– Sixpacken definerer deg ikke

– Om noen blir glad i deg for sixpacken din er det mest sannsynlig ikke den personen du vil ha med deg i krigen, sier Pia Seeberg.

Pia-Seeberg-faktaboks

Foto: Rasmus Kongsøre

PT-en understreker at det er energi, tilstedeværelse og selvtillit som gir livsglede – til tross for at mediene ofte utbasunerer noe helt annet.

 

Trening er en stor del av hverdagen til Pia, og er en nøkkel til mental og fysisk velvære.

–  Jeg pleier alltid å si at trening er en av de enkleste, sikreste kortene til mestringsfølelse i hverdagen. Etter hver eneste økt er jeg så fornøyd med meg selv, og føler jeg har tatt enda et museskritt mot å bli en bedre utgave av meg selv – og det har jeg jo?! Den samme tankegangen prøver jeg å ta med meg på andre arenaer, spesielt på jobb. Utover det holder trening kroppen min frisk og sunn, og topplokket på stell. Jeg trenger å svette litt, gjerne hver dag, for å funke optimalt, forteller Pia. Feedbacken hun får fra følgerne sine på bloggen og Instagramprofilen gir henne selvtillit og driv til å fortsette med treningen – og publiseringen. Hun ser på Instagram som en mulighet til å påvirke mennesker, og indirekte spre et budskap som hun mener er bra.

– Det krever litt baller å stikke seg frem, både på Instagram, blogg og andre sosiale medier – da hjelper det SÅ mye at noen tar seg tid til å like og kommentere hvis de syns noe er bra. Det gjør det lettere å tro på min lille filosofi – at jeg sakte men sikkert bidrar til at vi alle får en sunnere livsstil, enten om folk blir inspirert til å trene mer eller stresse mindre i kropp og sinn. Målet mitt er hele tiden å lykkes med dette, uten å brette rumpa utover hele Instagram på veien dit, sier Pia.

 

Man må tørre
Noen barnestjerne var hun ikke, og det har kanskje sine ulemper, men også sine fordeler i dag.

– Jeg var faktisk overvektig som barn, og begynte ikke å bli glad i trening før pappa på mirakuløst vis lyktes i å få meg med ut på løpetur. Jeg fortsatte å bli med, og ble i stadig bedre form, og siden den gang har treningsgleden vært plantet i kroppen. Jeg har ingen idrettsbakgrunn, som på mange måter er en svakhet, men også en styrke –  jeg er ikke et naturtalent innenfor en eller flere idretter, og kan vel ikke akkurat skryte av en imponerende kroppsbeherskelse. Samtidig vet jeg godt hvordan det er å kaste seg i gang med fysisk aktivitet når man ikke er kjent med trening som arena. Like fullt vet jeg hvor mye man får igjen for å gjøre nettopp det. Det kom aldri naturlig for meg, og det er det ikke selvsagt at det skal gjøre det for noen andre heller. Men det er ikke en hindring med mindre du gjør det til en.

 

Artikkelen fortsetter under bildet.

w2014_10_15_PMachado_9999_1

Trening er belønning
Pias treningsfilosofi – eller skal vi kalle det aktivitetsfilosofi – er klar. Hennes visjon for hvordan å inspirere andre til å trene handler om ufarliggjøring, lystbetont trening og fokus på mestring.

– Jeg brenner veldig for å ufarliggjøring trening! Og gjerne gå bort ifra begrepet trening – heller bytte det ut med aktivitet. Kroppen er til for å brukes, men i dagens samfunn er det dessverre mye som tilsier at vi skal sitte stille. Ikke noe galt med å slappe av, men det er jo SÅ mye diggere når vi faktisk har brukt kroppen? I tillegg er det enormt mye mestringsfølelse, samhold, sosialisering og glede som ligger i det å kunne bevege seg sammen, enten vi snakker om crossfit, turning, ballett, saltimer – you name it! Gjør det du syns er gøy (etter de fire første ukene vel og merke. I starten er det litt tungt for de fleste). For å inspirere folk til trening tror jeg nettopp dette trenger å komme ut til folket – du trener for å belønne deg selv og kroppen din, ikke straffe den.

 

Den perfekte økta
w_C9T1040Som treningsinstruktør og PT kan Pia designe treningsøktene sine selv, hvilket blant annet resulterer i teamwork, tung styrke og mye latter.

– En perfekt treningsøkt skjer som regel på Crossfit Oslo klokken 10.00 hver formiddag. Der er det alltid en god gjeng som trener sammen, og du er garantert mye latter og glede om du joiner. I mine øyne er det tipp topp med en spesifikk oppvarming som både strekker på kroppen, men som også bidrar til å aktivisere riktig muskulatur og forberede kroppen på en god teknikk. Hovedøkta starter gjerne med tunge knebøy, helst 3-6 reps x 4-5 sett, før vi avslutter med metcon av et eller annet slag. Gjerne teamwork, der man to og to skal gjennomføre for eksempel 100 kettlebellswings, 5000 meter roing, 50 cleans og 100 kettlebellswings? Jeg liker seige økter, jeg, spesielt om jeg får gjøre det sammen med noen.

 

Viktig med styrketrening
På spørsmålet om hvilke øvelser hun mener er viktigst i et treningsprogram, kommer svaret raskt: «keep it simple!» Pia har tre favorittøvelser som ikke stiller store krav til utstyr, men heller teknikk.

– Om jeg skal velge ut tre favoritter må det bli knebøy, pushups og roing i slynger. Knebøy fordi det er en elementær menneskelig bevegelse som, når den utføres riktig, fordrer at du bruker hele kroppen på en smart måte. Pushups fordi du trener både kjerne, bryst og armer i samme slengen, og fordi det gir en enorm mestringsfølelse å kunne jobbe med sin egen kroppsvekt. Også her er teknikken riktignok avgjørende, da en dårlig teknikk kan gjøre mer vondt enn godt. Roing i slynger velger jeg fordi jeg syns vi alle trenger spesifikk ryggtrening i dagens fremoverlente hverdag. I slynger kan du tilpasse øvelsen til ditt nivå, samt jobbe med ulike rotasjoner, vinkler og belastninger. Perfekt for ryggen, som består av både sterk muskulatur, men også mindre støttemuskulatur.

 

Artikkelen fortsetter under bildet.

wPIA_1-2

Oppvarmingsritualer
Pia går som regel fra generell til mer spesifikk oppvarming før styrkeøktene sine.

– Jeg starter alltid med en variant av Worlds Greatest Stretch (se videoklipp nederst i saken), pluss noe spesifikk dynamisk oppvarming, før jeg går løs på første baseøvelse jeg skal gjøre, med lette vekter. Jeg starter som regel alltid styrkeøktene mine med knebøy eller markløft. Rene kondisjonsøkter, som ikke skjer så altfor ofte, får som regel en naturlig oppvarming i form av at jeg sakte, men sikkert økter tempoet.

 

Aksepter at du har en «normal»
Pia mener det er befriende å høre at det eksisterer mennesker med et så sunt, riktig og avslappet forhold til kosthold og trening. Pia mener at man bør slå seg til ro med at enhver kropp har en slags «normal».

– Husk at vi lever bare en gang, det er lov til å kose seg innimellom. Jeg har prøvd og testet ut mye rart, men aldri lyktes helt – før nå. Javisst, jeg har kanskje gått ned i vekt, fått mer muskler, fått mindre fett på kroppen, men logisk nok – så fort man går tilbake til det som er sin egen «normal», går også kroppen tilbake til det som er ens egen, normale kropp. Det mener jeg man må finne en ro med, og målet bør være å finne en balanse som gjør deg lykkelig – både fysisk og psykisk. Nå er det viktig for meg å både trene og spise på en måte som gjør meg glad, og være stolt over den kroppen som er et resultat av det. Jeg er glad i sunn, næringsrik mat, og gjerne mye av det – det gjør at jeg også kan trene en god del. Jeg har en flott kropp som gjør alt jeg ber den om, et hode som gjerne presser den litt over evne hver eneste uke, og mulighet til å se, gjøre og oppleve hva søren jeg vil. Hvem kan klage på det? Også lever vi bare en gang da. Jeg velger sunnifisert taco, en kveld på byen og yoghurtnøtter fremfor torsk og brokkoli anytime!

 

Learn to love your body
Når det gjelder tips til de som ønsker å starte å trene, og kanskje legge om livsstilen sin, er Pia klar på hva man bør ha i mente.

– Det er de langvarige endringene som gir glede –  kroppen din definerer ikke deg, men du blir lykkeligere om du er glad i din egen kropp. Tenk på det hele som nettopp en livsstilsendring. Ikke en kortvarig greie som du skal holde på med frem til sommeren, og SÅ skal du slække ned litt igjen – nei, du skal gjøre endringer som du kan holde livet ut! Det er først når du klarer det, at de langvarige endringene kommer. Det er kanskje morsomt å gå ned noen kilo raskt, men erfaringsmessig er det ikke like morsomt når man går rett opp igjen. Learn to love it, så vil kroppen din bli et resultat av det livet du liver. Ikke streb etter perfeksjon! Du er et helhetlig menneske, som skal fylle langt flere roller enn å være en overaktiv mosjonist med en superkropp. Se på sunn mat og trening som noen av de viktigste verktøyene du har til å leve et godt liv og være tilstede for de du er glad i. Energi, tilstedeværelse og selvtillit er det som gir livsglede og relasjoner som varer, selv om magasinforsider og sosiale medier vil ha deg til å tro noe annet. Om noen blir glad i deg for sixpacken din er det mest sannsynlig ikke den personen du vil ha med deg i krigen.

 

Målsettinger for 2016
Til slutt lurer vi på hva Pia trener frem mot i 2016. Treningsivrig som hun er, er det som mangt. Til og med noen konkurranser er innlagt i planene:

– Jeg trener for å bli bedre på langrenn, og har planer om å gjennomføre Hauern og Holmenkollenmarsjen med noenlunde god stil. Også har jeg alltid et mål om å bli bedre i crossfit, men får aldri bestemt meg for hva jeg skal fokusere på – så da blir jeg ikke nevneverdig bedre i noenting. Kanskje på tide å gjøre noe med det i 2016?

 

Siste bilder publisert på instagramprofilen til @piaseeberg.