Bli en mester i kroppskontroll

Hvordan utføres den perfekte knebøy for din kropp, hva er de beste øvelsene for å trene rygg og mage?

Å besitte kunnskap om hvordan kroppen skal og bør beveges under trening betyr å kunne sammenhengene mellom kroppens anatomi, biomekaniske prinsipper og øvelsesteknikk. Hvordan skal vi løfte og hvordan skal vi for al del ikke løfte? Dette er ting som daglig opptar deg som trener og oss som trenere.

Vi trener for å skape optimale drag gjennom muskulatur slik at vi blir sterkere, vi trener mobilitet så vi kan komme dypere ned i knebøy, vi trener nitidig på bøy, rykk og støt-øvelser. Folk er opptatte av å trene riktig, men definisjonen av riktig trening for menneskekroppen avhenger sterkt av hvem du spør. Spør du israelske Ido Portal, motpolen til styrkecoachene, skal vi se tilbake til den tiden da vi ikke hadde stoler, da vi brukte det å sitte på huk som i en dyp knebøy som en hvileposisjon. Back to basics, med andre ord.

Ido Portal
Ido har bakgrunn fra Martial Arts og har tydelig hvert gjennom en reise med bevegelseserfaringer innen Capoeira, dans, turn og martial arts. Ido forteller på nettsiden sin at han også har ”studert” under ulike osteopater, manuell terapeuter, leger,  dansere, leger og  sirkusartister, men han ser ikke ut til å ha noen formell utdannelse innen verken trening eller helse. Han har imidlertid en brennende lidenskap for å utforske bevegelse, og spesifikt naturlige bevegelser inspirert av menneskekroppens anatomi. Han sier at det å spesifisere seg innen trening eller bevegelse er vell og bra, men først og fremst er vi mennesker, dernest mennesker i bevegelse (”movers”) og til sist spesialister.

Mange av oss som bruker mye tid og energi på trening ser på oss selv som spesialister i første rekke: ”Målet mitt er løfte X antal kilo i knebøy”, ”jeg vil løpe 10 km på under 40 minutter” eller ”jeg vil klare merket i Birken”. Vi trener dermed ensidig for å klare målene våre. Ikke noe galt i det egentlig for prestasjonsmål kan trigge oss positivt og det er ekstremt tilfredsstillende å nå sine mål. Men spesifikk trening kan også bety ensidig trening og det er slike ensidige bevegelsesmønster Ido vil ta oss ut av. Det samme med kontoristen eller sofasliteren. Beveg deg som et menneske er designet til å bevege seg!

 

Ido Portal – Effekten
Øvelsene og kompleksene hans går i kombinasjoner av bevegelser med egen kroppsvekt. Ikke alle bevegelsene trenger å være like kalkulerte. Det handler om å gi rom for improvisasjon når du beveger deg.
Det Ido Portal Method har gjort er å ta tilbake måten vi tenker på kroppskontroll på. Du har ikke noe med å løfte tunge vekter hvis du ikke en gang kan kontrollere og mestre din egen kroppsvekt, mener Ido. Det er helt klart noe i det han sier med at vi trener ensidig og at kroppen har flere funksjoner enn å dytte og dra på vekter gjennom helt bestemte posisjoner, og at det ikke nødvendigvis er sunt å kun  trene på å bli god i utvalgte bevegelsesmønstre. Samtidig er det mange av oss som trives med styrketrening på gym og synes det er kjempegøy å løfte tinge ting opp fra bakken. Fortsett med det, du vil bli sterkere! I tillegg kan du kanskje utfordre deg selv med noen bevegelser utenom det sedvanlige et par ganger i uken for helsens skyld.

 

Intet nytt under solen
For mange, og kanskje også deg, høres det Ido står for noe veldig nytenkende, men tankesettet hans og øvelsene er likevel ikke det. Det Ido presenterer er en klar motpol til den tradisjonelle, programmerte styrke og kondisjonstreningen. Likevel er filosofien kan presenterer ikke direkte ny. Bevegelsesimprovisasjon har blant annet blitt benyttet på dansefeltet siden tidenes morgen. Profesjonelle dansere har ekstremt godt trente koordinasjonsevner, god balanse, er fysisk streke og mange har imponerende leddutslag. Danserne bruker improvisasjon til å skape nye koreografier og videre skape kunst, men de bruker også improvisasjon til å utforske hva de fysisk kan få til med kroppene sine. De kjenner på muligheter og begrensinger i kroppen, og lærer å kontrollere kroppen i uvante, nye posisjoner de kommer over underveis og pushe de fysiske grensene sine. Det er blant annet slik Ido jobber med improvisasjon på sine workshops.

På den private bloggen til Ido får du følge reisen hans i bevegelse verden over, han deler instruksjonsfilmer og programmer.

Mestre din egen kropp som Ido?
Du kan selvsagt melde deg på workshops og kurs med Ido Portal Method for å lære de metodene fra kilden selv, men du kan også komme i gang på egenhånd ganske enkelt. Du har faktisk mange muligheter til å trene på bevegelse fra akkurat den posisjonen du er i nå.

 

Kom deg opp!

  1. Reis deg opp fra der du sitter nå. Ok , sett deg ned igjen og reis deg opp på en annen måte. Du tenker kanskje ikke så mye over måten du reiser deg på akkurat nå, men når du er gammel og grå kan dette utgjøre ganske mye hodebry for deg.
  2. For å utfordre deg selv mer med en lenger vei opp kan du legge deg ned på gulvet og reise deg opp til stående. Legg deg ned igjen og reis deg opp på en ny måte. Det finnes et hav av løsninger! Bevegelsene trenger ikke å se spesielt fancy ut, men de må være forskjellige fra gang til gang. Nå improviserer du!
  3. Videre kan du forsøke å finne ulike måter å legge deg ned på gulvet igjen på.

Å reise seg og å sette eller legge seg ned er i teorien banalt enkle øvelser, men det er ikke så enkelt å gjøre det måter der du ikke tar enkleste motstands vei hele tiden. At koordinasjon, bevegelighet og balanse utfordres er hevet over enhver tvil. Samtidig er det spennende å se hva kroppen din kan klare.

Vite mer? Inspirasjon til nye bevegelser?
Hvis du søker opp #idoportalmethod på Instagram kommer det opp masse filmer av Ido-frelste folk. Men vil du gå tettere på kilden kan du sjekke ut disse linkene:

http://www.idoportal.com

http://idoportal.blogspot.no

http://eliteathletes.be/2013/10/movement-x-with-ido-portal-11-things-i-learned-from-ido/

Foto: idoportal.com