Fysisk aktivitet mot søvnvansker

En ny studie fra USA viser at regelmessig fysisk aktivitet kan føre til både økt livskvalitet, vitalitet og bedre humør, i tillegg til at nattesøvnen blir bedret.

Bakgrunn

Studien har undersøkt effekten av fysisk aktivitet på middelaldrende og eldre voksne med diagnosen søvnløshet. Forskerne ved Northwestern University i USA mener søvnproblemer påvirker millioner av voksne. Rundt 50 prosent av personer i denne aldersgruppen plages av kroniske søvnvansker.

Metode

Stillesittende voksne deltok, hovedsakelig kvinner i alderen 55 år og eldre, med problemer med innsovning og å forbli sovende. Alle rapporterte at søvnvanskene virket hemmende på deres tilværelse på dagtid. Deltagerne ble delt i to treningsgrupper. De ene gruppen trente to 20-minutters økter fire ganger per uke. Den andre gruppen trente 30-40 minutter fire ganger per uke. Begge gruppene trente i 16 uker med en intensitet som tilsvarte 75 prosent av makspuls. Aktivitetene de deltok i var turgåring, sykling på ergometersykkel eller trim ved bruk av tredemølle. En kontrollgruppe deltok i fritidsaktiviteter som matlagingskurs og foredrag, 3-5 ganger per uke i 16 uker. Gruppene fikk opplæring i god søvnhygiene, som å sove i et kjølig, mørkt og stille rom, gå til sengs på samme tid hver kveld, samt ikke oppholde seg i sengen for lenge dersom de ikke fikk sove.

Resultater

Deltagerne i treningsgruppene bedret søvnkvaliteten betraktelig. De rapporterte om bedre søvnkvalitet, bedre mental helse, mer vitalitet og mindre søvnighet på dagtid.

Konklusjon

Forfatterne konkluderer med at legemiddelfri behandling er å foretrekke mot søvnløshet siden dette eliminerer risikoen det er å kombinere sovemedisiner med andre medikamenter. De mener studien ga lovende resultater som viser at fysisk aktivitet er en enkel strategi for å hjelpe folk til å sove bedre og føle seg mer energisk. Det gjenstår å se nærmere på om det er forskjell i hvilken type og hvilken dose fysisk aktivitet som kan være å foretrekke.