Hverdagsaktiviteten

Fra å være i stand til å jobbe mangfoldige timer til dagen under tunge forhold – ute på åkrene, i gruvene og ute i skogen – har vi mer og mer imobilisert oss selv.

evolution_to_pc-2Teknologien har gått en lang vei, og gjort oss mer passive i forhold til aktivitet. Mye av treningen vi gjør i dag gjør vi for utseende sin skyld, eller fordi ønsker å prestere innen et eller annet

Bildet dere ser representerer bra hvordan utviklingen til vår menneskelige art har vært opp gjennom tidene.

Midt oppe i dette er det mange som helt glemmer vekk helseaspektet. Man må tenke på at man tross alt skal bære kroppen sin et helt liv – og det viktigste av alt er at man har god helse. Dette vil man takke seg selv for senere, og det er ofte ikke før man blir tvunget til å tenke på helsen, at man skjønner det. Det er ikke dermed sagt at man ikke skal trene for utseende eller for prestasjon, men det er vanskelig å gjøre dette uten å ha helseaspektet liggende i bunn.

Dagen til mange dreier seg om å stå opp, sitte og spise frokost, kjøre til jobb, sitte nærmest en hel arbeidsdag, kjøre hjem, spise, sitte og ligge på sofaen. Eventuelt får man klemt inn litt trening noen dager, for noen aldri. Når du da kombinerer dette med å spise for mye dritt og for lite frukt, grønt og fisk – ja da har du et dårlig utgangspunkt for en god helse. Det er ganske tungt å endre vaner, men det er faktisk mulig. Det går an å prøve en ting av gangen. Endrer man for mange faktorer på en gang, kan det være vanskelig å lykkes.

Vi kjenner til tipsene – gå/sykle til jobb, ta aktive pauser på jobb, ta trappene istedenfor heisen, hopp av en busstopp før. Gåturer er også ekstremt effektivt – og de aller fleste kan gjøre det! Ikke mist motet fordi du hater å springe. Gå tur da vel! En 30-60 minutts gåtur til dagen gir masse helseeffekter. Og det kan fint gjøres i tillegg til den harde treningen, uten at det går utover restitusjonen.

Det kan også gjøres sosialt ved å gå sammen med noen – og tiden går fort når man har noen å prate med. Jo mer du er i aktivitet – jo mer kalorier forbrenner du også. Det er ikke alltid så viktig hva man gjør – men at man gjør noe. Dessuten blir man bare trøtt og guffen av å bare ligge inne hele tiden. Det å komme seg ut i frisk luft og få noe vitamin D og sollys er viktig også for å holde humøret oppe. Man kjenner godt forskjell dersom man har vært på datamaskinen en hel dag på sofaen, og så går seg en tur – man føler seg så mye bedre etterpå.

Dersom man ikke driver toppidrett, men har jobb, familie og forpliktelser – og klarer 3 treningsøkter, er flink med hverdagsaktivitet, spiser balansert og variert – samt fokuserer på søvn – ja, da har men et godt utgangspunkt for en god helse. Det er ikke alltid det å trene mest mulig er det som teller. Det er bedre å trene 3 harde og effektive økter på 45 min enn å tulle rundt 6 dager i uka uten mål og mening.

Use it or lose it!

Artikkelen er levert i samarbeid med forfatter Øyvind Bjaanes, PT på nett/Optimal Trener