Kristine Weber: Tilpass trening og kosthold til det livet du lever, ikke omvendt.

Kristine Weber er matblogger og forfatter. Hun er opptatt av matlede med hjemmelaget, proteinrik mat som gir en sunnere kropp. Kristine har gitt ut tre kokebøker, og er tidligere norges- og nordisk mester i bodyfitness. I dette intervjuet deler hun tips om trening og kosthold til våre lesere.

Fortell litt om deg selv, Kristine.
Jeg er lidenskaplig opptatt av mat, matglede og trening og jeg ønsker å dele dette med så mange som mulig. Ellers bor jeg sammen med de viktigste i livet mitt, sønnen min på syv måneder, mannen min og ikke minst pusekatten min.

Hvordan ble du selv interessert i matlaging og trening?
Jeg har danset ballett i over 20 år, så jeg har alltid likt å være i aktivitet. Styrketreningen startet jeg som voksen (25 år) fordi jeg fikk vite at jeg hadde en hjertefeil.
Matgleden og interessen for sunn baking startet da jeg skulle stille i min første bodyfitnesskonkurranse, da ble jeg veldig kreativ på matfronten i og med at jeg ikke var interessert i en ensidig, kjedelig diett med kylling og ris.

Du har deltatt i bodyfitness. Hva fikk deg til å delta i bodyfitness? Kan du si noe om erfaring og læring gjennom- og etter fitnessreisen?
Jeg begynte å få mange tilbakemeldinger på fysikken min og at jeg kunne ha gjort det bra i en bodyfitnesskonkurranse. Da var ikke sporten veldig kjent, og siden jeg alltid har likt å gjøre noe ikke alle gjør, så bestemte jeg meg for å prøve.
Jeg satte meg som mål at jeg skulle gjøre alt selv; legge opp trening, kosthold, poseringer, bikini, sminke osv. og det har jeg gjort siden.
Jeg lærte meg utrolig mye om kroppen min, kosthold, og jeg vokste utrolig mye på fitnessreisen – både i forhold til kunnskap, erfaringer og selvfølelse.

Hva inspirerer deg til trening?
Jeg ble inspirert av å bekjempe sykdom og holde meg frisk, og det ligger fortsatt sterkt i meg. Nå handler det mye om at jeg vil være sprek og leke med sønnen min.

Hvordan trener du nå?
Jeg trener styrke 3-4 ganger i uka og kondisjonstrening består av mye løfting/hverdagsaktivitet og daglige trilleturer.
En treningsøkt før jeg fikk barn bestod som regel av både styrke og kondisjonstrening, nå er det kun styrke jeg rekker før mini på barnepassen blir lei.
Jeg har alltid vært effektiv, men nå er jeg virkelig duracellkanin på trening. «Short and sweet», men det er heldigvis kvalitet som vinner over kvantitet. Ellers setter jeg enda mer pris på en treningsøkt nå, det er min egentid som jeg trenger annenhver dag.

Hva er dine favorittøvelser for:
Rumpe: Glute bridge.
Framside lår: Utfall.
Bakside lår: Rumenske mark.
Bryst: Flyes.
Rygg: Kabelroing.
Skuldre: Liggende sidehev.
Triceps: Franskpress.
Biceps: Hammercurl.
Mage/core: Planken på ball

Hvilke tips vil du gi til jenter/kvinner med tanke på styrketrening og utholdenhetstrening/cardio?
Før i tiden var det ikke så mange jenter som styrketrente, så da var budskapet mitt rett og slett å starte. Nå er det imidlertid mange som trener, så nå er vel budskapet mer at man skal ha treningsglede og et ønske om å bli sterkere og ikke bare fokusere på utseende og en eventuell fitnesskonkurranse.

Har du tips til hvordan man skal motivere seg til trening?
Det er litt ulike ting som kan hjelpe på motivasjonen: En treningsavtale med en venn, et nytt treningsplagg, eller ta med treningsbag på skole/jobb. Si til deg selv at du bare skal ta en treningsøkt på 20 minutter, da blir terskelen til å dra litt lavere – og når du først er der kan du like gjerne være litt lenger. Noen ganger gjelder det å ikke tenke, bare ta på deg treningsklærne og dra.

Har du tips til våre lese til hvordan etablere gode kostholdsvaner?
Begynn å lage maten din selv, tenk først og fremst på proteiner og farger og supplér med fett- og karbohydratkilder etterpå. Spis nok mat – på den måten vil du unngå de store overspisingene og heller nyte lørdagsgodtet som noe positivt.

Kan du gi oss eksempel på sunn og næringsrik frukost, lunch, middag og kveldsmat?
Havregrøt med bær, omelett med ost og paprika, søtpotetlasagne og kesam med varme bær og nøtter.

Hva er ditt beste tips mot søtsug?
Lag noe sunt søtt! Det kan enten gjøres lett som f.eks en skyr med bær og nøtter, eller litt mer avansert som en sukkerfri muffins eller kake.

Hva er dine tips til å lykkes en sunn og aktiv livsstil?
Tilpass trening og kosthold til det livet du lever, ikke omvendt. Ikke gjør ting vanskeligere enn de trenger å være, og husk at alt med måte gjelder for både trening og mat. Ting trenger ikke å være ekstremt for å oppnå ekstremt gode resultater.

Motto: Gjør det enkelt og godt

Artikkelforfatter: Elisabeth Innselset.  Høgskulelektor i idrett. Høgskulen i Volda.

Vi kan anbefale kokebøkene til Kristine Weber. Vil du vite mer om Kristine kan du følge henne på: www.kriweb.no eller på instagram @kriweb