Ikke alle kneplager skal opereres!

Kneet har blitt gradvis verre de siste årene, men det har ikke skjedd noen akutt skade eller traume. Derimot har man blitt litt redd for at det kan være noe galt, samt at fysisk aktivitet og trening kan skade kneet ytterligere. Skal kneet opereres eller ikke?

Dette er en klassisk opptakt til en knehistorie for veldig mange, spesielt etter fylte førti år. Og rådene som gis er sprikende. Og etter internett sin tid er det veldig mange som skaffer seg ulike informasjon på egen hånd, i tillegg til det man eventuelt måtte ha fått fra helsevesenet.

I en slik situasjon er det vandlig å ha konsultert sin fastlege, og eventuelt prøvd en ukeskur med betennelsesdempende tabletter. For de fleste kan dette ha en viss effekt på smerter og funksjonsnivå, men oftest kortvarig. Neste typiske steg er ofte røntgen eller MR. Dersom MR viser en litt slitt menisk og kanskje litt slitasje på brusken vil mange fastleger henvise videre til ortoped. Da blir spørsmålet: skal du opereres?

En helt ny oversiktsstudie sier definitivt NEI til operasjon i denne fasen. Langtids oppfølging av veldig mange pasienter tyder på at det ikke gir bedring i situasjonen. Derimot anbefales det på det sterkeste å starte systematisk opptrening, under veiledning av kompetent fysioterapeut. Det viser seg å være en klar sammenheng mellom styrke i fremre lårmuskulatur og smertenivå for denne gruppen personer. I tillegg vil det være fornuftig å redusere aktivitet som fremprovoserer mye smerter, som å sitte mye på huk, samt en del ballspill. Sykling og klassisk langrenn samt eventuelt svømming anbefales også i artikkelen.

Forfatterne diskuterer avslutningsvis i hvilken grad personer med kneplager skal stille spørsmålstegn ved en eventuelt anbefalt operasjon når de er hos lege.