Hva gjør vi når vi er blitt støle – og hva burde vi gjort før?

Det er mange og ulike meninger om stølhet – og flere myter. I en internasjonalt publisert forskningsartikkel fremgår hovedpunktene rundt behandling og forebygging.

Muskelstølhet, eller muskelstivhet som noen kaller det, kan være plagsomt, men er oftest et ufarlig symptom etter uvant muskelarbeid. Uttalt stølhet oppleves primært etter uvant eller tung eksentrisk trening, og forsvinner deretter over de neste to til tre dagene. Stølheten skyldes ødeleggelse av muskelproteiner, og er ledsaget av en forbigående lett reduksjon i muskelstyrke. Muskelstølhet av denne typen kjennes som regel bare de første par gangene man bruker en ny øvelse. Det er vanlig med smerte ved aktive bevegelser som involverer de muskelgruppene som er støle. Muskelen kan også være trykkøm og litt hoven pga økt væskeansamling. Ved aktivitet vil en mindre del av muskelen assistere bevegelsen.

Det er mulig å trene bort evnen til å utvikle treningsverk. Det kreves bare 4-5 treningsøkter med de øvelsene som førte til treningsverk for å unngå disse plagene. Prøv derfor å opprettholde regelmessig trening, styrketren gjerne de størst musklene i bein og overkropp minimum 1-2 ganger pr uke.

Har du først fått treningsverk bør du i den tiden du er mest støl unngå de øvelsene som førte til plagene. Generell aktivitet er derimot positivt fordi det øker transporten av væske bort fra muskulaturen. Rolig jogg og andre lettere generelle allsidige bevegelser kan anbefales. God oppvarming vil ha en positiv effekt, og trening har generelt en smertestillende funksjon pga et hormon som heter endorfin (kroppens naturlige morfin) som skilles ut. Massasje og uttøyning anbefales ikke fordi dette kan føre til en økt irritasjon av muskulaturen.

Muskelstølhet er ikke det samme som den melkesyreopphopning som gjerne skjer etter relativt hard kondisjonstrening. Denne kommer som et resultat av at vi har jobbet så hardt at muskulaturen ikke har fått tilført nok oksygen til å bryte ned melkesyren som danner seg. Melkesyren nøytraliseres og er borte i løpet av få minutter opp til 1 time, avhengig av hvor hardt man har jobbet og hvor godt man trapper ned etter kondisjonstreningen.

Det begge tilstandene har til felles, er at de er et tegn på at du har trent intensivt og hardt. De er ikke nødvendigvis et tegn på at du er i dårlig form, men et tegn på at du har evnen til å presse deg til å ta i. Dersom stølhet etter gjentatte treningsøkter oppleves plagsomt kan du ta kontakt med fysioterapeut for en vurdering.

Referanse:
Cheung K, Hume P, Maxwell L. Delayed onset muscle soreness : treatment strategies and performance factors. Sports Med. 2003;33(2):145-64.