Moderat trening bedre enn for mye

Regelmessig trening med moderat intensitet kan forlenge livet, forbedre kardiovaskulær helse og forebygge flere vanlige kroniske sykdommer.  Ekstrem utholdenhetstrening kan lede til skade på hjertet sier forskere.

En studie publisert i juni utgaven (2012) av Mayo Clinic Proceedings, har funne ut at utøvere som trener mot konkurranser i maraton, lange sykkelkonkurranser og triatlon kan få strukturelle endringer i hjertet og i store arterier. 

Forskerne skriver: selv om trening ikke er et medikament, gir trening mange effekter som er lik medisin.  En daglig dose med trening kan være svært effektivt for å forebygge og behandle sykdommer som hjertesykdommer, høyt blodtrykk og overvekt.  Men det er viktig å være klare over, som ved hvilken som helst «medisin», at det finnes en øvre grense for hva som er en trygg dosering.  Passeres denne grensen kan treningen ha en motsatt effekt og gi stress på skjelettmuskulatur og stresse det kardiovaskulære systemet.

I tillegg til strukturelle endringer i det kardiovaskulære systemet kan ekstrem utholdenhetstrening gi en heving i biomarkører som indikerer sykdomstilstand i det kardiovaskulære systemet.  Disse markørene returnerer til normaltilstand etter en uke med lite trening.

Fysisk aktive personer har en bedre helse enn inaktive.  Trening er et av de viktigste gjøremålene i løpet av en dag.  Ut fra funnene i denne studien er det viktig å vite at dere er en grense på hvor hardt vi bør trene for at aktiviteten skal kunne gi en positiv helsegevinst.  Ekstrem hard utholdenhetstrening gir nødvendigvis ikke et sunt kardiovaskulært system. Med hard trening menes her utholdenhetstrening med høy intensitet med varighet lenger enn 60 minutter. Forskerne mener at 30 – 60 minutter utholdenhetstrening per dag er nok.