Personlig trener Monica Gulbransen bruker Instagram på en konstruktiv måte. Hun og følgerne drar nytte av hverandre, og pusher hverandre til å nå nye mål. Hun håper hun får til å motivere, og ikke demotivere, andre. Ved å poste treningsutfordringer til følgerne på Instagram, kjører de økta «sammen.»
Samtidig er Monica klar over hvor skadelig sosiale medier kan være for selvbildet. For en som nettopp har startet å trene, kan det å sammenligne seg med topptrente idrettsprofiler på Instagram virke negativt på motivasjon og mestringsfølelse. Hennes tips er derfor at man ikke skal sammenligne seg med andre.
– Finn folk som er hakket sprekere eller på samme nivå som deg, og som har ca samme målsetting med treningen som deg. Da kan man heie på hverandre og få tips og inspirasjon til å komme i bedre form og samtidig holde mestringsfølelsen ved like, råder hun. Det er ikke antall likes som teller mest når Monica poster på Instagram:
– Jeg blir oppriktig rørt og gald for at jeg kan inspirere andre til å trene. Jeg er mye mer opptatt av å kunne hjelpe noen og få tilbakemeldinger på at det jeg legger ned av tid Instagram faktisk betyr noe for andre.
Navn: Monica Gulbrandsen
Alder: 42
Bosted: Jar, Bærum
Yrke: Utdannet sykepleier, PT og kostholdsrådgiver. Eier og gründer av utetreningsfirmaet Tren For Livet.
Hvor lenge har du vært på Instagram: Siden våren 2014
Hvor ofte publiserer du bilder på Instagram: I snitt en gang om dagen
Hva slags trening driver du med: Jeg løper for det meste, men nå er jeg skadet med isjiasproblemer så da blir det mer styrketrening hjemme og ute.
Instagram: @pt_monica
Facebook: Tren For Livet
Blogg/nettside: www.pt-monica.no
Ingen selvfølge å kunne løpe
Monica er utdannet sykepleier og personlig trener, samt at hun er kostholdsveileder. Dette utgjør en fin pakke, og hun får arbeide med akkurat det hun elsker. Med aktive og hektiske dager, er det godt å klemme inn en løpetur mellom de faste jobbavtalene, morgen-bootcamps og barseltreninger.
– Løping i frisk luft, helst i marka, gir meg enorm glede i en hektisk hverdag. Det er på løpeturene jeg klarer å få ned stressnivået. Treningsgleden kommer faktisk uansett om løpeturen går greit eller om det er tungt. Det å kunne løpe er ingen selvfølge, forteller Monica, som per dags dato har løpeforbud grunnet en isjiasskade. Men til vanlig er det aldri et problem å få unnagjort løpeturene, motivasjonen for det er alltid der.
– Styrketrening er litt tøffere å få gjennomført, så da liker jeg å kjøre challenges på Instagram der jeg utfordrer andre til å trene styrke, også gjør jeg det samme selv. Det er så mye lettere å gjennomføre styrkeøktene når andre er med, sier hun, og legger til at hun blir et mye bedre menneske på alle områder når hun får trent jevnlig.
– Det betyr også at jeg blir en bedre mamma, kjæreste og trener for andre. Jeg skal trene jevnlig hele livet – det er mitt mål!
(Artikkelen fortsetter under bildet)
Fra kunstløper til løper
Bak seg har Monica en lang kunstløpkarriere. Fra hun var fem til hun var 22 holdt hun på. Hun satset hardt og var med på landslaget både på junior- og seniornivå. Karrieren ble avsluttet i USA med Disney On Ice World Tour, og siden har hun danset og trent styrke i alle år, frem til hun startet å løpe, sakte men sikkert, i 2014. Med andre ord har livet hennes alltid inneholdt trening. Men hva som må til for å vie livet sitt til dette, og elske det – det er vanskelig å svare på.
– Jeg tror man må finne en indre motivasjon. Det holder ikke i lengden å tenke kropp, vektnedgang og utseende. Jeg tror at for å fortsette å bli inspirert til å trene i lengden, så må man føle en indre godfølelse som sier at trening gjør noe bra for sjela, humøret og helsa. Min er faring er at mange lett lar jeg inspirere til å starte med trening, men dessverre er det svært mye vanskeligere å fortsette hvis det er ytre motivasjonsfaktorer som styrer.
Les også: Trening betyr alt
Den perfekte økta
Natur, glede og fellesskap er stikkord for hva Monica trekker frem som viktige komponenter i en perfekt treningsøkt.
– En perfekt økt for meg er å løpe i flott natur sammen med andre og dele naturopplevelsen og treningsgleden. En felles styrkeøkt i løpet av turen eller rett etterpå, gir en ekstra boost for kropp og hode. Det å bestemme seg på forhånd hvor vi skal løpe og hvilke styrkeøvelser vi skal gjennomføre, er et stort pluss. Da er det bare å gi jernet til man er ferdig med den planlagte økten. Mestring, glede og masse endorfiner er premien i tillegg til de gode minnene fra selve løpeturen, sier hun. Når det gjelder styrkeøvelsene foreslår Monica at du retter de etter hvilke svakheter du har og hva som er målet med treningen din.
– Men når det er sagt så er det generelt lurt å trene kjernemuskulatur, sete og ben da disse kroppsdelene bærer kroppen uansett hvilken idrett eller mosjonstrening du driver med. En sterk kjerne (dyp mage- og ryggmuskulatur) er avgjørende for å utvikle god kraft ut i armer og ben, i tillegg til at det forebygger skader, poengterer hun.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
Finn ditt «hvorfor»
For de som ønsker å starte med treninga, eller sliter med å komme i gang skikkelig, har Monica et godt råd: Du må først og fremst finne ut hvorfor du skal trene.
– Når du har funnet ditt «hvorfor» er det så mye lettere å opprettholde treningen når det går litt trått. Da er det bare å minne seg selv på hvorfor du først startet. Se for deg dette og lev deg inn i hvordan det er å ha nådd dine første treningsmål eller livsstilsendringer. Den følelsen du kjenner på, skal d lete frem hver gang du har lyst til å gi deg. Når du har nådd dine første mål, kan du sette nye mål slik at du stadig har noe å strekke deg etter, understreker hun. En indremotivasjon er viktig. Du skal trene for deg selv og ikke for andre.
– Hvis man trener for å se bedre ut eller for å prøve å bli en bedre person overfor andre, så er ditt «hvorfor» ofte ikke sterkt nok til å holde motet oppe når treningslysten daler, sier Monica. Hun råder til å finne seg et konkret mål; meld deg på en løp, eller bestem deg for å bestige en bestemt fjelltopp.
– Et siste tips er å melde deg på en treningsgruppe som passer for deg, slik at du har en eller to faste avtaler i uka. Dette er løsningen for mange i en hektisk hverdag. Da er treningene planlagt og du vet alltid når du skal trene. Sosialt er det også, smiler Monica.
Les også: – Det handler om deg