Hamstringssyndrom – hva er det?

Musklene på baksiden av låret kalles til sammen hamstrings. Nå har de også fått beskrevet sitt eget syndrom. Det rammer ofte de som driver utholdenhetsidrett.

En studie fra den tunge tidsskriftet British Journal of Sports Medicine har nettopp beskrevet syndromet, dels på bakgrunn av at symptomene kan misforstås og det dermed oppstår feildiagnoser.

Hamstringssyndrom er smerter i nedre seteregion, vanligvis utløst av skader som irriterer ischiasnerven i nærheten av sitteknuten. Trykk, drag og inneklemming av nerven kan skje ved utspringet av hamstringsmuskelen.

Typiske symptomer er lokale smerter ved sitteknuten, gjerne sammen med strålelignende smerter mot utsiden av låret, som kommer etter noen tids sykling, løping, og etter sitting. Det finnes andre diagnoser som kan være aktuelle i det samme området, og MR-bilder kan være nødvendig for å stille rett diagnose.

De fleste med dette syndromet blir bra ved konservativ behandling, det vil si uten operasjon. Behandlingen består av tilpasset treningsform og –mengde, slik at en ikke trener med mye smerte, samt tøyninger av musklene i området (spesielt piriformis og hamstrings). Det kan imidlertid ta lang tid; opp til et halvt år er beskrevet opptreningsperiode.

Referanse:
Migliorini S, Merlo M. The hamstring syndrome in endurance athletes. Br J Sports Med. 2011 Apr;45(4):363.