Knuser de yngre gutta

Favorittøvelsen er hangups – ingen andre på curlinglandslaget kan slå ham der. Les om treningen til Thomas Ulsrud.

Du så ham kanskje sist i årets kjendisutgave av 71 grader nord, men han er mest kjent for å ha representert Norge i en rekke mesterskap som skip for curlinglandslaget. Medaljer er det mange av, blant annet VM- og EM-gull samt flere sølvmedaljer fra både VM og OL. Curling er en idrett mange liker å se på, men få vet mye om treningen som ligger bak. Det ser kanskje lett ut, men det kan Thomas Ulsrud avkrefte. Finmotorikk og muskelmasse er to stikkord.

Thomas Ulsrud er Skip på det norske landslaget i curling. Alle foto: Eivind Bye

Thomas Ulsrud er Skip på det norske landslaget i curling. Alle foto: Eivind Bye

En todelt idrett
Curling generelt er en veldig todelt idrett. I løpet av sesongen er det mye arbeid på isen med finsliping på teknikk, mens utenfor sesong går det mest i styrketrening og noe kondisjon.
– I vinterhalvåret blir det mye teknisk trening på is, og en del øvelser på Olympiatoppen hvor det særlig er trening av kjernemuskulatur og stabiliseringsmuskulatur. Det er spesifikt for meg, forteller Thomas. Siden det er ulike roller i et curlinglag blir dermed også treningen forskjellig. Én sender stenen av gårde, to stykker står for kostingen, og skipen, Thomas sjøl, leder det hele ved å gi beskjed om når det skal kostes og ikke.
– Mange tror det er veldig lett, men du er avhengig av utholdenhet og trykk i overkroppen for å koste skikkelig, sier Thomas. Samspillet på laget trenes det også mye på.
– Ved hjelp av kommunikasjon og lagdynamikk kan man redde en halvmiss til å bli en fulltreffer, sier han.

Artikkelen fortsetter under bildet.
Knebøy curlingsten_MG_0097

Det ligger i detaljene
Det blir veldig mye på is med terping på detaljer, forteller Thomas, og legger til at de nærmeste idrettene du kan sammenligne curling med er skihopp og golf.
– Det er veldig mye finmotorikk i curling. For meg er det vanskelig å se om et skihopp blir bra eller dårlig når hopperen er på hoppkanten. Men i curling kan jeg for eksempel spille to stener og være kjempefornøyd med den ene og misfornøyd med den andre. Men du hadde antageligvis ikke sett noen forskjell. Når du kommer opp på det nivået som vi driver, er det veldig små detaljer vi terper på. Curlingbanen er over 40 meter lang og der skal vi stoppe på et knappenålshode, sier han.

Balanserør IMG_0155

Balansetrening er viktig for curlingspillere. Røret på bildet er halvfult med vann, og svært vanskelig å holde i ro samtidig som man tar utfall fremover eller bakover.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Hang-ups er favoritten
Oppsummert består vinterhalvåret av mye teknikktrening, trening på samarbeid og samspill i tillegg til trening på kampsituasjon, siden det er sesong. Men noe styrketrening blir det likevel tid til.
– Vi pleier også å ha årlige tester på Olympiatoppen. Jeg er glad i å trene og legger min elsk i å slå de andre på laget som er 10–15 år yngre enn meg. Jeg liker å holde meg i form og er fornøyd hver gang jeg slår alle de andre på laget i de fysiske testene, sier Thomas. I sesongen pleier han å kjøre to styrkeøkter i uka for å holde treningen ved like.
– Min favorittøvelse er hang-ups. Der har jeg god kontroll på de andre guttene på laget. Det var derfor ekstra surt at jeg røyk ut av 71 GN på en øvelse hvor vi skulle henge i en stang. Vi hadde rodd i fem timer dagen før, i gamle nordlandsbåter, og jeg hadde blodblemmer i hendene etterpå. Men Burre (Hans Petter Buraas) hadde tatt det helt med ro fordi han skjønte at laget hans uansett ville tape roingen. Han hadde med andre ord helt fine hender og hadde ikke noe problem med å henge i stanga, forteller Thomas. Han har for øvrig et veddemål med sønnen sin angående nettopp hangups.
– Den dagen han slår meg i hang-ups så får han 1000 kroner. Han er 14 år nå, så han er vel på oppadgående mens jeg er på vei motsatt vei. Jeg skal uansett få utsatt den betalingen lengst mulig, sier Thomas.

Artikkelen fortsetter under bildet.
Balanseball IMG_0149

Les også: Periodisering i styrketreningen

Supersett og droppsett
– Jeg har funnet ut at nå som jeg er eldre, må jeg være mer bevisst på hva jeg skal trene på hver økt, poengterer Thomas, og legger til at han får unnagjort mye på 30–45 minutter.
– Jeg er ingen ekspert på fysisk trening, men jeg har funnet ut at det som fungerer bra for meg er å kjøre supersett. Da velger jeg to eller tre apparater og kjører ett sett i hver av dem før jeg tar pause. Så kjører jeg de samme tre før nye pause. Det er veldig effektivt og jeg får gjort mye på kort tid. Da prøver jeg som regel å kjøre litt beslektede øvelser, men jeg får likevel ytt maks i alle tre. Jeg er også glad i å kjøre dropsett, hvor jeg etter en rask oppvarming starter med 6–8 repetisjoner på første sett. På neste øvelse tar jeg av 10 prosent av vekten og kjører nye 6–8 repitisjoner. Det føler jeg gir god effekt, forteller han. Thomas liker ikke å gjøre ting halvveis, så når han først trener er det med maksimal innsats.
– Jeg gir jernet når jeg trener og har funnet ut at hvis jeg trener skikkelig hardt, for deretter å ta to dager pause, så gir det bra effekt. Da får musklene restituert nok. Jeg har fått mye hjelp fra Olympiatoppen på hvilke øvelser jeg bør ha med i styrketreningen. Du kan ikke la kroppen kun utfordres på de samme øvelsene og vektene, da vil du ikke bli bedre. Jeg er snart 45 år, men jeg forsøker fortsatt å sette personlige rekorder. På et supersett kan jeg for eksempel kjøre skråbenk, stående flyes og hang-ups. Jeg er ingen ekspert på styrketrening, men dette er øvelser som passer for meg, sier han.

Klassisk curlingtrening
Curlinglandslaget, også kjent som «Ulsrud og co», gjennomfører fysiske tester regelmessig bestående av spenst, hengende situps, hang-ups, dips og nedtrekk med strake armer. De tester også makspush på ben (hastighet og vekt). Tidligere trente Thomas mye bein i vinterhalvåret, men fikk et tips om å roe det ned.
– Curling er en veldig statisk idrett, så jeg hadde problemer med at lårene mine ble veldig pakket. Fysioterapauten sa at jeg skulle kutte ut de tunge knebøyene, for det hjelper ikke. Jeg har nå forsøkt å kjøre lettere knebøy, og det har fungert bra. Klassiske øvelser for curlingspillere er knebøy og markløft. Da får vi kjørt både bein og rygg. Jeg skal starte med det nå i sommer. Siden det ikke er noen curlingsesong nå, så er det ikke så farlig om jeg er litt stiv i låra, sier han. Som skip på laget er det ikke store krav til kondisjon og utholdenhet, men Thomas liker likevel å holde kroppen godt i gang.
– Svakheten min er nok likevel kondisjonen, men jeg forsøker å ro og sykle litt for å ikke belaste knærne for mye. Det er absolutt noe å hente på være i gode form. Vi skal ikke gå femmila i Holmenkollen, så vi tilpasser jo treningen til det vi skal gjøre. De avsluttet fjorårets sesong med en svak turnering i Sveits, og åpner sesongen samme sted i år. Siste helgen i august går det en åpningsturnering i Sveits hvor Ulsrud og co er med.
– Vi legger is i Snarøyahallen i midten av august, så da er det fullt kjør. OL i Kina er det stor målet nå.

Les også: Styrketrening – er det egentlig så vanskelig?

Curlingspilleren
Curling handler i stor grad om presisjon og det å prestere under press. Men helst ikke et trykkende stille press, hvis Thomas får velge.
– Jeg elsker å spille når det er mye støy. Jeg spilte VM i Canada i 2015, og da går turneringen i store hockeyhaller. Vi spilte semifinale mot vertsnasjonen Canada for fulle tribuner. Når jeg skulle sette den siste avgjørende stenen var det så stille i hallen at man kunne høre en knappenål falle, selv med 12.000 tilskuere. Det er slike opplevelser som gir meg et kick. Da skal man kontrollere følelser og adrenalin. Det er veldig lett å sende avgårde stenen for hardt, eller at den som koster foran stenen tar i for mye. For å kunne takle all denne spenningen har laget jobbet en del med mentale trenere, hvilket Thomas beskriver som veldig spennende prosesser.

71 grader hvor?
Thomas var aldri i tvil om han skulle være med på tv-programmet eller ikke. Og han gjorde også sitt for å forberede seg, tross en liten navigeringsbom.
– I det øyeblikket jeg fikk spørsmål om 71 GN takket jeg ja med en gang. Jeg har alltid elsket å se på det programmet og alltid syntes det har sett kjempegøy ut, sier Thomas. Og nå var altså hans tur kommet, og han skjønte at han måtte forberede seg. Flere turer med tung sekk opp den bratte Wyllerløypa ble unnagjort, men den første friluftsturen var kanskje mer minneverdig:
– Jeg visste jeg var dårlig på kart og kompass, så jeg skaffet meg et kart over Nordmarka utenfor Oslo og pakket en gammel sekk med spylevæske og bøker. Jeg ba med meg sønnen min og kona på en timestur i marka. Jeg navigerte så feil som det er mulig, og vi brukte rundt fire timer på turen. Jeg hadde ikke pakket noe mat eller drikke – bare spylevæske. Det ble en fin start på friluftslivet!

Les også: Treningsglade Kristin Størmer Steira

Balanse IMG_0134