Slik trener Ailo Gaup

Ailo Gaup vil ikke høre snakk om at han er mer hardhaus enn andre. Men han har mistet oversikten over hvor mange brukne bein han har i kroppen.

Programlederen i TV3-serien “Råskap” er ikke valgt ut til rollen ved en tilfeldighet. Ailo Gaup har vist råskap gjennom sin karrière som aktiv motorcrossutøver.

Det mest kjente trikset Ailo Gaup har funnet opp er underflip. Alle foto: ailo.cc

Det mest kjente trikset Ailo Gaup har funnet opp er underflip. Alle foto: ailo.cc

Gikk for seier
Å vinne konkurranser har vært selve drivkraften for å trene. Så da Ailo Gaup la opp i 2008 forsvant også treningsmotivasjonen.
– Kompiser spurte om jeg ville bli med på trening, men jeg skjønte ikke vitsen, sier han til trening.no.
Allerede etter et par måneder følte han seg elendig.
– Det er utrolig hvor raskt formen svekkes. Her hadde jeg vært i god form hele livet, og allerede etter kort tid forsvant formen. Da skjønte jeg at dette må jeg drive med livet ut, sier 36-åringen.

Trener 11 timer i uken
Trening er altså noe han fortsatt prioriterer. Selv om Gaup kaller seg mosjonist anslår han at han kommer opp i rundt 600 treningstimer i år. Det tilsvarer over 11 timer i uken. Ailo Gaup trener mest sykling, og da helst utendørs.
– De kaldeste dagene trener jeg på rulle innendørs, men det er så kjedelig.
Sykkel er mer skånsomt enn løping, som han ikke tåler på grunn av bruskslitasje (artrose). Han trener også langrenn og noe på treningsstudio. Men det Ailo liker aller best er å kjøre motorsykkel. Det gjør han på lørdager – når han har tid.
– Da kjører jeg så fort jeg kan på bane. Det er svært krevende kondisjonstrening. Du beveger hele kroppen hele tiden, og adrenalinet stiger.

Trener ikke med kjæresten
I tillegg bruker Ailo Gaup endel tid på styrketrening. To ganger i uken kjører han halvannen time basis styrketrening. Han trener overkropp og beina vekselsvis for å bruke tiden effektivt. Han avslutter gjerne økten med trening i ringer, eller apekattøvelser, som han kaller det.

Det er svært sjelden at han trener sammen med samboer Anne Rimmen. Det begrenser seg til når de er på ferie sammen.
– Nei, det er vi nok for utålmodige til begge to. Vi foretrekker ulik trening i ulikt tempo, avslører han – og legger til at kjæresten trener mest yoga for tiden, men at han selv aldri har prøvd det.
– Det er ikke fordi jeg ikke tror det passer for meg, jeg vil gjerne prøve det en gang, sier Ailo Gaup til trening.no.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Ailo-triks

Ailo Gaup har gjort mye spektakulært på motorcross-sykkelen. Alle foto: ailo.cc

Motorsport
36-åringen har vært aktiv hele livet, og i barndommen drev han med sykkel, ski, skateboard og kampsport. Men det var først da han fikk sin egen motorsykkel at lidenskapen blomstret for fullt.
– Strategien var å først mase intenst, for så å love og slutte masingen dersom jeg fikk sykkelen, sier han om hvordan han fikk foreldrene overbevist.
Da var Ailo 11 år, og i mange år etter dette var det motorsport for alle pengene. Det vil si motorcross og speedcross. Han har vunnet to VM-gull, seks NM-gull, og to verdenscuptitler. Han ble kåret til årets motorsportutøver i 2003 og 2007, og ble vinneren av åpen klasse på Idrettsgallaen i 2008.

Akrobatikk og tøying
Ailo Gaup har trent mye styrke i årevis. Da han var aktiv trente han mer styrke enn de fleste av hans konkurrenter. Styrketreningen fungerte både forebyggende mot skader, og treningen hjalp til med å holde kroppen sammen. Treningen da han var aktiv var variert. Han trente styrke, kondisjon, reaksjon, koordinasjon, akrobatikk og tøying.
I dag er styrketreningen fortsatt viktig for å vedlikeholde kroppen- og for å holde smertene på avstand.

Beinbrudd
– Står det på Wikipedia at jeg har 35 beinbrudd, altså? Jeg har kommet ut av tellingen. Noen ganger har jeg brukket mange småbein, og jeg er operert fra topp til tå, forteller han nøkternt.
Han forteller videre om et åpent beinbrudd i hånden som han dyttet på plass helt på egenhånd, med adrenalin som eneste bedøvelse. En annen gang satt han i skogen med en ødelagt skulder og ventet på hjelp – som ikke kom.
– Til slutt måtte jeg komme meg ned av fjellet på egenhånd. Den skulderen hoppet stadig ut av ledd, men nå er den operert. Det ble skåret bort 2,5 cm kjøtt, muskler og sener, og sikkert fett også – så nå er den stram igjen og fungerer bra, opplyser Ailo Gaup.

- Jeg trener for å holde kroppen sunn og frisk, sier Ailo Gaup. Foto: Matinique

– Jeg trener for å holde kroppen sunn og frisk, sier Ailo Gaup. Foto: Matinique

Beskjeden hardhaus
Har man opplevd slike hendelser må det jo være fristende å skryte, bli høy på seg selv og gå med nesen i sky. Men slikt ligger ikke for Ailo Gaup. Han synes ikke det at han betegnes som “Ice man” på nettet er “særlig kult”, for å bruke hans egne ord. Han vil ikke ha noen kallenavn.
– Da jeg konkurrerte var motivasjonen å vinne, men jeg drev alltid med idretten fordi jeg syntes det var gøy. Det kuleste var å finne på nye triks, for så å gjemme dem i ermet frem til neste konkurranse, sier han.
Ailo Gaup har funnet opp flere triks, han tror selv cirka fire-fem, og flere varianter av triksene. Det mest kjente trikset er underflip.

 

Les også: Slik trener Olaf Tufte

 

Da han var aktiv trente han på det meste opptil åtte timer om dagen. Sporten involverer mye rigging og preparering av utstyr, kjøring til og fra baner, det ble pausene.
– Da jeg hadde basseng med brannsikkert skum som jeg landet i, rakk jeg rundt 15 hopp i timen. Landingene i skum var harde, så slikt hardkjør kunne jeg ikke drive med hver dag, forklarer han.
Du tenker at det må være deilig å lande i et basseng av skum, men mykt er det ikke, forklarer Gaup.
– Jeg brakk hånda mi oppi der en gang, og jeg har fått fingre og skulderen ute av ledd i bassenget.

Råskap
Programlederjobben i Råskap har vært en lærerik og spennende jobb for Ailo Gaup. Han innrømmer at det innimellom var vanskelig å la være å hive seg med i konkurransene.
– Noen av øvelsene hadde jeg lyst til å delta i, andre var jeg glad jeg slapp unna. Sånn er det nok for mange av de som ser på fjernsynsprogrammet også.
Men Ailo Gaup har vært med på noe lignende selv. I 2011 var han deltaker i Mesternes Mester på NRK1 i 2011, og kom helt til finalen. Han tror mentale ferdigheter er vel så viktig som de fysiske i dette programkonseptet.
– I Råskap er det kun fysikk det konkurreres i, men det er klart at du skal ha hodet med deg. I Mesternes Mester er det større sprik mellom deltakerne både i alder og form, og da er det viktig å ha flere typer konkurranser. Man må også fungere sosialt sammen med de andre i gruppen.

Trener for funksjonalitet
Ailo Gaup deler treningsøyeblikk og hverdagsliv på sosiale medier, men bruker ikke mye tid på å legge ut bilder. Og bilder der han flekser muskler er det lite av.
– Jeg kan vel alltids legge ut et treningsbilde, men jeg gjør det ikke så ofte. Jeg trener for å holde meg i form, ikke for å fortelle om det. Men jeg burde legge ut treningsbilder oftere, for det påvirker nettsalget på ailo.cc (Ailo Gaups eget klesmerke).
Gaup er ikke glad i utviklingen der stadig flere bloggere og instagram-personligheter opptrer som treningseksperter og rådgivere.
– Det skaper et press, spesielt blant damer, på å trene for å se bra ut. Mange av disse nye rådgiverne har ikke nok kunnskap om trening, og mange av dem er nok ikke i særlig god form. Det skaper vrangforestillinger, mener han.
36-åringen mener flere bør leve etter regelen om at trening først og fremst må være motivert av å holde seg sunn og frisk. Og for å oppnå funksjonalitet.
– Trening gjør at kroppen blir sterk og tåler mer, fastslår Ailo Gaup.

Finalen i Råskap sendes på TV3 torsdag 19. november.

Ailo Gaup la opp i 2008, men han trener fortsatt mer enn 11 timer i uken. I høst har han vært programleder for TV-serien Råskap på TV3. Foto: TV3/Rune Bendiksen

Ailo Gaup la opp i 2008, men han trener fortsatt mer enn 11 timer i uken. I høst har han vært programleder for TV-serien Råskap på TV3. Foto: TV3/Rune Bendiksen