Tung styrketrening for løperen

Kristin Birkelund er glad i både styrke og løping, Hun mener blant annet at tung styrketrening vil fremme prestasjon og forebygge skader for langdistanseløpere.

Kristinbirkelund-2-faktaDu kjenner henne kanskje best som @kristinbirkelund på Instagram. Etter tre år som instagrammer har antall følgere vokst til over 25.000.
– Det betyr utrolig mye at jeg får så mye feedback på det jeg legger ut. Det gir en veldig stor motivasjon til å fortsette å poste nye videoer og bilder. Jeg har så fine følgere som gir meg så mange fine og motiverende tilbakemeldinger som inspirer meg til å fortsette. Det er veldig kjekt, sier Kristin.

For Kristin betyr treningen veldig mye. Hun trener både styrke og løping, og trives med den kombinasjonen.
– Hovedgrunnen til at treningen betyr så mye er nok fordi det gjør meg glad. Følelsen etter en hard treningsøkt hvor svetten renner og kroppen er helt ferdig er noe jeg ikke ville vært foruten. Uansett hvor klisje det høres ut.  Men følelsen av å pushe seg selv, presse egne grenser og nå nye mål er virkelig en følelse av mestring og velvære som jeg setter veldig stor pris på i en ellers så hektisk hverdag. Trening blir mitt eget lille fristed hvor jeg kan stenge alt annet ute, sier Kristin.
Til daglig er 21-åringen fra Bergen vernepleierstudent på Høgskolen i Bergen. Hun jobber også på Elixia Laksevåg & Fantoft omsorgssenter.

Hele livet
Kristin har trent hele livet, men når hun var mindre var det løping og friidret som gjaldt. Hun begynte ikke med styrketrening før hun var 16 år.
– Jeg har en stor kjærlighet både for styrketrening og løping. Noen dager klarer jeg ikke helt å bestemme meg for hva jeg liker best. Men en typisk treningsuke vil bestå av fire til fem styrkeøkter og tre til fire løpeøkter/intervaller, sier Kristin.
– En perfekt treningsøkt er klokken 09.00 om morgenen, og planen er beintrening. Høy musikk på ørene og full konsentrasjon. Den inneholder forskjellige øvelser på rumpe, forside og eller bakside lår. Hver øvelse skal kjennes i den muskelgruppen som skal trenes, og det skal virkelig brenne. Svetten skal renne og pulsen øke. Følelsen etterpå er en god blanding av velvære, mestring og veldig svett. Helt herlig, sier Kristin.

Her er fire av Kristins treningslåter akkurat nå:

  • Crazy youngsters – Ester Dean
  • Sunburst -Tobu
  • Hula Hoop – Omi
  • Confident – Demi Lovato

 

Kristinbirkelund-4Tren tungt
Kristin er glad i å løpe, og har noen bestemte øvelser hun mener er bra for løperen.
– Gode styrkeøvelser for løpere vil være øvelser som trener store muskelgrupper, og da spesielt beina. Øvelser som knebøy, strake markløft, utfall og vristhopp er gode øvelser for løpere. I tillegg kan en legge inn øvelser for hoften. Sterke hofter er veldig sentralt som løper, og kan forebygge mange skader. En god øvelse for det kan for eksempel være stående beinhev med strikk.
Tung styrketrening vil for langdistanseløpere både fremme prestasjon og forebygge skade. Med tung styrketrening så var baktanken at langdistanseløpere gjerne ikke trenger å ha fokuset på størst mulig hypertrofi (muskelvekst) gjennom styrketreningen og bør derfor ha fokusere på tunge vekter med få repetisjoner. Det vil gi god effekt uten for mye muskelvekst. Hvis en ønsker å bruke lettere vekter og øke repetisjonene så bør fokuset ligge på eksplosive øvelser, som for eksempel spensthopp. Styrketreningen vil dessuten styrke sener og muskler som gjør at du vil tåle større løpsbelastning uten å pådra deg skader, sier Kristin.

Teksten fortsetter under bildet.

Kristinbirkelund-3

Inspirasjon
– Hva hver enkelt blir inspirert av til å trene tror jeg er veldig individuelt. Men jeg tror mange blir inspirert av å trene sammen med andre. Å se andre nå målene sine, sier Bergens-jenta.
For å bli inspirert til trening så mener hun man må trene en treningsform som man liker. Etter det mener hun mestring også spiller en viktig rolle.
– Gruppetimer for eksempel. Det å stå sammen med andre og bli pushet av en instruktør gjennom en time, høy musikk og god stemning tror jeg både motiverer og inspirerer mange, sier hun.

 

Kristinbirkelund-5Kosthold
– Jeg spiser for å gi kroppen min den næringen den trenger, slik at jeg kan prestere best mulig på trening. Det går mye i havregryn, grønnsaker, salater, frukt, potet, ris, kjøtt, fisk, fugl, egg, yoghurt, nøtter, cottage cheese, kesam. Det er viktig å fylle opp lagrene etter en hard treningsøkt for å være klar for en ny en dagen etterpå. Og så må man ikke glemme at trening gjør deg sulten. Så matinntaket mitt er helt klart mye høyere på dager hvor jeg trener enn hviledagene, sier Kristin.
Til slutt legger hun til: – Husk at trening skal være gøy!
Sjekk ut instagramprofilen @kristinbirkelund