Hva gjør vi med Haglunds hæl?

Mange er plaget av smerter rundt hælen. Dersom dette ikke sitter i selve akillessenen eller under hælbeinet kan det være Haglunds hæl. Hva er det, og hva gjør vi med det?

Ved langvarig kronisk irritasjon omkring festet til akillessenen, for eksempel i forbindelse med noe som startet som en slimposebetennelse, kan det oppstå en reaksjon i beinhinnen. Dette igjen kan medføre brusk- og beindannelse i vinkelen mellom senen og hælbeinet, ofte med en overvekt av utvekst mot utsiden. Trykk og irritasjon fra dette området fra hælkappen til trange sko vil forverre symptomene ytterligere. Etter hvert kan det dannes en betydelig beinpåleiring, sammen med en betent slimpose.

Ved undersøkelse finner man ofte smerter og rødhet over det betente området. Røntgen kan tas i langtkommede tilfeller, for å se om det kan være grunnlag for operasjon gjennom en bortmeisling. Men først er det av avgjørende betydning at personen med slike plager avlaster hælområdet. Dette gjøres både ved å bruke sko og eventuelt såler som gjør det mekaniske trykket fra hælkappen mindre. I tillegg må fysisk belastning reduseres. Det er ofte løpstrening som provoserer mest.

Betennelsesdempende tabletter på resept har oftest bare symptomdempende virkning. Isbehandling (helst en gel-pose) kan benyttes etter trening dersom man har provosert unødvendig. Noen kan ha god nytte av å klippe ut av fòret i hælkappen på joggesko for å kunne opprettholde et visst aktivitetsnivå. Dersom man blir operert er det viktig å bli fulgt opp av kompetent fysioterapeut for å trappe opp treningsbelastningen kontrollert, samt å forebygge at det påleires nytt bein.

Referanser
Rosenborgklinikken Fysiogterapi
Bahr R og Mæhlum H (red) Idrettsskader. Gazzette bok, 2002.