Du må lytte til kroppen

Treningsglede, baseøvelser, motivasjon og graviditet. Her er treningshverdagen til @ingerindubai.

 

Faktaboks-ingrid

Foto: John Tøsse Kolvik

(Foto hovedbilde: John Tøsse Kolvik)

For Inger Houghton er trening en naturlig del av hverdagen. Hun flyttet til Dubai i september 2011 sammen med sin mann for å starte trenings- og fysioterapisenteret Scandinavian Health & Performance, der hun nå jobber som personlig trener og nutritionist.
– Jeg har trent lenge fordi jeg vet at det er bra for meg, men det var først da jeg tok PT-utdannelsen min og lærte mer om trening at jeg virkelig begynte å like å trene, sier Inger.
Hun er kjent på Instagram som @ingerindubai, og publiserer nye bilder stort sett hver dag for sine over 50.000 følgere.

Se eksempel på en treningsuke for Inger nederst i artikkelen.
– Jeg ser på Instagram som en hobby, tidsfordriv og underholdning, og tenker at den dagen jeg ikke lenger ser gleden i å dele bilder og tekst på sosiale medier, så slutter jeg helt enkelt. Men i løpet av mine snart fire år som “ingerindubai” har jeg vært ekstremt heldig og har fått omtrent utelukkende positive tilbakemeldinger. Det er klart at daglige likes, tomler opp og fine ord har sin innvirkning. Selv om det kommer fra mennesker jeg oftest ikke kjenner, er det med ett stort smil om munnen at jeg leser kommentarer og feedback på blogg og instagram, sier Inger.

Startet tidlig
Inger startet tidlig med trening. Først friidrett, deretter en periode med joggeturer med faren hennes, step og aerobic. Så traff hun mannen sin Ian og begynte med styrketrening.
– Trening har blitt en så normal del av livet mitt at jeg nesten ikke kan se for meg en hverdag uten. Det er selvsagt dager der jeg har treningsfri, men jeg liker ikke å gå for lenge uten noen form for aktivitet. Trening gir meg glede, tilfredsstillelse og en sånn god “klappe seg selv på skulderen”-følelse som gjør at jeg helt enkelt blir i dårlig humør dersom jeg ikke får trent som jeg vil. Så ja, jeg kan vel si at trening betyr svært mye for meg, sier Inger.

Kunnskap motiverer
Inger har tillært seg mye kunnskap om trening, og hun mener at denne kunnskapen gjør at hun kan ha mer glede av treningen.
– For meg hjalp det som nevnt mye når jeg fikk mer kunnskap om trening. Når jeg forstod hvorfor man skal trene på visse måter, og kunne lage mine egne økter i stedet for å få økter fra mannen min, ble det så mye gøyere og ikke minst lettere å motivere seg selv. Forstår man selv hvorfor man skal gjøre noe, i motsetning til å bare gjøre noe man har lest i et blad eller på internett, så tenker jeg at det er mye lettere å bli motivert til å faktisk gjøre det også, sier hun.
Selv sverger hun til “det enkle er ofte det beste”, og sier hun klarer seg fint med baseøvelser som knebøy, markløft og utfallsvarianter, press og drag. Men med kunder prøver hun som PT å variere øvelsesutvalget litt mer, for eksempel med 3D-øvelser og crossfitinspirerte øvelser. Da fokuserer hun både på skadeforebygging samt for å gjøre det litt mer moro og utfordrende for kunden.

ingridindubai-1Når alt føles riktig
Gjennom jobben som PT tilbringer Inger mye av dagen på treningssenteret, og hun forsøker å trene selv når det passer mellom kunder.
– Helst liker jeg å trene rundt lunsj-tider, men noen ganger utsetter jeg det til kvelden også.
For Inger blir ikke den perfekte økten perfekt på grunn av det den inneholder, men heller på grunn av følelsen hun får under og etter økten.
– Jeg kan altså få den samme godfølelsen av en løpetur som av en tung styrkeøkt der jeg har løftet tyngre enn jeg pleier, men likevel følt meg sterk. Jeg vet ikke engang hva det er som gjør det, men i blant føles alt bare “riktig”, og da kan en hvilken som helst økt bli perfekt, sier hun.

ingridindubai-2

Foto: John Tøsse Kolvik

Graviditet og trening
Inger er gravid nå, og naturligvis har treningen endret seg underveis i svangerskapet.
– I begynnelsen av svangerskapet trente jeg nesten som før, men droppet de aller tyngste styrketreningsøktene. Etter uke 13 fikk jeg bekkenbunnløsning, og har ikke kunnet løpe eller gjøre unilaterale beinøvelser siden da. Men jeg kan fortsatt gjøre mange av styrkeøvelsene jeg alltid har gjort, og det er jeg glad for. Jeg trener kortere økter og sjeldnere nå som jeg er gravid, og økter der jeg vanligvis ville gitt litt ekstra på, tar jeg nå med litt lavere intensitet. Denne justeringen har egentlig skjedd naturlig – selv om jeg har lyst til å gi jernet så sier liksom kroppen stopp, og jeg synes det er trygt å lytte til kroppen på denne måten, sier Inger. Termin er i starten av desember.
– Mitt beste tips til de som er gravide er å lytte til kroppen. Føles en øvelse eller aktivitet feil, så unngå den øvelsen. Tren og vær i aktivitet så mye som formen tillater, men tenk vedlikehold fremfor progresjon. Velg aktivitetsformer som føles trygge og som kroppen er vant til. Har man for eksempel aldri testet crossfit før er kanskje ikke tiden under graviditeten det beste tidspunktet å gjøre det for første gang. Personlig har jeg fokusert på styrketrening med mål om å beholde så mye muskelmasse som mulig. En graviditet er altså ikke tiden for å jage personlige rekorder, men trenger heller ikke bli en periode der man stadig velger sofaen fremfor å trene. I starten av graviditeten da jeg var mye trøtt, “tvang” jeg meg selv til å trene noen ganger fordi jeg visste at jeg kom til å føle meg bedre og ha mer energi etterpå. Men noen ganger vant sofaen, smiler Inger.
Hun legger til at noe er bedre enn ingenting, og en dag med ærend og husvask kan telle like mye som trening som en halvtime på mølla.

Spis nok mat
Trener du må du også gi kroppen næring. Inger har et bevisst forhold til kosthold, men det betyr ikke at hun utelater alt som heter kosemat.
– Det viktigste er å spise nok mat. Det finnes mange av de som spiser for mye selvsagt, men jeg har et inntrykk av at de som er mest opptatt av trening og helse også ofte spiser for lite. Gjør man en bra jobb i treningsstudioet må man jo gi kroppen de byggesteinene som trengs for at man faktisk skal kunne se resultat av treningen. Ellers tenker jeg det er det du gjør hver dag som betyr noe, ikke det du gjør en gang i blant. Altså koser jeg meg med snop og sjokolade dersom jeg føler for det, men spiser “vanlig” mat de fleste dagene i uken, sier Inger.

Hvorfor vil du trene
Inger motiverer mange mennesker til å trene, både gjennom sosiale medier, men også gjennom jobben sin som PT. Hun mener at det er viktig å finne ditt «hvorfor».
– Skal man begynne å trene eller gjøre andre livsstilsendringer så må du ha en indre motivasjon til å gjøre nettopp det. Det nytter ikke å begynne fordi “alle andre gjør det”, eller fordi media forteller at det er viktig. Man må ha en personlig målsetning og en grunn til hvorfor man skal gjøre endringen slik at man har noe som kan motivere de dagene man helst vil tilbake til gamle vaner, sier Inger.

 

Treningsprogrammene

Før Inger ble gravid var dette en typisk treningsuke:

Mandag 9. februar
A1) 4 x 8 knebøy @ 90kg
A2) 4 x 10 pullups
B1) 3 x 8+8 BFE split squat @ 60kg
B2) 3 x 10 chins
C1) 2 x 10 leg curl på romaskinen
C2) 2 x 10 nøytrale pullups

Tirsdag 10. februar
3 runder av:
10 trapbar deadlift @ 100kg
10 push press @ 50kg
10 knebøy @ 80kg
10 chins
10 dips
10 reverse incline crunches

Onsdag 11. februar
Treningsfri

Torsdag 12. februar
50 min jogg
(ff)

Fredag 13. februar
Treningsfri

Lørdag 14. februar
3 km løping, 15.2-17 km/t
11.42 min
(ff)

Søndag 15. februar
A1) 4 x 8 knebøy @ 90kg
A2) 4 x 10 pullups
B1) 3 x 8+8 1-beins RDL @ 60kg
B2) 3 x 10 chins
C1) 3 x 10 GHR
C2) 3 x 10 leg curl på romaskinen
Eksempel på treningsuke under graviditet:

Mandag 19. oktober
A1) 8 x 10 knebøy @ 70kg
A2) 8 x 10 skulderpress @ 30kg
A3) 8 x 10 ring rows

Tirsdag 20. oktober
Treningsfri

Onsdag 21. oktober
A1) 4 x 6 nøytrale pullups
A2) 4 x 12 sittende Arnold press @ 2 x 12kg
A3) 4 x 12 kcal på air dyne
B1) 4 x 12 skrå hantelbenkpress @ 2 x 16kg
B2) 4 x 12 ring rows
B3) 4 x 12 kcal på air dyne

Torsdag 22. oktober
6 runder, med start hvert 3. minutt
10 markløft @ 40kg
10 push jerks @ 40kg
10 frontbøy @ 40kg

Fredag 23. oktober
Treningsfri

Lørdag 24. oktober
Treningsfri

Søndag 26. oktober
30 min EMOM (every minute on the minute)
15 KB swings @ 20kg
15 KB goblet squat @ 20kg
10 kcal på air dyne

Den største forskjellen er at hun nå ikke gjør noe løpetrening, samt at hun har kortere økter og mer treningsfri.