Kosthold er ekstremt viktig

– Likevel er det mulig å gi litt blanke! Det sier personlig trener Charlotte M. S. Karlsen.

Faktabilde-CharlotteFor Charlotte betyr trening alt, selv om hun selv synes det høres litt ille ut.
– Skal jeg være helt ærlig, så er det faktisk slik at det jeg gjør på trening har ringvirkninger i livet mitt for øvrig. Overskuddet jeg samler opp på trening gjør at jeg har det bra på jobb, at jeg har det moro med venner, familie og kjæreste, og at jeg er kreativ og oppfinnsom i alle aspekter av livet, sier sunnmørsjenta som nylig har bosatt seg i Oslo.
Hun har drevet med idrett siden hun var barn. Først volleyball og fotball som barne- og ungdomsidrett, deretter trening med fysioterapeut i en alder av 15 år, etter å ha fått påvist to skiveutglidninger i ryggen.
– Det ble nødvendig for meg å trene en del på egenhånd for å unngå smerter, og jeg begynte å løpe, spinne, trene styrke og gå på gruppetimer da jeg var 16 år. I tillegg drev jeg med cheerleading. Siden da har det ballet på seg, sier Charlotte.

En sunn balanse
For å bli inspirert til trening mener Charlotte at det er viktig å finne en idrett man trives med.
– For meg, og mange av mine venner og kunder, er variasjon nøkkelen. Det er heller ikke feil å vite hva trening gjør med kroppen – eventuelt hva som skjer med kroppen om du ikke trener. Å finne motivasjon et sted, kanskje ytre faktorer til å begynne med – som på sikt kan bli drevet av indre krefter, er essensielt for å holde seg inspirert til å være i aktivitet. Jeg forsøker å fremme en sunn balanse mellom trening og kosthold som jeg har erfart at fungerer for å etablere gode vaner som varer, sier hun.
– Håndfaste og realistiske mål er svært lurt når man skal gjøre store endinger. Hvorfor vil du dette? Hva skjer om du ikke når målet? Det må også være implisitt at veien mot målet er livet det også. Det handler om å etablere en stabil linje – målet er fint som motivasjon, men la det ikke være en endestasjon. Du lever faktisk bare én gang, hvor klisjé det enn høres ut, og da skal man like det man driver med, sier Charlotte.

Dagsform er avgjørende

Charlotte-bicepsAt en treningsøkt skal bli perfekt for Charlotte avhenger mye av dagsform. En dag vil hun løpe to mil, en annen dag vil hun bare tøye, en tredje dag vil hun løfte, hoppe, sprette, kaste, dytte og dra.
– Noen ganger holder det å føle at jeg har vært i bevegelse, andre ganger vil jeg føle meg fullstendig utmattet. Men optimalt sett, la oss si at man bare hadde én-to økter i uken, så bør denne etter min mening inneholde elementer av både styrke- og kondisjonstrening, gjerne i fin harmoni, sier hun.
Til inspirasjon har hun blant annet sin Instagramkonto @charlottemsk. Der poster hun nesten hver dag treningsbilder, og får mange tilbakemeldinger.
– Det gir meg masser av motivasjon i hverdagen. Det å vite at det finnes så mange hyggelige mennesker der ute, som anerkjenner en og bruker tid på å gi positiv feedback, det gjør meg så glad. Jeg gjør det jeg kan for å gi av meg selv og spre glede hos andre også, samtidig som jeg gjerne vil inspirere og dele kunnskap, sier Charlotte.

Aktiverer musklene før styrkeøkten
Charlotte-markløftCharlotte trener mye forskjellig, og følger ikke et helt bestemt styrkeprogram. På spørsmål om hvilke styrkeøvelser hun mener er viktige må hun tenke litt.
– Oj, denne er vrien. Jeg anbefaler alle å gjøre en variant av armhevinger, hollow hold, knebøy, utfall, markløft og en draøvelse. Jeg er også opptatt av å implementere bevegelighetstrening og øvelser med fokus på koordinasjon og balanse – gjerne ved å trene unilateralt med både armer/skuldre og bein.
– Hvordan varmer du opp før styrketrening?
– Er jeg kald, begynner jeg med generell oppvarming på romaskin, ellipse eller ved å løpe. Er kroppstemperaturen grei, går jeg mer på spesiell oppvarming med litt stretching og aktivering av muskler. Særlig hofte/sete og skuldre er høyt prioritert når jeg forbereder meg til en styrketreningsøkt, sier Charlotte.

Sunn norsk kost
Charlotte mener kostholdet er ekstremt viktig både for fysisk prestasjon og resultat, og for hvordan man føler seg og får utnyttet sitt potensial. Hennes personlige filosofi er litt av alt og alt med måte, og hun lever i høyeste grad etter denne selv.
– Jeg tilstreber å spise «fornuftig» i hverdagene og gi litt blanke i helgene, men noen ganger passer det bedre å porsjonere utskeielsene mer utover. Hoveddelen av kostholdet mitt er imidlertid relativt sunt, norsk kost, dog med lite kjøtt og svært mye fisk og bønner. Karbohydrater er nok det beste jeg vet, jeg elsker så godt som alle frukter, og lomper, knekkebrød, brød og grøt på ulike korn må med hver dag. Jeg spiser minst mulig tilsatt sukker og mettet fett, og forsøker å begrense tilsetningsstoffer ved å spise så rent det er praktisk mulig. Jeg er svært opptatt av at psyke og soma henger sammen, og har derfor ingen tro på å kutte matvarer man føler at tilfredsstiller en. Jeg vil for eksempel aldri kutte vin og sjokolade, det gjør meg jo så glad. Da er det bedre heller å spise og drikke med måte.

Mange små mål i 2016
Charlotte-strikkSelv om Charlotte trener mye, har hun ikke et stort bestemt mål som hun trener mot.
– Jeg trener for egen velvære, og jeg mener ærlig at jeg skylder mine kunder å være den beste utgaven av meg selv. Jeg vil ikke proklamere en visjon eller en livsførsel jeg ikke selv kan holde. Derfor får jeg aldri kundene mine til å gjøre noe jeg ikke selv vet hvordan kjennes på kroppen – selv om det langt fra alltid er overførbart på grunn av ulike utgangspunkt. Likevel, selv om internett og instagram er viktige kilder til inspirasjon og informasjon, så er det noe annet å forholde seg til mennesker i virkeligheten. Jeg vil at mine kunder skal la seg inspirere av meg både basert på det jeg velger å fronte digitalt og hvordan de kjenner meg. Dette skal være to virkeligheter som er nær hverandre, mener jeg. Jeg er apekatt på instagram og apekatt i virkeligheten – og jeg synes det er fair å la andre se at man helt fint kan være sånn. Jeg skal innrømme at jeg ikke hater oppmerksomhet, men til syvende og sist så er jeg bare energisk og engasjert – og ikke redd for å vise det. Jeg jobber jo på kontor også, det er med på å bygge opp energien innvendig – den må ut, understreker Charlotte.
Hun legger til at hun alltid har mange små mål som hun jobber mot. For eksempel gjenvinne mila på under 45 minutter etter korsbåndoperasjon, bli bedre i muscle ups, greie mer enn kroppsvekt i frivending og stå på snowboard.
– Om jeg så bare må stå på det, helt still på flat mark, så skal jeg stå på snowboard i 2016. Jeg skal også bestige et fjell uten å bruke tre ganger så lang tid ned som opp (hei avrevet korsbånd), sier Charlotte.