5 enkle tips for å gå ned i vekt

Med disse små endringer i hverdagen har du større mulighet til å gå ned i vekt.

Å gå ned i vekt er langt i fra lett. Det handler om å skape et kaloriunderskudd over tid. Så enkelt er det. Og så vanskelig er det. Jeg tror aldri noen har tenkt «Oi, så lett det er å gå ned i vekt».

Et godt tips er å legge til ting fremfor å fjerne ting. Legger du til ting vil du automatisk spise mindre av andre ting. Hvis du fjerner noe vil du kanskje tenke så ofte på den tingen at du blir sugen på det allikevel.

 

Les også: Slik går du opp i vekt

 

1. Legg til mer proteiner i kostholdet
Næringsstoffet proteiner metter bra. Du finner det i rikelige mengder i melkeprodukter, kjøtt, fisk, fjærkre og egg. Du vil også finne proteiner i mat fra planteriket. Gode eksempel her er bønner, linser og korn. Ca. 1,8g protein per kg kroppsvekt er mer enn nok for de fleste av oss til muskelbyggende formål, men spis gjerne mer dersom du er mye sulten i hverdagen.

 

2. Legg til mer grønnsaker, frukt og bær i kostholdet
Disse godsakene er proppfulle av vitaminer og mineraler. De inneholder også svært lite kalorier slik at du kan spise deg god og mett. Velg de grønnsakene, frukten og bærene som du liker best. Variér gjerne og eksperimenter med nye ting til ulike måltid. Bær og frukt egner seg godt til dessert eller som mellommåltid. Starter du med å legge til litt grønnsaker til ett av dagens måltid er du godt i gang.

 

Les også: Kaloriforbruk under kroppsvektøvelser

 

3. Gå og stå
I løpet av en dag kan hvor mye du står og går påvirke kaloriforbruket ditt ganske mye. Du behøver ikke å alltid være i bevegelse, men litt er bedre enn ingenting. Start for eksempel med så lite som en 10-minutters gåtur to ganger i uka. Herfra kan du øke til tre 10-minutters økter eller øke lengden på hver tur. Dette vil etter hvert kunne påvirke kaloriforbruket ditt mye. Dette gjør at du lettere kan oppnå et kaloriunderskudd og gå ned i vekt.

 

4. Tren det du syns er gøy
Om du synes all trening suger er det også helt greit. Da trener du så lite som mulig, men nok til at du får en positiv effekt av treningen. For de som har en eller annen treningsform de liker meget godt vil jeg anbefale å trene den så mye du vil. Uansett hvor lite kalorier den forbruker eller hvor lite muskler den bygger. Da får du heller legge inn en styrkeøkt eller intervalløkt en gang i uka.

 

5. Ha kontinuitet i de gode vanene
Den som kommer i mål er ikke den som løper fortest, men den som holder ut hele løpet. Tren heller to dager i uka resten av livet enn 6-7 dager i uka i en måned. Cluet for å holde ut med treningen er at det skal være gøy og gi deg både synlige og usynlige resultater. Legg opp treningen din slik at DU holder ut hele løpet.