Ni beintøffe måneder

Du vet den typen mennesker som nesten ikke trenger søvn og likevel er misunnelsesverdig energisk, sprek og sprudlende? Cross fitness-deltaker Hege Emilie Enersen (34) er en sånn.

Å være «CrossFit» er sagt å være definisjonen på «fit», da du har lært og utviklet et svært bredt spekter av fysiske egenskaper. Nå etableres grenen «Cross fitness» i norske kroppsbyggingskonkurranser.

– Det blir utrolig spennende, tror Hege Emilie Enersen.

Rutinert

34-åringen sto på scena første gang i 1997, da fitnesskonkurranse med hinderløype var helt vanlig i Athletic Fitness. Etter nesten ti års pause fra konkurranse, da hun blant annet fikk sønnen sin, bestemte Hege Emilie seg for å gjøre comeback i 2012.

– Jeg savnet det. Jeg elsker rett og slett å leve disiplinert hele året, sier den spreke Oslo-jenta.

Livsstilen som kreves for å stille både vår- og høstsesong er ikke for alle. Den krever strikte rutiner og målbevisst jobbing. Bare spør hun som fikk den sure fjerdeplassen i fjorårets cross fitness under Sandefjord Open.

–  Jeg gikk ikke til topps fordi jeg manglet muskulatur i beina, forteller Hege Emilie.

Ut av komfortsona

Det har rett og slett ikke vært motiverende for henne å trene underkroppen.

Men når grunnen til valg av konkurransekategori kommer nettopp av ønsket om å prestere, ikke bare se bra ut, hadde hun ikke mange valgene. Dessuten vil hun på pallen. Over terskelen – det var det som gjaldt.

– Jeg var nødt til å fokusere mer på bein. Nå er det favorittøktene mine, ler 34-åringen.

Seks dager i uka står hun opp før sola for å sykle og gjøre chins og dips i utstyret hun har hjemme. Deretter leverer hun sønnen, tar seg av andre daglige gjøremål og følger opp med en økt på treningssenter.

– Jeg trener en tresplitt, så beina får gjennomgå hver tredje dag. Jeg har doblet nesten alle øvelser på ni måneder, forteller Hege Emilie.

Har valgt det selv

Etter så mange år i gamet har folk rundt henne slått seg til ro med at hun kanskje ikke spiser hva som helst når hun er ute blant folk.

– Jeg har valgt dette selv, så jeg klager absolutt ikke. Maten jeg spiser er normal, det er mer mengden og intervallene det går på. Én dag i uka spiser jeg det jeg vil, forklarer hun.

Helårsdietten har hun lagt opp slik at hun spiser hver tredje time i tolv timer, for eksempel havregryn, kylling, grønnsaker, ris, egg og knekkebrød.

– Og så fyller jeg opp lagrene med unødvendige ting innimellom, ler hun.

Sover dårlig

På spørsmål om et liv med trening i gryotta og to treningsøkter om dagen ikke sliter henne ut, kommer svaret kontant:

– Jeg er sånn som sover dårlig, men fungerer likevel. Noen ganger blir jeg sliten og må slappe av, men da kommer jeg meg raskt igjen, forteller Hege Emilie.

Cross fitness

I cross fitness, som er grena fitness fysikk i ny drakt, skal deltakerne gjennom en hinderløype med følgende sekvenser:  500 meter på romaskin, krype gjennom en fire meter lang tunnel,  diagonale bildekk som må forseres, tre meter høy klatrevegg, balansebom og flytting av vektskiver.

Dette er etter en første runde, hvor deltakerne blir vurdert utfra symmetri og vendinger på linje med athletic fitness. De ti beste går videre til hinderløypa. Plassering i første runde blir straffesekunder i runde to.

Arrangørene av Sandefjord Open skriver på sin hjemmeside av de vil ha hinderløypa tilbake på «scena», og at de velger å avholde konkurransen selv om den ikke faller innunder Norges Kroppsbygger- og Fitnessforbund (NKF).

I den nye grenen er det fire kategorier, hvorav en senior og en junior per kjønn. Konkurranseløypa skal, så lenge værforholda i Sandefjord den 28.-29. mars tillater det, være utendørs.

– Jeg har ikke trent noe CrossFit, og selv om det høres sånn ut, så har det ingen direkte relevans til cross fitness. Noen av øvelsene er vel kanskje de samme, sier Hege Emilie Enersen.

 

 

 

pos
Hege Emilie Enersen er del av team Unitech , hvor alle atletene stiller for Haralds gym.
34-åringen har tidligere hatt utfordringer med å bygge muskulatur i beina, men ved hjelp av blant annet produkter fra sin sponsor helsekostbutikken, hevder hun nå å ha funnet formen fram mot årets konkurranser. Progresjonen dokumenterer hun på sin instagram-profil @fitnesemilie.