Oppvarming for deg som løper

Oppvarming er en sentral og viktig del av enhver treningsøkt, og det gjelder spesielt for jogging. En god oppvarming kan bidra til å forberede kroppen på treningen som skal skje, redusere risikoen for skader og forbedre ytelsen.

I denne artikkelen ser vi på fordelene av en god oppvarming og gir deg et forslag til en effektiv oppvarmingsrutine.

Fordeler:

Økt blodsirkulasjon:

Oppvarming øker blodsirkulasjonen i musklene, som igjen forbedrer oksygentilførselen og næringsstoffer til arbeidende muskler. Dette forbedrer muskelens funksjon og reduserer risikoen for skader.  

Økt kroppstemperatur

Oppvarmingen bidrar også til å øke kroppstemperaturen gradvis, og dette igjen fører til at muskler og sener blir mer effektive og klare for arbeid.

Forbedret bevegelighet i ledd

En grunding oppvarming kan øke leddbevegeligheten og forbedre bevegelsesområdet. Dette er spesielt viktig for jogging, da repetitivt løping kan påføre mye stress/belastning på leddene. 

Teste 30/30 intervall?

Mental forberedelse:

Oppvarming gir også en mulighet til å forberede seg mentalt på økten. Du kan planlegge økten og visualisere hvordan det skal og burde gjennomføres basert på dagsform. Om du er skikkelig sliten og lei, kan du starte økten rolig og heller øke tempoet frem til du kjenner at du har nådd toppunktet.

Om du har lyst på en real utfordring kan du mentalt forberede deg på en tung halvtime til time med høy puls og kanskje lav viljestyrke (husk at 30-60 min bare tilsvarer 2-4% av døgnet ditt. Bare tenk hvor fort en time går på når du scroller på telefonen.

Les også: 6 ENKLE TIPS FOR Å OPPRETTHOLDE MOTIVASJONEN

Oppvarmingsrutine

  1. En effektiv oppvarming før jogging bør inneholde dynamiske bevegelser som fokuserer på kroppens store muskelgrupper. Her er et forslag:
    1. Lett jogg/raske gange:  Start oppvarmingen med 5-10 minutter med rask gange eller sykling. Dette får i gang hjertepumpen og er med på å aktivere musklene dine.
    2. Dynamisk uttøying: Gå videre til dynamisk uttøying for å forbedre leddmobiliteten og øke bevegelsesområdet. Dette behøver ikke å ta mer enn et par minutter.
    3. Progressiv jogging: Avslutt oppvarmingen med 5-10 miutter med progressiv jogging på tredemøllen. Start med en moderat hastighet og gradvis øk intensiteten. Dette hjelper med å tilpasse deg løpingen og forberede kroppen din på den kommende treningsøkten.

Konklusjon

En god oppvarming kan være nøkkelen til en vellykket og morsom joggetur/intervall. Ved å investere tid i å forberede kroppen din, kan du redusere risikoen for skader og forbedre prestasjonen din. Husk å alltid tilpasse oppvarmingen til dine personlige behov og forutsetninger. Ta vare på kroppen, og den bil belønne deg med gode resultater og givende treningsopplevelser. 

Artikkelen er laget i samarbeid med EVO