Belastningsskader på sykkel

Antall aktive syklister har økt betydelig i Norge de siste årene. I tillegg er det ønskelig at mange flere skal bruke sykkel til og fra jobb og studiested. Er det noen belastningsskader som kan forebygges ved sykling?

Over halvparten av elitesyklister sliter med belastningsskadeproblemer. De vanligste skadene er vonde knær (61 prosent av utøverne), og smerter i korsryggen (50 prosent). Problemer i skulder og lår er mindre vanlig (32 prosent).
En mulig årsak til kneproblemer kan være stive hofter og stram tractus iliotibialis, som er en stor og sterk bindevevshinne på utsiden av låret. Den kan bli unaturlig stram ved mye sykling og løping, som over tid kan føre til overbelastning på knær. Trening av regelmessig bevegelighet på utside lår er da en naturlig forebyggende øvelse for de som sykler endel.

En godt trent muskulatur i mage og rygg er viktig for å forebygge belastningsskader for syklister; dette kan gjøre at man sitter mer stabilt på sykkelen, og dermed også kan få forbedret prestasjonsevne gjennom et jevnere tråkk.
Sittestillingen på sykkelen er avgjørende for en god opplevelse som syklist. Her gjelder det å finne en sykkel som passer egen kropp, og ikke omvendt. Det er viktig å kjøpe sykkel der man samtidig kan få stilt inn sykkelen optimalt. Dette gjelder spesielt høyde på sete og styre, samt tilting på setet. Mange kan for eksempel få plager i nakke og skuldre dersom setet tipper framover. Og motsatt, dersom setet tipper litt bakover, vil det bli økt risiko for plager i korsryggen.

Her finner du et grunntreningsprogram for sykling.

Noen vil kunne forebygge plager dersom man sitter litt mer oppreist, selv om det medfører at man fanger litt mer vind. For de som plages med nakke- og skuldersmerter som følge av sykling kan trene bevegelighet og styrke i den regionen, i tillegg til justering av sittestillingen.

Det anbefales å trene styrke og bevegelighet gjennom hele året, i tillegg til sykling.

I tillegg vil mange kunne forebygge plager, spesielt i knærne, dersom man lærer seg å sykle med høyere tråkkfrekvens, gjerne 80-100. Dette kan for mosjonister føles litt oppjaget i starten, men det er en tilvenningssak. Å bevisst bruke letter gir i motbakker vil avlaste knærne betydelig. Variasjon mellom å stå og sitte vil også kunne forebygge belastningsskader.

Referanser:
Clarsen B, Senter for idrettsskadeforskning, Oslo
Rosenborgklinikken Fysioterapi