– Trening betyr alt

For friidrettstalentet Monika Elisabeth Benserud har trening alltid betydd alt. Ingenting slår følelsen hun har etter en treningsøkt.

Les også: – En glede å hjelpe andre

19-åringen forteller at hun har drevet med trening så lenge hun kan huske og at treningsgleden og -motivasjonen bare har økt siden den gang.

– Jeg kan fremdeles huske tilbake til de dagene jeg var for ung til å være med de forskjellige barnegruppene, men likevel ble med pappa på banen og lekte i lengdegropen, mimrer Monika Benserud.

Navn: Monika Elisabeth Benserud
Alder: 19
Bosted: Aalborg, Danmark
Yrke/studie: Studerer fysioterapi, er i gang med en personlig trener-utdannelse og har jobbet som hjemmesykepleier det siste året
Hvor lenge har du vært på Instagram: Siden sommeren 2012
Hvor ofte publiserer du bilder på Instagram: I gjennomsnitt fire til fem ganger i uken. Noen ganger daglig.
Hva slags trening driver du med: Friidrett, tresteg/lengde
Instagram: monikabenserud
Facebook: Monika Elisabeth Benserud (facebook.com/benserud)

God samvittighet og mestringsfølelse
Trenings- og idrettsgleden har altså vokst seg stor siden de første turene med pappa på friidrettsbanen. I dag satser hun hardt på tresteg/lengde, men treningen betyr mer enn bare resultater for Monika.

– Treningen betyr alt. Jeg har vært motivert og inspirert av trening og friidrett så lenge jeg kan huske, og etter så mange år har det blitt en del av meg og min hverdag. Ingenting kan slå følelsen av å gjennomføre en av årets hardeste og «verste» økter med stil. Jeg elsker trening, og setter pris på hver eneste dag uten skader og sykdom, sier hun.

Som satsende tresteg-/lengdeutøver er, naturlig nok, den perfekte treningsøkten for Monika rettet mot nettopp det. Den inneholder bakkeløp, trappeløp, en tøff 300 meter test og dype maks knebøy, og er en økt hun ofte kjører på høsten i grunntreningsperioden til neste sesong.

– Det gir en følelse av melkesyre, tung pust, stølhet og viljestyrke. Det er i denne perioden du får bekreftet for deg selv at dette er noe du vil, og noe du skal klare. Når jeg har fullført treningen kan jeg gå hjem med god samvittighet og mestringsfølelse. Det er ren glede for meg å bryte kroppen ned, og vite at jeg bare vil bli sterkere etter dette, beskriver hun.

Les også: Ekte treningsglede

Ektefølt inspirasjon
Treningsglede, mestringsfølelse og inspirasjon forsøker Monika å spre til sine mange følgere på Instagram, og hun legger ikke skjul på at det betyr mye med positive tilbakemeldinger.

– Jeg synes det er utrolig kjekt med kommentarer både på treningen jeg gjør, og resultater jeg legger ut under sesongen. Jeg har også fått feedback fra folk som mener jeg er en inspirasjonskilde for dem, og det setter jeg veldig stor pris på, sier Monika.

(artikkelen fortsetter under bildet)

monika-benserud

Selv har hun aldri kjent på følelsen av å være umotivert for trening, og hun anbefaler derfor at hver og én finner sin måte å motiveres på.

– Treningsinspirasjonen må komme innenfra for at trening virkelig skal bli en hverdagsglede. Jeg tror det er helt individuelt hvilken trening som passer best til hver og én, og at man derfor skal lete etter den typen trening som får frem mestringsfølelse og viljestyrke, sier Monika, og legger til:

– Jeg av erfaring at det aldri hjelper å utsette noe. Hvis du ønsker at noe skal skje, hopp opp fra sofaen og gjør det. Alle kan, så lenge motivasjonen er tilstede.

Egen kostholdsplan
Med dagen besatt av studier bruker Monika å legge sine treningsøkter til ettermiddagen.

– Da får jeg tid til et måltid og kan gjøre meg mentalt forberedt til treningen. Det er også deilig å komme hjem etter økt og ha kvelden til avslapning og lekser, sier hun.

Og når vi først er inne på måltider og kosthold er Monika for å unne seg noe godt når en solid økt er gjennomført, selv om hun nå gjør visse grep knyttet til kostholdet og idrettssatsingen.

– Nå har jeg tatt valget om å satse enda mer seriøst inn mot de neste sesongene. Derfor har jeg valgt å sette opp en kostholdsplan som er siktet inn mot treningen og det utbytte jeg ønsker å få igjen, sier hun, før hun kommer med en oppfordring:

– Nyt været, muligheten og gleden ved trening. Du vil aldri sitte igjen med noe annet enn en tilfredsstillende følelse når du er ferdig. Det lover jeg deg.

Les også: Treningens kontraster