Seks tips for økt energinivå

Mange kjenner at energinivået er lavere nå underveis i vinterhalvåret. Heldigvis er det ikke så mye som skal til for komme i litt bedre hverdagsform slik at energinivået øker og overskuddet er tilbake.

Her er seks gode tips for å kunne øke energinivået:

  1. Hold stabilt blodsukker gjennom dagen. Ved å innta måltider med både fiber, protein og sunne fettkilder til hvert måltid, unngår du store stigninger i blodsukker. Både kroppens energinivå og hjernens konsentrasjonsevne opprettholdes
  2. Unngå store måltider før sengetid. Store, fete måltider før man skal sove er assosiert med dårligere søvnkvalitet. Dårlig søvnkvalitet er igjen assosiert med usunne matvarevalg, lavere energinivå og større porsjonsstørrelser.
  3. Sørg for å få nok vitamin D. I vinterhalvåret har mange nordmenn lave vitamin D-verdier, noe som er koblet til redusert energinivå, dårligere immunforsvar og depresjon. Vitamin D får du i deg gjennom å spise fet fisk (laks, ørret, makrell), lettmelk, margarin med tilsatt D-vitamin og tran.
  4. Regelmessig fysisk aktivitet reduserer stressreaksjoner, noe som gjør at man føler seg bedre og mer avspent og kan takle stress på en bedre må. Minste anbefaling per dag er 30 minutter med hverdagsmosjon som å gå i trapper, gjøre husarbeid, sykle til jobben eller lignende.
  5. Unngå å sitte stille mer enn 30-45 minutter i strekk, før du henter deg en kaffe, hev pulten eller på andre måter får beveget deg.
  6. Gjør ingenting. Vi trenger pauser til å gjøre ingenting annet enn å la tankene vandre for at hjernen skal komme opp med de smarteste løsningene og riste ut kreative ideer. En pause betyr også pause fra smarttelefon!

Lurer du på hvordan du kan finne ut hvilken type aktiviteter som vil gi deg mer energi?

Noen ganger må du prøve forskjellige type aktiviteter før du finner det du trives med. Det finnes mange typer forskjellige styrketrening og kondisjonstrening. PT´ene på EVO står klare for å hjelpe deg for å finne ditt beste alternativ.

Artikkelen er laget i samarbeid med EVO