Den som har valgt en aktiv livsstil argumenterer gjerne med at det gir mer energi…
Den som har valgt en aktiv livsstil argumenterer gjerne med at det gir mer energi til å takle en ofte stressfull hverdag. Men fører ikke det å skulle delta i en konkurranse der målet ikke bare er å delta, men faktisk sikte mot pallen, til at dagen blir enda mer full av aktiviteter man bør og må gjøre? Og du Evy som i tillegg har valgt en aktivitet der du ikke bare må trene 2-3 timer for dagen, men også må tenke over hver en bit du putter i munnen – blir det ikke et stressende fokus 24/7? Hvordan får man tid til alt dette? Jobb, trening, familie + matlaging?
Artikkelen er skrevet av fitnessfrue.no
Min eldste sønn in action i triathlon konkurranse. Hard, målrettet jobbing etter en god plan resulterte i NM medalje i 2014
Slik gikk jeg frem
Da målet om å stille i fitnesskonkurranse var satt tok jeg straks fatt på en god gammeldags timeplan, og skraverte inn tidspunkt for de ulike aktivitetene som ikke kunne flekses med som tidspunkt for jobb.
Siden jeg må kjøre min eldste sønn på svømmetrening hver morgen til kl 06 så jeg på muligheten til å trene før jobb enkelte dager. Slik får jeg mest mulig tid etter jobb til andre aktiviteter enn trening. Junior ble utfordret til å sykle til fotballtrening i stedet for å bli kjørt så lenge været og føret tillot det. En utfordring han tok.
Morgentrening er en vanesak som ikke kommer av seg selv for alle. For meg tok det ca 2 uker før kroppen hadde like mye energi da som på kveldstrening
Jeg satte så opp en plan for uka der jeg la plan for hvilke dager jeg skulle trene før og etter jobb. Videre for hvilke dager vi skulle storhandle, og hvilke dager vi skulle bruke ekstra tid på matlaging for å ha mest mulig klar i kjøleskapet for flere dager osv. Denne planen ble velsignet av hele familien.
Vi endrer på planen i perioder ut fra f eks travel tider på jobb, reiser og andre aktiviteter. Vi har likevel alltid en grunnstamme i bunn i stedet for å lage helt ny plan for hver uke. – Vi har faste planer for hvem som kjører og henter, lager mat, følger opp med lekser osv. på hvilke dager. Slik slipper man å komme hjem i 17 tiden og så starte diskusjonen om hvem som skal gjøre hva. – Tid spart bare der.
En typisk dag for meg
Når jeg er offseason eller i starten av diettperioden som nå er dette en typisk dag for meg:
- Kl. 0445: Vekkerklokken ringer….
- Kl. 0505: Frukost og pakker ned matpakker laget ferdig kvelden før
- Kl. 0540: Kjører junior til svømmetrening
- Kl. 0615: På SATS for dagens styrkeøkt og intervaller
- Kl. 0830: På plass på jobben
- Kl. 1730: Hjemme – husarbeid, matlaging, lekser, handling, klargjøring av klær til neste dag, pakker bagger, kaffi med venninnner, henting og bringing av barn på trening m.m.
- Kl. 1900: 2 dager i uken tar jeg en økt cardio sammen med min mann i form av kort fjelltur, trappeløp på friidrettsstadion, powerwalk i nabolaget eller lignende imens junior er på fotballtrening
- Kl. 2100: Begynner å tenke på å legge meg….
- Kl. 2200: Bør være i drømmeland 🙂
Dersom noe uforutsett skjer er det uaktuelt å kutte ut noe. Det blir tatt igjen senere i uka. Dette er en avtale hele familien har for sine aktiviteter. Virke det heseblesende? Kanskje det, for noen, men nøye planlegging og det å holde seg til planen er noe jeg mener er veien å gå for å nå sitt mål. Holder man seg til planen blir jo det heller ingen stress…..
All den gode og sunne maten gjør at man har energien på topp, og få sjeldent «down perioder» i løpet av dagen. De fleste kommer jo hjem fra jobb samme tid som meg og drar på trening i løpet av kvelden. Det gjør jeg bare om de andre også er ute av huset, som når jeg og min mann tar kveldscardio når guttungen er på fotballtrening. Jeg er på den måten minst like mye sammen med, og tilgjengelig for ungene mine som andre mødre er.
Helgene brukes godt til det som familien blir enige om er viktigst å prioritere, enten det er kos og avslapping, samvær med venner eller stell av hus og hage. Vi passer også på å trene sammen og gjøre ting sammen da alle er like aktive i løpet av uka.
Om vinteren elsker vi å både stå og gå på ski – en aktivitet vi alle har til felles, også bikkja 🙂
Denne aktive livsstilen hadde heller ikke gått om ikke alle i familien hjalp til med huslige ting og matlaging. Hos oss bidrar alle, og ingen må mase om at det og det bør gjøres. Akkurat det handler nok om en felles forståelse og aksept for at man har mål og drømmer man ønsker å gjøre for seg, uansett om man er «15 eller 41».
Kommer ikke av seg selv
En aktiv livsstil kommer sjelden av seg selv, det er hardt arbeid i perioder og spesielt i starten. Jeg har vært nødt til å sette meg noen grenser for hva jeg kan og må inkludere og ekskludere av aktiviteter.
Kaffetid med venninner? Ikke flere ganger i uka, men som alle andre gjør jeg det så ofte jeg og de kan.
Nye muligheter må ses der man kan. Mange foreldre bruker f eks mye tid på å se på ungene sine gjøre sine aktiviteter. Det er selvsagt viktig å følge opp ungene. Ønsker man selv å være aktiv kan man klare begge deler ved å se på ungene i starten, ta seg en joggetur, og så komme tilbake og se på de siste minuttene av treningen. Slik blir det vinn/vinn for hele familien.
Som skissert ovenfor er det helt nødvendig å ha en personlig strategi og en plan for dagen, for uka, for periodene frem mot målet. Min plan har også måttet ta hensyn til at jeg ikke er alene, men at vi er en hel familie som alle er svært aktive i tillegg til skole, jobb og venner. Min plan har slik blitt slått sammen med de andres til en felles plan. En felles plan for det vi kaller for drømmeaktiviterer. Slik har planen hjulpet oss til at hverdagen ikke bare blir knall hard jobbing og et eneste mareritt, men et liv som vi elsker å leve.
Artikkelen er levert i samarbeid med fitnessfrue.no