Slik trener @instacatrine

Hun har over 40.000 følgere på sin instagramprofil, og både gir og henter mye glede og inspirasjon der. Sjekk her hva @instacatrine mener om treningsøvelser, graviditet, motivasjon og kosthold.

Den svært motiverende Catrine publiserer daglig nye inspirerende bilder på Instagramprofilen @instacatrine.
– Etter å ha hatt en ”stor” instagramprofil i noen år er det rart hvor avhengig man blir av sine følgere og den feedbacken man får. Det gir meg ekstremt mye å få positive tilbakemeldinger på at jeg inspirerer og motiverer til en sunn hverdag. Det blir jeg selv motivert av, sier Catrine Collins.
Hun legger ikke skjul på at det å få positiv feedback på bilder gir en selvtillitsboost og en god følelse.

Instacatrine-2-faktaboks

Viktig med trening
For Catrine er trening kjempeviktig. Hun har alltid vært over gjennomsnittet glad i å trene og følelsen kroppen hennes har underveis og etter en treningsøkt er ubeskrivelig.
– Jeg trener av mange ulike grunner. Den største grunnen er overskuddet og energien det gir meg  en ellers hektisk hverdag. Som nevnt over så har jeg trent så å si hele livet. Det startet med fotball og håndball som liten jente, og jeg fortsatte aktivt med håndball til jeg var rundt 20 år. Deretter ble det dessverre sånn at jeg pådro meg en kronisk beinhinnebetennelse i leggene og måtte slutte med så mye løping. Jeg gikk da over til treningsstudio, ble spinninginstruktør i noen år, og fortsatte senere i styrkerommet der jeg nå føler meg mest hjemme, sier Catrine.

 

Finn noe du mestrer
For at man skal bli inspirert til trening er det en nøkkelfaktor som står frem, ifølge Catrine.
– Det er helt klart å finne en treningsform man mestrer. Og synes er gøy. Det verste som finnes er å være usikker på å gjøre feil og ikke vite hva en skal gjøre. Derfor sier jeg alltid at man selv må finne en treningsform en synes er gøy og heller bygge på det. Jeg for eksempel egner meg ikke spesielt godt i sal på ulike aerobic eller steptimer. Jeg eier ikke koordinasjon på den måten og for meg da blir det flaut og pinlig, noe som absolutt ikke inspirerer meg. Med andre ord bør man gjøre det en synes er gøy. Trening skal først og fremst være morsomt, og så kan man pushe grenser etter hvert, sier hun.

 

Den perfekte treningsøkten
For Catrine oppstår en perfekt treningsøkt når alt stemmer. Når hun kommer på trening med energi, har musikklisten som motiverer, og programmet klart.
– Når jeg klarer løfte like mye som sist som da er tungt, og kanskje siste settet tør å legge på litt til for så å mestre det. Når jeg våger å pushe meg selv litt ekstra og si til meg selv at jeg klarer det, for så å klare det. Eller når jeg forsøker meg på en øvelse jeg ikke har gjort så bra tidligere, og det går veldig bra andre gangen. Følelsen etterpå kan først og fremst beskrives som mestring, og en stolthet over meg selv. En gira følelse som gjør at jeg allerede da gleder meg til neste økt, fordi jeg vet det var så gøy å klare det jeg gjorde.

 

Instacatrine-3De viktige styrkeøvelsene
Catrine er har et tett samarbeid med en hun mener er fremst innen trening, Martin Norum. Via et nettbasert treningsprogram som heter Webcoaching får hun jevnlig oppdaterte programmer som er tilpasset henne og hennes mål.
– Jeg har da vært tydelig på hvilke øvelser jeg selv synes er viktig å ha med, og hva jeg ønsker å trene mye av. Baseøvelser som knebøy, markløft og benkpress er eksempler på slike øvelser. Pullups/nedtrekk og roøvelser er også øvelser jeg liker godt sammen med øvelser om pushups. Det å trene med egen kroppsvekt har jeg som mål å bli enda bedre på, sier hun.
Og den treningsglade jenta er heller ikke redd for å starte dagen tidlig. Klokken 06.15 er hun i gang med treningen.
– Det er en vanesak, men det krever ekstremt pågangsmot og vilje i begynnelsen. Etterhvert går det som en drøm når det blir en vanesak. Da er jeg på jobb senest klokken 09.00, og har hele ettermiddagen fri til det jeg måtte ønske. Jeg foretrekker også morgenøkter da min energi er bedre om morgenen enn etter en lang dag på jobb.

 

Kosthold og trening
Catrine har et veldig sunt forhold til mat, og det har hun fått etter å ha hatt en slik livsstil i noen år.
– Jeg har en samboer som deler mye kunnskap og glede i å leve et sunt og balansert liv sammen med meg, noe som har gjort at forholdet mitt til å spise sunt er veldig bra. For meg handler det om å spise sunn mat ved å få i seg nok proteiner, karbohydrater og fett i løpet av en dag. Jeg som trener såpass mye er avhengig av mye mat, og jeg er heldigvis ikke en jente som er redd for å spise. Jeg spiser mye i manges øyne, men for meg spiser jeg mye ”riktig” mat. Jeg lever for å spise sunt 80 prosent av tiden og kose seg maks 20 prosent av tiden. Om jeg får kjempelyst på en deilig hvetebolle med masse fyll på en onsdag, ja da spiser jeg det. Jeg nyter det å ha en balanse i kostholdet mitt som gjør at jeg unner meg usunt selv midt i uken. Jeg har nemlig funnet balansen på det slik at det ikke går helt over styr.

 

Instacatrine-4Graviditet og trening
Når dette skrives har Catrine åtte dager igjen til termin. Treningen har endret seg ganske mye underveis i svangerskapet. Dette fordi det er mange hensyn å ta når man bærer på en liten en i magen.
– Jeg har trent jevnt og trutt hele svangerskapet, men med lettere og lettere belastning, samt kuttet ut en del øvelser underveis. Øvelser som går mye på bekken og øvelser som går mye på de rette magemusklene er nå kuttet helt ut. De erstatter jeg med andre øvelser. Jeg har også dessverre slitt en del med bekkensmerter og vondt i ryggen når jeg har gått mye, så det har jeg også måttet kutte ut en god del, sier hun.
Catrine er fast bestemt på at man kan trene når man er gravid.
– Mange mener de ikke skal løfte tungt ,og at de skal slappe mye av når man er gravid. Og ja, jeg støtter det på en måte, men på en annen måte ikke. Jeg var veldig bevisst på at sofaen ikke skulle bli min beste venn da jeg ble gravid. Kroppen venner seg til det meste, og min frykt var å ikke skulle klare å bevege meg. Derfor satt jeg meg mål om å komme meg på trening minst tre ganger per uke og ikke presse meg som jeg gjorde før. Det kommer veldig an på hva kroppen din er vant til av trening fra før. Mange har reagert veldig på de øvelsene jeg har kjørt i svangerskapet og hvor mye jeg har løftet, da det for dem er veldig tungt. For meg har det kanskje ikke vært like tungt sammenliknet med at jeg er vant til å løfte mye mer til vanlig. Derfor er mitt tips å sammenlikne deg med deg selv, og hva du er vant med å trene. Lytt til kroppen din. Er det en øvelse som ikke kjennes bra, så dropp den. Kroppen er veldig fin sånn, den sier ifra. Unngå øvelser som går for mye direkte på de rette magemusklene dine, og helst unngå hopp. Jeg anbefaler å tøye mye og bli ordentlig varm før hver økt. Massasjerullen og jeg har vært gode venner underveis. Oppsøk en personlig trener som kjenner til hvordan du har trent tidligere og som kan hjelpe deg med å sette opp et tilpasset program. Det er smart, mener Catrine.

 

Instacatrine-5Sett deg selv et mål
Det å ha et hovedmål og ulike delmål for å nå sitt endelige mål mener Catrine er viktig.
– Her er det viktig å gå inn i seg selv og sette opp realistiske mål som du vet at du klarer med litt ekstra vilje. Oppsøk en personlig trener eller en som har god greie på trening, og fortell om hva du ønsker å oppnå. Få hjelp til å sette opp et treningsopplegg som for eksempel er styrke og kondisjon ute i naturen, slik at du har en plan for hver uke. Skriv ned alt du foretar deg av trening. Har du et program inne på studio så skriv ned hva du løftet og dato. Neste gang du da skal gjøre det samme så ser du hva du løftet sist gang og jobber med det. Da har du muligheten til å konkurrere litt med deg selv, kjenne på dagsformen og kanskje løfte enda mer neste gang. Å endre om livsstil handler også veldig mye om kosthold og hva man spiser. Jeg ønsker ikke motivere til slanking og dietter, men at man forsøker å se på det man spiser i løpet av en dag, og hva man eventuelt kan bytte ut slik at det blir sunnere. Spiser man for eksempel veldig mye karbohydrater både til frokost, lunsj og middag så kan man kanskje vurdere å spise mer protein et måltid eller legge til mer proteiner hvert måltid. Se også hva slags forhold du har til det å spise usunt. Klarer man å sette en dag i uken hvor man har en «kose-seg-dag» så er det lettere å holde seg unna i begynnelsen, synes i alle fall jeg. Da vet man at man for eksempel på lørdag kan kose seg masse med den smågodtposen og middagen man forguder, og at man gjør seg fortjent til å nyte den dagen. Er det selskaper og diverse tilstelninger som serverer kaker og lignende så trenger du ikke nødvendigvis kutte det ut, men ta et lite stykke. Vet du om at du skal i en bursdag og det er mye usunn mat, så spis litt ekstra sunt tidligere på dagen. Alt handler om hvor mange kalorier man totalt får i seg i løpet av dagen. Ikke om hvor sunn den er kontra den, satt på spissen. Det er bare det at sunn mat inneholder så mye mer næring enn ikke sunn mat, og det trenger man når man trener mye, sier Catrine.
Hun legger til at hun er en tilhenger av at livet er her og nå, og at vi lever kun en gang.
– I dagens samfunn er det et ekstremt press både med tanke på kropp og med tanke på press til å være supermann/-kvinne til enhver tid. Lytt til kroppen og hva som gjør deg glad og motivert. Vi er så forskjellige at det å sammenlikne oss med alle ikke nytter.

 

Sjekk ut instagramprofilen @instacatrine
Foto: Lars Erik Bakken, @fotobakken