Kraftøvelser: Snarveien til en god holdning

Bedre holdning, mer testosteron og mindre stresshormon. På to minutter! Det høres for godt ut til å være sant, men noen ganger fungerer det faktisk. Finn ut hvorfor kraftøvelser kan gjøre en forskjell når du trenger å prestere.

Se Kraftøvelser presentert på God Morgen Norge.

Professor Amy Cuddy ved Harvard har i en årrekke studert kroppsspråk. Kroppsspråk kan fortelle oss nesten alt om hva som foregår mellom mennesker. En av de viktigste elementene av kroppsspråk er det hun kaller en «kraftstilling» (power pose).

Du kan se eksempler på kraftstillinger hos både dyr og mennesker. Når du ser atleter som vinner en konkurranse, ser du ett eksempel på en kraftstilling: Hendene strukket i været. En kraftstilling er preget av en åpen kroppsholdning og rett rygg. Det motsatte skjer når vi føler oss redde eller hjelpeløse. Vi inntar en kraftløs posisjon, stengt av fra den ytre verden, med lukket kroppsholdning og bøyd rygg. Tenk forskjellen mellom vinner- og taperlaget etter en fotballkamp.

Kroppsspråket og holdningen kan avsløre hvordan du har det. Men kan det også virke motsatt vei? Kan du endre hvordan du har det ved å endre stilling? Det var dette Professor Cuddy undersøkte og fant ut gjennom sin forskning.

Hun fant ut at kun to minutter med kraftøvelser er nok til å endre stressnivåer og positive hormoner. Men ikke bare det, deltagere som hadde gjort en kraftøvelse endret holdning og ble beskrevet som selvsikre, ekte og entusiastiske.

Bedre holdning på to minutter
Hvordan kan du benytte dette i hverdagen? Professor Cuddy anbefaler en to-minutts kraftøvelse før alt du synes er skummelt. Skal du på jobb-intervju, holde ett foredrag eller på date? Gjør en kraftøvelse.

Vi anbefaler disse øvelsene som en enkel måte å forbedre holdningen i hverdagen. Gjør en to-minutters kraftøvelse når du står opp om morgenen! Det er den beste «snarveien» som finnes. Tenk på hvordan du sitter og står: Har du lukket eller åpen kroppsholdning? Når du trener, tenk på om du kan tilpasse øvelsene for å gjøre nytte av kraftøvelses-prinsippet med åpen kroppsholdning og rett rygg.

Se professor Cuddys fascinerende presentasjonen om kraftstillinger på www.ryggbok.no/kraft