kom i gang med treningen etter sommeren

Sommeren er på hell og høsten er tiden for å brette opp ermene, lage gode treningsrutiner og få i gang kontinuiteten.

Noen benytter sommeren til å fokusere på andre aktiviteter enn trening, fordi trening hører hverdagen til. Andre får frigjort ekstra tid og tar seg gjerne noen treningsøkter i sommerferien.

Nå som høsten er i anmarsj og hverdagen tar oss vil den totale belastningen sannsynligvis øke fordi du igjen må forholde deg til mennesker i studie- og jobbsammenheng og skal prestere på flere arenaer samtidig.

Trening etter ferien

Hvordan skal du komme i gang med treningen igjen? Man kan fort la seg rive med på treningsfronten fordi man bobler av mentalt overskudd etter ferien, men dette overskuddet skal fordeles over flere arenaer jobb/skole, familie/venner, forefallende oppgaver og trening.

Start rolig med treningen for ikke å bruke opp alt overskuddet med en gang.

Start rolig
Hvis du ikke har trent systematisk og planmessig i sommer, eller allerede er i et bestemt system og har godt driv der, kan du nå se for deg at du skal ha en fornuftig, gradvis progresjon i treningen frem mot for eksempel jul. Start med både styrke- og kondisjonstrening på lave til moderate intensiteter for å sørge for fysiologisk tilvenning og økt toleranse til treningen.

På den måten vil du føle god kontroll og mestring i treningsarbeidet, unngå overbelastningsskader og bevare overskuddet i hverdagen.

Sett deg mål og sett treningen i system
Har du hode erfaringer med å lage egne systemer for treningen din er det bare å sette i gang med planleggingen. Sett deg mål, delmål og lag deg en god overordnet plan, del tiden fremover inn i perioder og designe noen programmer du kan starte med.

Føler du deg usikker på om treningsplanleggingen din faktisk fører deg frem mot målene dine, bør du få en fagperson til å ta en titt på og kommentere det du har planlagt. Føler du deg helt grønn på planlegging bør du få veiledning av en trener som kan programmere for deg. Det er mye mer inspirerende å ta fatt på treningen på mørke høstkvelder når du vet at det er hode økter som venter deg og at du får effekt av det du gjør.

Trene ute eller inne?
Ute- eller innetrening kommer jo litt an på hva du trener for og hva slags treningsformer du benytter deg av. Høsten er ikke bare mørk, den er fargesprakende, frisk, og byr på de nydeligste naturopplevelser. Dagens sportsutstyr gjør det også mulig å sykle, løpe og gå på ski i en eller annen form nesten hele året, men for de fleste av oss blir det naturlig mer utetrening på våren og sommeren og innetrening i høst og vinterhalvåret.

Liker du å trene variert med kombinasjoner av styrke- og utholdenhetstrening kan du fint trene kondisjonsøktene ute og ta turen inn treningssenteret ditt for å benytte vekter og slynger til styrketreningen.

Prøv noe nytt, men vær kritisk
Det er alltid mye bevegelse i treningsbransjen på sensommeren og tidlig høst. Treningssentrene lanserer nye gruppetimer, spennende konsepter og kan ofte skilte med litt ekstra gode tilbud. Det kommer derfor en ypperlig periode for deg til å teste ut treningsformer du ikke har prøvd før eller nye ting som har kommet.

Å komme i gode rutiner med høsttreningen trenger ikke være komplisert eller tidkrevende, men når du først skal bruke tid og/eller penger på å trene mot målsetninger kan du like greit bruke litt av tiden din på å reflekter over hva du ønsker å få ut av høsttreningen.