All motivasjon er like bra

Jeg synes det er synd at treningsbransjen i dag forbindes så mye med rene kosmetiske mål.
Selv om det naturligvis er et stort fokus på sommeren da man går mer lettkledd er det absolutt ikke alle som har dette som det viktigste målet.

Det er en tendens til at det i USA er mindre overvekt og mer fokus på helse der hvor man bærer mindre klær (California og Florida) og mindre fokus på dette i andre stater. Derfor er det også naturlig at når vi mennesker også i lille Norge nærmer oss prstider med mindre klær legger mer fokus på dette. Undersøkelser viser at en stor del av oss trener av rene kosmetiske hensyn, noe som dermed medfører et enda større fokus når vi går mot varmere tider.

Det er allikevel selvsagt slik at alle ikke har utseendet som sin målsetning til hvorfor de trener. Motivasjoner varierer like mye som mennesker og samme menneske har ofte også varierende målsetninger avhengig av deres livssituasjon.

Generelt virker det som om en yngre masse har mer fokus på utseendet enn en eldre masse. Det er sikkert mange årsaker til dette. Noen skylder på media, sosialt press, forventninger og mye annet. Det er nok sannsynligvis ikke en enkelt faktor som har skylden men kombinasjonen av flere. Som et yngre individ skal det mye til for å kunne motstå presset fra samfunnet og mennesker rundt seg og siden presset om å «se bra ut» er desto høyere i en yngre aldergruppe enn blant «voksnere» individer er det nok også flere som har dette som motivasjon.

Personlig synes jeg ikke det er noe feil i at målsetningen for å trene er å se bra ut. Vi har mange andre arenaer der dette også er viktig. Sminke, hår og klær er også faktorer som skal forbedre utseendet så det er synd at de som trener for å se bra ut får høre at dette er «overfladisk og snevert». Jeg har enda til gode å møte et menneske som ikke bryr seg om hvordan de ser ut overhodet, det handler bare om hvilke metoder vi benytter.

Selvsagt finnes det en grense på når det blir for mye, men jeg er ikke intelligent nok eller forstår nok til å si hvor den grensen går. En interesse for noe kan bli en «obsession», men det er et veldig vanskelig skille å sette.

Denne grensen er like vanskelig å sette på andre områder. Kirurgiske inngrep er for noen helt akseptert og for andre helt bannlyst. Hvem som har rett er umulig å si, da motivasjonen bak er ulik for den enkelte.

Selv om trening, og da spesielt styrke og kondisjon tilknyttet treningssenter, er forbundet i stor grad med kropp er det viktig å poengtere at trening har en mengde andre positive effekter også som driver den enkelte til å gjøre det de gjør. «Bivirkningene» av trening er ofte mer muskler og mindre fett og selv om målet kan være noe helt annet enn rent kosmetisk så kommer ofte det på kjøpet.

For oss er det viktig at trening forbindes med helse. Hva du anser som helse kan være så mangt, men det er viktig å skille på prestasjon og helse. Det som skal til for å prestere på et topplan i en hvilken som helst idrett er ikke alltid det samme som helse og kan i noen tilfeller tilogmed være totalt motsigende.

Definisjonen på helse er i henhold til WHO:
«Health is a state of complete physical, mental and social well-being and not merely the absence of disease or infirmity».

Helse kan i dine øyne være å kunne løpe fort eller lenge, ikke ha vondt eller se bra ut og føle deg bra. Det viktige er at din motivasjon er din og får deg til å gjøre det som er bra for deg i henhold til dine mål.

Artikkelen er levert i samarbeid med Akademiet For Personlig Trening