Kan dietten din virke mot sin hensikt?

Denne sjekklista kan hjelpe deg med å finne ut om du har et sunt eller et usunt forhold til dietten din.

 

Følgende påstander kan gi deg et hint om hvorvidt dine forventninger og fokusvaner er realistiske, eller om du trenger å jobbe med dem for å hindre unødvendig stress under vektnedgangen.

Les også: 5 enkle tips for å gå ned i vekt

Skriv ned om du er enig eller uenig med hver av de fire utsagnene listet opp nedenfor. Etterpå kan du finne ut om du er skyldig i de mest vanlige forventningene forbundet med stress under vekttap.

 

Enig eller uenig: Vekttap handler om tallene. Du mister vekt når du spiser færre kalorier enn du forbrenner.

 

Enig eller uenig: Den beste motivasjonen for å miste vekt er å være misfornøyd med din nåværende vekt og ditt utseende.

 

Enig eller uenig: Å være brutalt ærlig med deg selv om dine problemer, dårlige vaner og brister er den beste måten å løse disse problemene på.

 

Enig eller uenig: Din egen kropp er din verste fiende når det gjelder vektnedgang. For å gå ned i vekt, må du hele tiden kjempe mot ”cravings”, drifter, og ønsker som er biologisk basert.

 

Det beste svaret på hver av disse påstandene er uenig. Selv om det er et snev av sannhet i hver setning, så vil de fleste som har lyktes når det gjelder varig vektnedgang lykkes fordi de har hatt et motsatt synspunkt på hver av disse påstandene. I neste avsnitt kan du lese hvorfor.

 

Et helhetlig fenomen

Vekttap er avhengig av å ta inn færre kalorier enn du bruker opp. Men å finne ut hvordan du gjør det på riktig måte er utrolig komplekst. To forskjellige personer ”forbrenner” ikke samme mengde kalorier når de gjør nøyaktig samme aktivitet, og det finnes ingen enkel måte å måle hvor mange kalorier du ”forbrenner” under en gitt aktivitet. På toppen av det hele, finnes det mange faktorer som påvirker stoffskiftet: kvaliteten på søvnen din, humøret og følelser, hormoner, kvaliteten på maten du spiser, variasjonen av dine daglige aktiviteter, din grunnleggende helse, og mye mer. Poenget er det, at vellykket vektnedgang er i stor grad et helhetlig fenomen, det er avhengig av et harmonisk samspill mellom kropp og sinn.

Å ikke være fornøyd med din vekt eller ditt utseende vil bare skape en kortvarig motivasjon som fort daler ned igjen. Hvis du ønsker å komme inn i prosessen med å endre ting (og bli der), trenger du en positiv visjon av målet ditt og massevis av positiv forsterkning underveis.

Brutal selvkritikk kan være den største hindringen for å komme forbi gjentakende problemer. Evnen til å lære av dine egne feil og justere atferd deretter er utrolig viktig. For å gjøre dette, må du ta i bruk en helt annen type holdning og tilnærming til deg selv.

Det vil sannsynligvis gå mye bedre når du fokuserer på å gjøre positive endringer for å forbedre din helse og trivsel, snarere enn det å bekjempe dine dårlige vaner.

 

Les også: Dette gir deg varig vektnedgang

 

Artikkelen er levert i samarbeid med Optimal Trener.