– Jeg elsker det jeg driver med

– Vektløfting krever ekstremt mye teknikk, repetisjon og tålmodighet. Derfor gir den også mestringsfølelse, sier Janne Skorpen.

Janne-Skorpen-faktaboksJanne skorpen er aktiv utøver innen olympisk vektløfting, og trener i tillegg Crossfit.

– Jeg har mange mål jeg vil nå i løpet av 2016, men hovedmålet mitt er alltid bare å bli bedre, sier hun.

Og for å bli bedre må man trene, og for å orke å gjøre det er det en svært stor fordel at man liker det man holder på med. Janne elsker tunge løft, teknikk-terping og mestringsfølelsen hun får av treningen. Hun understreker viktigheten av å finne en idrettsgren som man liker.

– Hva som inspirerer og motiverer oss til trening er jo veldig individuelt, men jeg tror det viktigste er å finne noe som fungerer for nettopp deg. Ikke begynne med noe fordi det er «in» eller fordi vennene dine driver med det, men fordi det interesserer DEG. Det er jo også viktig at man selv kjenner en lyst til å begynne å trene. Trening gir så utrolig mange flere fordeler enn det man fysisk kan se så jeg tror ikke nødvendigvis at «et bedre utseende» er den beste motivasjonen for å begynne å trene. Trening kan gi den mestringsfølelsen mange gjerne savner i hverdagen, for det å klare noe nytt ved å bare bruke sin egen kropp kan være ganske fantastisk. Kroppen vår er i stand til å gjøre så utrolig mye mer enn det man tror.

 

Trening er ikke bare trening

Som seriøs utøver i to idretter – olympisk styrkeløft og Crossfit – er det svært motiverende for Janne å få tilbakemeldinger fra følgerne sine på Instagram. Det å høre at noen ser opp til henne eller lar seg inspirere av henne gjør Janne rørt og veldig glad.

– Man blir jo gjerne litt blind på sin egen fremgang og sine egne prestasjoner og da er det veldig kjekt å få positive kommentarer fra hyggelig mennesker man gjerne ikke kjenner en gang. Jeg setter utrolig stor pris på alle de fine kommentarene jeg får og jeg håper jeg klarer å motivere andre til å starte eller fortsette med trening, forteller Janne. Og trening er noe som er svært viktig for henne. Men trening er ikke bare trening lenger, det er så mye mer:

Artikkelen fortsetter under bildet.

Janne-Skorpen-1

– Det er noe som gir meg glede, mestringsfølelse, stolthet og selvtillit. Jeg gleder meg til trening hver eneste dag nettopp fordi jeg elsker det jeg driver med og fordi jeg har det gøy hver gang jeg er der. Hos Crossfit Åsane, hvor jeg trener, har vi også et veldig bra sosialt miljø og jeg har fått mange fantastiske vennskap jeg sannsynligvis aldri hadde fått om det ikke hadde vært for treningen. Mange tror nok at man må ofre mye sosialt liv om man bruker flere timer på trening hver dag, men jeg tror egentlig aldri jeg har vært så sosial som det jeg er nå.

 

Trening skal være gøy

Janne begynte å spille fotball i veldig ung alder, og holdt på frem til hun var 18 år. Deretter fulgte et opphold fra treningen på noen år, før hun startet med Crossfit for nøyaktig tre år siden. Når det gjelder tips til de som ønsker å starte å trene, og eventuelt endre livsstilen sin, er svaret klart: Det handler om å finne sin greie.

– Først og fremst synes jeg det er viktig å finne en treningsform man trives med. Det skal ikke være et ork å komme seg på trening. Hvis man må kjempe mot sofaen hver eneste dag tror jeg det er på tide å finne noe annet å drive med. Trening skal være gøy og trening KAN faktisk være gøy. Det handler bare om å finne sin greie – noe som gir deg glede og en positiv opplevelse i hverdagen. Jeg tror også det er viktig å huske på at endringer ikke skjer over natten, men at man er nødt til å være tålmodig om man vil oppnå en forandring. 

Artikkelen fortsetter under bildet.

Janne-Skorpen-2

Anbefaler olympiske løft

Som utøver i både Crossfit og olympisk vektløfting går det mye i styrketrening for Janne. Hun understreker viktigheten av god oppvarming – selv bruker hun mye tid på å løse opp muskelknuter med en rumble roller, samt å tøye hele kroppen før hun setter i gang med en styrkeøkt. Favorittøvelsene er mange:

– Det er vanskelig å favorisere noen enkeltøvelser, for hva som er de viktigste øvelsene i et styrkeprogram kommer an på hvilke mål man har. Men hvis man er ute etter å komme i generelt god form i tillegg til å bygge muskler tror jeg faktisk at jeg ville anbefalt olympiske løft, altså rykk og støt (snatch og clean&jerk). I olympisk vektløfting får man trent både eksplosivitet, eksentrisk styrke og stabilitet for å nevne noe, i tillegg til at man trener absolutt hele kroppen. Denne type trening gir også enormt mye mestringsfølelse når man merker fremgang, fordi vektløfting krever så ekstremt mye teknikk, repetisjon og tålmodighet. Og så er det jo veldig, veldig gøy da! Ellers har jeg en (veldig) stor forkjærlighet for knebøy så det er uten tvil en øvelse jeg ville lagt inn i hvilket som helst treningsprogram jeg eventuelt skulle laget.

 

Sulten på trening og mat

Janne-Skorpen-3Den perfekte treningsøkta trenger ikke nødvendigvis være en der man setter personlige rekorder i alle øvelser. For Janne handler det om så mye mer.

– En perfekt treningsøkt for meg er en økt hvor jeg føler meg bra, hvor kroppen samarbeider, hvor jeg kjenner at jeg har overskudd og hvor jeg har det gøy. Det trenger ikke nødvendigvis være de øktene der jeg løfter tyngst vekter som er de mest perfekte, men heller en økt hvor jeg kjenner på den gode følelsen av at jeg elsker det jeg driver med, har det gøy med dem jeg trener sammen med og blir minnet på hvorfor jeg bruker så utrolig mye tid på trening. Men jeg skal ikke legge skjul på at mine favorittøkter er de som inneholder mange tunge løft. Etter en bra treningsøkt føler jeg meg stolt, lykkelig og sulten! Både på mer trening og på mat.

 

Apropos mat

Når en trener så mye som Janne gjør, er riktig kosthold en viktig puslespillbrikke, men det betyr ikke at sjokolade er forbudt. Heller tvert i mot.

– Det er ikke til å legge skjul på at et bra kosthold er en utrolig viktig del av det å få fremgang på trening. Jeg bruker mye tid på å lage god og næringsrik mat fra bunnen av, både fordi jeg liker å stå på kjøkkenet, men også fordi jeg vet at kroppen min har godt av det. Det viktigste for meg er egentlig å få i meg NOK mat, for hvis jeg er sliten og sulten klarer jeg ikke å prestere på trening. Jeg har heldigvis et veldig avslappet forhold til mat og jeg spiser heller litt for mye enn litt for lite. Jeg er veldig flink til å holde «hovedmåltidene» mine sunne og næringsrike, men jeg er også veldig flink til å kose meg med både sjokolade, is og nugatti hvis jeg føler jeg fortjener det. Sjokolade = overskudd på trening!

 

– Kun opp til meg selv om målene blir nådd eller ikke

Som nevnt ønsker Janne å forbedre seg – det er det overordnede målet som hele tiden driver henne til å fortsette å prestere. Janne er ikke fotballspiller lenger, nå står hun helt alene, og hennes resultater avhenger kun av henne selv – og det er hun fornøyd med.

– Jeg har alltid både små og store mål jeg trener mot, alt fra en spesifikk vekt jeg vil klare i et spesielt løft eller en konkurranse jeg ønsker å kvalifisere meg til. For meg et det viktig å ha mål å jobbe mot hele tiden, det gir meg motivasjon og ikke minst en enorm mestringsfølelse den dagen jeg når målet. Jeg har mange mål jeg vil nå i løpet av 2016, men mitt hovedmål er alltid bare å bli bedre. I alt. Men jeg har et par konkurranser jeg håper å få delta på i løpet av året og jeg jobber beinhardt for å klare det. Jeg liker at jeg driver med så individuelle idretter, for da er det jo bare opp til meg om målene blir nådd eller ikke.