Har du startet treningen og sliter med motivasjonen – her får du motivasjonstips som hjelper deg med å holde treningsrutinen utover høsten.
Høsten er høysesong for innmeldinger på treningssentre og mange bruker dette som en mulighet til å begynne å trene. Mens noen klarer å etablere trening som en langvarig rutine, er det dessverre enda flere som mister motivasjonen i løpet av høsten. Det fører ofte til at de legger treningen på is frem til de gjør et nytt forsøk og starter på bar bakke i januar.
Det finnes heldigvis flere metoder du kan benytte deg av for å klare å bevare treningsmotivasjonen gjennom høsten og i dette innlegget skal vi se på hvordan du kan bruke målsetting og planlegging for å bygge opp solid motivasjon som varer.
Sett deg mål
Start med er å sette deg mål. Det innebærer å tenke godt gjennom hva du ønsker å få ut av treningen, og hvorfor det er viktig for deg. Hvorfor ønsker du å etablere trening som en del av hverdagen din? Er det de positive helseeffektene? Er det av estetiske årsaker? Reflekter over hva som er viktig for deg. Sett deg så ett eller flere mål for hva du ønsker å få ut av treningen det neste året – finn ut av hva du ønsker å oppnå.
Det er viktig at målet føles oppnåelig, realistisk og ikke minst attraktivt. Det må bety noe for deg å nå målet. Hvis målet ikke er attraktivt for deg, vil du heller ikke være motivert for å arbeide for det.
Planlegging
Når du har satt deg noen gode mål med treningen, er det på tide å planlegge veien dit. For det første bør du legge en treningsplan for hvordan du skal nå målene dine. Også her kan det være lurt å ta en prat med en personlig trener eller en annen person som har kunnskap om trening, slik at du kan få hjelp med å sette opp en plan.
Reflekter litt rundt hva som har fungert og ikke fungert for deg tidligere, og legg en plan basert på det.
En like viktig del av planleggingen er å bestemme deg for når og hvordan du skal få gjennomført treningen. Her er det uhyre viktig at du er realistisk – det viktig å kjenne seg selv, slik at man vet hva man faktisk vil klare å gjennomføre.
Sørg for at planen du har satt opp faktisk vil lede deg til målene dine. Dersom målene du har satt deg vil kreve mye mer trening enn du realistisk sett vil klare å gjennomføre, bør du vurdere å justere målene litt ned. Ingenting er mindre motiverende enn urealistiske målsetninger som du vet at du ikke vil klare.
Følg planen din!
Dette er åpenbart både det viktigste og det vanskeligste steget. Selv den beste treningsplanen i verden er absolutt null verdt dersom du ikke følger den.
Det er ikke til å komme unna at det noen ganger vil være vanskelig å motivere seg for å dra på trening. Slik er det for alle. Dørstokkmila kan være fryktelig lang. Da er det viktig å huske på at alt blir mye lettere når du har gått ut av døra hjemme og satt kursen mot treningssenteret. Det er sjelden at man angrer på at man har gjennomført en treningsøkt.
- Prøv ulike aktivitetsformer. Det finnes hundrevis av treningsformer der ute. Dersom du føler at du går deg fast i et spor, kan du prøve å finne på noe annet for å få variasjon i treningen. Prøv en spinningtime, ta deg en løpetur, be om en prøvetime på et kampsportsenter eller meld deg på en tøff “bootcamp”-time. Det kan gi ny inspirasjon til treningen din, og plutselig kan du finne en ny aktivitet som gir deg masse mestringsfølelse og treningsglede.
- Finn en treningspartner. Dersom du synes det er kjedelig å trene alene, kan det være en god idé å finne noen å trene sammen med. En god treningskompis kan ofte gi ekstra motivasjon. Du får noen du kan bli pushet av, dele oppturer og skuffelser med, og noen du kan prate med mens du har pauser i treningen. Pass likevel på at du ikke gjør deg avhengig av treningspartneren din! At partneren avlyser kveldens treningsøkt på grunn av sykt barn, betyr ikke at du også kan bli hjemme. Hvis du liker det sosiale aspektet av trening, kan du også prøve å trene på gruppetimer.
- Minn deg på målene dine. De dagene dørstokkmila virker ekstra lang, kan du sette deg ned i ett minutt og tenke på hvordan det vil føles å nå målene dine. Tenk på den enorme mestringsfølelsen det vil gi deg. Husk at dagens planlagte treningsøkt er det neste skrittet på veien til å nå målet ditt. Forhåpentligvis vil det gi deg den lille gnisten som trengs for å hoppe over dørstokkmila og komme deg på trening.
- Revurder målene dine. En gang i blant bør du tenke over målene du har satt deg og vurdere om de fortsatt er realistiske og attraktive for deg. Kanskje finner du ut etter to måneder med trening at det likevel ikke er viktig for deg å klare 100 kilo i benkpress, eller at du rett og slett ikke har tid til å trene de 5 dagene i uka som skal til. Da er det lurt å justere målene til et mer realistisk nivå, eller sette helt nye mål som faktisk betyr noe for deg.
- Ikke ha dårlig samvittighet. Dette er lettere sagt enn gjort, men det er viktig å huske på at det å gå glipp av en treningsøkt eller to ikke er verdens undergang. Det kommer flere muligheter. Fokuser heller på å gjennomføre neste økt, slik at du ikke blir altfor lenge borte fra treningen.