10 ting du bør forvente av terapeuten din

Smerter er noe de fleste opplever fra tid til annen. Noen tar saken i egne hender for å bli smertefrie, mens andre søker hjelp hos ulike terapeuter.

Når man velger sistnevnte, er det viktig å vite hva du bør kunne forvente av terapeuten din. Les mine personlige meninger på akkurat dette.

Smerter er utrolig komplekst, og det er ofte man ikke vet hvorfor en person opplever smerte. Det er så mange faktorer som påvirker om du har smerte eller ikke. Og om dette er noe som plager deg, så er det viktig å få god og profesjonell hjelp.

Altfor mange behandlere sprer nocebo. Noceboeffekt har motsatt virkning av placeboeffekten, og betyr at terapeuten kan bidra til manglende virkning, eller til og med bivirkninger av behandlingen.

Det finnes mange dyktige terapeuter der ute, og jeg håper du har en av de. Behandlingsverdenen er en rovdrift mange vet å utnytte, dessverre. Mange terapeuter er mest interessert i å håve inn mye penger, og disse ødelegger for de som virkelig vil gjøre en forskjell for personer med smerter. Å bli altfor avhengig av terapeuten er verken sunt for helsa, eller for lommeboka. Med denne listen vil jeg vise deg hva jeg mener du bør forvente av en terapeut.

 

Les også: Mobilitetstrening – den nye oppvarmingen

 

En god terapeut……..

  1. Er en som setter av god tid til både anamnese, undersøkelse og behandling. Førstegangskonsultasjon bør ta minimum 40 min – 1 time. Oppfølgende behandling bør ta minimum 20-30 min. Enkelte pasienter krever enda lenger tid, andre pasienter ikke, det er svært individuelt. Etter en behandling skal du føle deg sett, hørt og forstått, og du skal ha fått svar på det du lurer på. Du skal også føle at du blir tatt på alvor. Det er ingen andre enn du som klarer å kjenne dine smerter, så derfor er det viktig at terapeuten bruker nok tid for å avdekke omfanget av smertene, og ikke bare bli satt i samme bås som alle andre med lignende smerter. I noen tilfeller kan det være at terapeuten sier «jeg vet ikke», og det kan ofte være et godt tegn. Det er viktig at også terapeuten kjenner sine egne begrensninger, og ikke «gjetter» seg til diagnoser og forklaringer. Smerter er utrolig komplekst, og det er ikke alt som er mulig å svare på. Gjennom nyeste forskning er det mye man har funnet ut om smerter, men også mye man fortsatt ikke vet. Har man en terapeut som bruker 5-10 min på behandlingene, vil man kanskje ikke få den tiltroen til samarbeidet da det tar kort tid og du føler deg ikke profesjonelt ivaretatt. Dette kan ha negativ effekt for plagene dine, og du kan dermed trenge flere behandlinger enn om du virkelig trodde på samarbeidet. Mens terapeuten får deg inn til flere konsultasjoner, som kan være mer lønnsomt for han/henne.
  2. Er en du kan stole på og som får deg til å føle deg sett. En god terapeut er ikke alltid bare den dyktigste innen faget. Den bør også være en menneskekjenner, ha empati og medmenneskelighet, og være en som har et reelt ønske om at du skal bli bedre. Det at du er fornøyd med terapeuten, føler deg respektert, sett og hørt, vil gi en enorm effekt. Plagene kan bli mindre, kun fordi du tror på behandlingen og det gode samarbeidet.
  3. Er en som gir deg hjemmelekser i form av tøyninger, styrkeøvelser, tiltak til endring av livsstil og andre fokusområder. Ditt forhold til terapeuten bør være et samarbeid. Kommer du til en terapeut og forventer at behandlingen der og da alene er det eneste som skal til for å bli kvitt smertene over lengre tid, tar du feil. Du er nødt til å gjøre noe selv. Derfor bør du også få konkrete tiltak du kan gjøre på egenhånd. Dette kan også føre til at du trenger færre behandlinger for å bli smertefri. Ulike tiltak kan være å trene mer, trene mindre, mindre stress på jobben, spise bedre og sove bedre.
  4. Er en som ikke gir deg et anslag på hvor mange behandlinger som må til for å bli helt smertefri, men som tar det litt etter hvordan kroppen din responderer fra behandling til behandling. Sier terapeuten din at dette vil ta 10 behandlinger, så kan du faktisk påvirke kroppen og hjernen til at dette vil ta minimum 10 behandlinger før du er smertefri, selv om du kunne blitt bedre mye tidligere.
  5. Er en som ikke vil ha deg tilbake om du er smertefri. Terapeuter er, som andre, avhengige av inntekt, og derfor ønsker mange å ha flere behandlinger per pasient. Selv om det bare er noe eller ingen smerter igjen, vil mange terapeuter fortsette å sette deg opp til behandlinger. Andre terapeuter setter pasienter opp fire uker eller noen måneder fremover i tid, bare for å «sjekke» kroppen. De forklarer det med at de ønsker å forhindre at smertene skal komme tilbake. Dette kan påvirke smertene negativt og troen på at behandling er det eneste tiltaket som trengs for at du skal holde deg smertefri.

Les de siste fem punktene om hva du kan forvente av terapeuten din på prehabtrening.no.