– Trening er psykologtimer, tenkepauser og alenetid, men også beinhardt arbeid, sier Lars Zachariassen, også kjent som TriatLars.
Han skiller mellom privatpersonen Lars og TriatLars, skiller mellom småbarnsfaren og triatleten. Han spiser sunn mat samtidig som fredagskosen er uunnværlig. Han vet å verdsette en frisk kropp, fordi man ikke skal ta det for gitt.
– Kontrastene gjør trening både fint og spennende, sier Lars Zachariassen.
Navn: Lars Zachariassen
Alder: 29
Bosted: Bryne
Yrke: Fysioterapeut
Hvor lenge har du vært på Instagram: 1 år. (14 måneder)
Hvor ofte publiserer du bilder på Instagram: 1 bilde per dag.
Hva slags trening driver du med: Triatlon, løping, sykling, rulleski, styrke, turn, friluftsliv, barnelek – alt som er gøy.
Instagramprofil: TriatLars
En fasettert mann
Også i treningshistorikken hans er kontrastene gjeldene. Lars har vært aktiv hele livet og holdt på med mye forskjellig – noe kun lystbetont, annet mer seriøst.
– Det var mye friluftsliv som liten, men også organisert og uorganisert idrett. Først fotball, senere turn på høyt nivå frem til voksenalder. Før jeg startet med triatlon var det likevel en periode med kun hverdagsaktiviteter i fire år, forteller han. I dag arbeider han som fysioterapeut ved et rehabiliteringssenter ved siden av all treningen. Instagrambildene han legger ut vitner om muligheten til å slå et slag for sunne verdier, treningsgleden, familiefaren og det uhøytidelige. Profilen hans er sammensatt og inspirerende.
– Prosessen er morsom, fra idé til bildet/tekst blir postet. For ikke å snakke om alle relasjonene som bygges og kontaktene som knyttes. Jeg lærer mye; om trening, ansvar og språk som kommunikasjonsform, forteller han. Angående feedbacken han får sier han at det betyr mer enn han ønsker – det er vanskelig å ikke bli påvirket.
– Jeg må være bevisst for å ikke jage etter likes og kommentarer, hele tiden tenke på hvorfor jeg poster det jeg gjør, hva som er målet med bildene og hvem jeg ønsker å være. Samtidig ønsker jeg å holde en viss avstand til TriatLars, i den forstand at privatpersonen meg skal skjermes, sier han.
Artikkelen fortsetter under bildet
Inspirasjon vs motivasjon
Når vi spør Lars om hva han mener må til for at folk skal bli inspirert av trening, bærer svaret preg av at han har tenkt gjennom dette tidligere:
– Inspirasjon og motivasjon er ofte uttrykk som blir brukt om hverandre, men forskjellen er stor. I motsetning til motivasjon er inspirasjonen uanstrengt. Du trenger ingen rasjonell grunn for å drive en aktivitet – det blir gjort fordi det er gøy, lystbetont, interessant og altoppslukende.
På bakgrunn av dette tror jeg inspirasjon til trening handler om valg av aktiviteter. For å finne aktiviteten som gir inspirasjon må de fleste av oss gå ut av egen komfortsone og prøve noe nytt. Mange har tenkt at; ”Det ser gøy ut å….” – likevel prøver vi sjelden for å se om det faktisk var gøy eller ikke. Vi må tørre å være utforskende! Videre er jeg overbevist om at inspirasjon handler om mennesker og relasjoner, være sammen og trene sammen.
Motivasjon dreier seg derimot om å fremprovosere en handling om å gjøre noe vi burde gjøre, men som vi nødvendigvis ikke har lyst til. Siden motivasjon er noe du fremprovoserer, er den sårbar for motstand og trenger jevnlig påfyll. Her blir det derfor viktig med mål og delmål, variasjon, forpliktelser, kunnskap, sammenligne kun med seg selv, ikke bit over for mye, se det store bildet over tid, og så videre.
Les også: Helt ekte treningsglede
Artikkelen fortsetter under bildet
Familieliv og triatliv
De som har en tendens til å skylde på tidsklemma kan ta en titt på bildene til Triatlars – trening og hverdagsliv lar seg kombinere.
– Vi har en regel her i huset, som sier at treningen ikke skal gå utover tiden vi har med barna. Det betyr at jeg i all hovedsak trener før barna våkner om morgenen eller etter de legger seg om kvelden. Til og fra jobb fungerer også svært godt for meg, i tillegg til løpeturer med vogn når minstemann skal sove på dagtid, sier Lars.
Når det gjelder kosthold er grunnregelen klar: Det enkle er ofte det beste.
– Vi spiser normal og sunn mat i familien Zachariassen, basert på kostholdsrådene til Helsedirektoratet. Ellers slenger jeg gjerne innpå en energibar i forbindelse med trening for å bruke tiden på morsommere ting en spising i en tempofylt hverdag, forteller han. Men fredagskosen henger høyt. Da er det frem med sjokolade, chips og en god øl.
Artikkelen fortsetter under bildet
Ha det gøy på reisen
I jobben som fysioterapeut er livsstilsendring, motivasjonsarbeid og målarbeid sentrale tema. Her er Lars sine tips for deg som ønsker å starte å trene eller legge om livsstilen:
– Den store gjengangeren er at folk ønsker store endringer på kort tid og dermed tar seg vann over hodet. Mitt beste tips er altså å ha is i magen; start rolig, for over tid å legge mange små endringer sammen. Vit hvor du startet og sammenlign med dette. Sørg for få tilfeldigheter ved oppstart, planlegg og engasjer/involver de du har rundt deg. Lag strategier og tenk gjennom hva su skal gjøre om/når det butter litt imot. Sett deg mål som er verdiforankret i ditt innerste indre og ikke minst: Ha det gøy på reisen!
Hva betyr egentlig trening?
For Lars betyr trening først og fremst at han har friheten til utfoldelse og en kropp som kan brukes til aktivitet.
– Slik er det ikke for alle, dessverre.
Videre understreker han at trening dreier seg om overskudd, fremgang og delte gleder:
– Og mektige naturopplevelser og læringsprosesser. Trening er psykologtimer, tenkepauser og alenetid, men også beinhardt arbeid og emosjonelle bølgedaler, sier han. Lars fascineres av kontrastene i treningen, men trekker frem rushet ved måloppnåelse som det aller mest drivende ved treningen.
– Innholdet og treningsform kan variere veldig, men om økta skal bli perfekt må det handle om måloppnåelse, fremgang, naturopplevelser eller en god samtale. Ofte er følelsen hakket bedre etter tøffe økter som har krevd mye, spesielt om motivasjonen var lav i utgangspunktet. Følelsen av å vinne over seg selv er alltid god, men den helhetlige tankegangen som familiefar og medmenneske ligger også i bakhodet:
– De beste øktene gir enorm glede og energi, også for de rundt meg.
Les også: Sixpacken definerer deg ikke