Hopperkne (jumper’s knee) kan trenes bort

En tysk oversiktsartikkel fra 2010 viser at de med diagnostisert hopperkne kan bli bedre av systematisk styrketrening.

Hopperkne oppstår oftest til de som driver utstrakt fysisk aktivitet som innebærer mye støt på hardt underlag, for eksempel løping, hopping (!) og ballidrett. Smertene tiltar gradvis, og de er lokalisert til forsiden av kneet, nærmere bestemt utspringet av senen nedenfor kneskåla. Smertene avtar ved ro og avlastning, men dersom man ikke trener opp styrke til senefestet og fremre lårmuskel, kommer ofte smertene tilbake når man gjenopptar aktiviteten.

Det er ikke vist bedre effekt av operasjon enn opptrening på denne skaden, og alle som eventuelt skal opereres må forsøke opptrening først. Betennelsesdempende tabletter har som regel kun kortvarig effekt.

Til sammen sju artikler ble analysert. De hadde brukt eksentrisk styrketrening to ganger daglig i 8-12 uker. Øvelsen som var brukt var knebøy. Noen av studiene hadde hatt pasientene til å gjennomføre knebøyene på et skråbrett på ca 25 grader, slik at forfoten pekte skrått nedover. Det var brukt stort sett 3 serier à 15 repetisjoner. Noe smerte var tillatt under gjennomføringen.

Forfatterne konkluderer med at dette kan være en effektiv treningsform for å redusere smerte og dermed bedre funksjon for pasienter med hopperkne. De er imidlertid usikre på hva som er optimal dosering, det vil si hvor mange repetisjoner og hvor hyppige økter. Det er også usikkert hvor mye annen trening personer med hopperkne bør drive med parallelt med styrke i en slik opptreningsperiode.

Referanse:
Lorenzen J, Krämer R, Vogt PM, Knobloch K. Systematic review about eccentric training in chronic patella tendinopathy]. Sportverletz Sportschaden. 2010 Dec;24(4):198-203. Epub 2010 Dec 14.