Beinhinnebetennelse

Smerter i leggen er en av de vanligste belastningsskadene i muskel-skjelettsystemet. Det finnes mange forslag til hva man bør gjøre når plagene er kommet. Her er en oversikt over mulige tiltak.

Pasienter med langvarige smerter i legg er veldig vanlig, og mange oppsøker helsevesenet for behandling. Dersom en er sikker på diagnosen bør et behandlingskonsept ta utgangspunkt i sannsynlige årsaker til at plagene oppsto. Vanligste årsaker er for rask økning i treningsmengde- og intensitet, mye løping på hardt underlag og dårlige sko. Det er også svært viktig å vurdere eventuelle akseavvik, spesielt overpronasjon i ankel og eventuell feilstilling i knær.

Aktuelle tiltak:
Bevegelighetstrening av eventuell forkortet triceps surae (dyp leggmuskulatur). 2-3 økter per dag, 3 serier à 30 sekunder med høy intensitet.

Muskulær utholdenhetstrening. Sykling med aktivt ankelarbeid. Svømming og løping i vann. Ski. Løping kommer til slutt, og da på underlag som ikke medfører økende smerter i leggen. Lokal muskulær utholdenhetstrening som f eks tåhev (3×30 rep) kan brukes i denne fasen, men en bør unngå for stor grad av utmatting.

Styrketrening utført som tåhev kan være aktuelt dersom klinisk undersøkelse tyder på betydelig nedsatt styrke i ankelstrekkerne. Dose: 4×10 repetisjoner på ett bein i full bevegelsesbane, eksplosiv plyometrisk utførelse uten smerter.

Noen kan ha god effekt av varmeortose rundt leggen, for å opprettholde blodsirkulasjonen optimalt under trening. Kulde-varmebad har ingen behandlingseffekt utover smertereduksjon der og da. Passive behandlingsformer som ultralyd, strøm, trykkbølgebehandling og lignende har heller ikke effekt.

Det vil være individuelle forskjeller i progresjon ut fra de funn som er gjort ved undersøkelsen.
I tillegg bør det korrigeres for eventuelle fotfeilstillinger. Individuelle tilpasninger av såler kan være nødvendig.

Ved et komplikasjonsfritt forløp er det smerter og funksjon sammen med fysiske krav til jobb / fysisk aktivitet som bestemmer når pasienten er tilbake i vanlig aktivitet.

Det er god prognose ved beinhinnebetennelse, men det forventes flere uker til måneders systematisk opptrening. Risikoen for tilbakefall er også stor, dersom en ikke tar hensyn til utløsende årsaker.

Denne oversikten er basert på beste kliniske praksis av fysioterapeuter og leger ved Rosenborgklinikken i Trondheim.