(Bi-)virkninger av anabole steroider

Dopingbruk er i hovedsak motivert ut fra ønske om en penere kropp. Mest brukt er anabole steroider, som kan virke positivt på muskelvekst og prestasjonsevne i styrkeøvelser. Alle som bruker det får også bivirkninger det er viktig å kjenne til.

Bruk av anabole steroider gir både fysiske og psykiske bivirkninger, og graden av bivirkninger øker med dosen og varigheten. De fleste anabole steroider er syntetiske stoffer av det mannlige kjønnshormonet testosteron. Testosteron er et viktig hormon for utvikling av maskuline forhold, blant annet muskelvekst.

Bruk av anabole steroider gir samme effekt som testosteron naturlig har i kroppen, men anabole steroider virker betydelig kraftigere. Anabole steroider sørger for rask og stor muskelvekst når det kombineres med trening.

Bruk av anabole steroider gir før eller siden alvorlige bivirkninger. Hjerte- og karsykdommer er vanlig. Bruk av anabole steroider kan øke kolesterolnivået i betydelig grad, og det er påvist økt forekomst av hjerte- og karlidelser, spesielt hjerteinfarkt, blant yngre menn. Hjertet er en muskel, og bruk av anabole steroider får hjertet til å vokse. Det gjør at hjertet blir mindre elastisk, og da blir pumpeevnen dårligere.

Bruk av store doser anabole steroider over tid kan gi alvorlige leverskader. Stor muskelvekst på kort tid øker faren for skader på sener og senefester. Avrivningsskader på muskler og sener er en relativt vanlig bivirkning. Bruk av anabole steroider kan også gi kviser, tap av hodehår, strekkmerker og pigmentering i huden.

Hos unge, som ikke har passert puberteten, kan lengdeveksten reduseres eller stoppe permanent. Kvinner får et mer maskulint utseende og utvikler mannlige kjønnstrekk som dypere stemme, mer kroppshår, menstruasjonsforstyrrelser og større klitoris. Menn kan utvikle bryster, og testiklene kan bli mindre. Begge kjønn risikerer dessuten sterilitet.

De senere årene har det blitt mer fokus på psykiske bivirkninger.
Angst, humørsvingninger, irritabilitet og økt bruk av vold er relativt vanlig. Alvorlige psykiske bivirkninger som psykoser og alvorlige depresjoner kan også forkomme.

Bruk av anabole steroider er ofte knyttet til risikofylt atferd, misbruksproblematikk, kriminalitet og økt voldsbruk.
Dersom noen vurderer å bruke anabole steroider er det svært viktig å vurdere disse bivirkningene opp mot den begrensede snarvegen det er i styrkesammenheng.

Referanser:
Antidoping Norge
Helsedirektoratet