Bli ledsager du også

Blinde og svaksynte landet over er avhengige av hjelp for å være i fysisk aktivitet. Kanskje du kunne tenke deg å være ledsager?

En ledsager fungerer som en veiviser, og gir kommandoer som eksempelvis «hinder om ti meter» eller «bakketopp om 20 meter». Ledsageren er en viktig forutsetning for de blinde og svaksynte, både på trening og i konkurranser.

Ledsager_MG_2570Sosialt og moro
Det å være ledsager inkluderer mye moro og ikke minst god trening. Du trenger ikke andre kvalifikasjoner enn å ha godt humør og lyst til å være med. Vi traff Team RP på Bislett Stadion i Oslo en onsdag i mai. På den faste treningen der møtte det opp rundt 20 utøvere og 20 ledsagere.
– Vi har utøvere på alle nivåer. Noe går og noen løper fort. Ledsagerne matches med de utøverne som de passer best med, sier Håkon Gisholt.
Håkon er selv svaksynt, og fungerer som trener, tilrettelegger, innsamler og ledsager. Han forteller om hvordan denne treningsgruppen startet.
– De fleste som deltar her har en øyesykdom som forkortes med RP. Vi kaller derfor denne gruppen for Team RP. For en stund tilbake tok vi kontakt med SK Vidar som arrangerer Oslo Maraton, og spurte om det ikke var mulig å gjøre et samarbeid. Vi ønsket å opprette klasser for funksjonshemmede i Oslo Maraton, der blant annet vi i Team RP kunne delta, forteller Gisholt.
SK Vidar tente på ideen, og Håkon ble engasjert som prosjektleder med ansvar for klassene for funksjonshemmede i Oslo Maraton. Team RP har derfra vært en pådriver for å få funksjonshemmede til å stille opp i arrangementet.

Håkon-Gisholt_MG_2531

Håkon Gisholt (t.v.) er altmuligmann i Team RP.

Et tilbud hele året
Team RP ønsket deretter å skape et treningstilbud for blinde og svaksynte, som ikke bare var knyttet til Oslo Maraton, men som gikk hele året. I dag trener de fast en gang i uken, og deltar på mange ulike arrangementer med sykkel, langrennski og løpesko.

PS: Oslo Maraton tilbyr gratis påmelding til alle Funkis-deltagere i 2015.

– Vi har etablert et godt tilbud her på Bislett, sammen med SK Vidar. Klubben har utmerket seg så bra at de fikk tildelt inkluderingsprisen på Idrettsgallaen i januar i år, sier Gisholt.
Treningen på Bislett består ofte av løping med intervaller ute på banen, og deretter styrke og balanse inne. Både utøvere og ledsagere er med hele tiden, og det gjør at treningen blir både sosial og utbytterik for alle.

Hvordan bli ledsager
Hvis du har lyst til å melde deg som ledsager for Team RP, kan du ta kontakt med Håkon Gisholt på hans e-post: hakongis@gmail.com.
– Jeg har en kontaktliste på utøvere og ledsagere. Vi trenger alltid noen som kan stille opp, så det er bare å ta kontakt, sier Gisholt.
Hvis du bor andre steder enn i Oslo kan du sende en henvendelse til Ridderrennet: mail@ridderrennet.no.

Dette er RP
Øyesykdommen Retiniti Pigmentosa (RP) er den arvelige øyelidelsen som fører til at flest unge mennesker i Norge mister synet.
Det finnes pr. i dag ingen behandling for øyesykdommen.
RP kjennetegnes ved gradvis bortfall av side- og mørkesyn, og et stadig snevrere synsfelt (såkalt tunnelsyn).
Man anslår at det finnes omlag 1.500 mennesker i Norge med RP.
RP foreningen i Norge har ca 700 medlemmer.
Nettside www.rpfn.no