sirkulerer i miljøet vanligvis føre slike infeksjoner. Mens vi stadig er utsatt for disse virusene, er det status for vårt immunsystem som avgjør om vi får en infeksjon eller ikke – eller hvor hardt vi eventuelt rammes. Trening kan ha både en positiv og negativ effekt på immunsystemet, kombinert med genetikk og andre eksterne faktorer som stress, dårlig ernæring og mangel på søvn. Sammen avgjør disse faktorene individets mottakelighet for infeksjon.

Studien viser at hvis du har en tendens til å være en sofagris har du sannsynligvis en gjennomsnittlig risiko for å få 2-3 infeksjoner per år. Forskning viser at de som regelmessig gjennomfører moderat trening (f. eks. en daglig rask gange), kan redusere sjansen for å få en luftveisinfeksjon, som en forkjølelse, med opp til nesten en tredjedel. Denne effekten har vist seg å være et resultat av den kumulative effekten av trening som fører til langsiktig bedring i immunitet. Omvendt – i perioder etter langvarig hard trening – øker sannsynligheten for å bli i syk. I ukene etter en maraton, har studier rapportert en 2-6 dobling i risikoen for å utvikle en øvre luftveisinfeksjon.

De store aktørene i immunsystemet er immunceller som kalles Natural Killer (NK) celler, som er viktige våpen i kampen mot virusinfeksjoner. NK-celler gjenkjenner virus-infiserte celler som fremmede inntrengere og vil tvinge dem til å begå selvmord. Under moderat trening er aktiviteten til NK-celler forbedret, mens stressende utholdenhet aktiviteter som maraton kan skru ned NK-celle aktiviteten. Disse endringene er strengt regulert av stresshormoner og andre immunceller.

Det er foreløpig ikke gjort studier som kan konkretisere anbefalingene med tanke på ulike typer trening eller dosering av denne.

Kilde: ScienceDaily.com