Hva må til for å komme i fitnessform i 40 åra?

Det er ikke umulig, men man må ville og jobbe hardt nok for det. Har man familie er det selvsagt også viktig at alle støtter deg, og går god for den dagsplanen som en slik satsing kreves.

Artikkelen er skrevet av fitnessfrue.no

De viktigste grunnene til at jeg nådde mitt mål om å komme meg på scenen i en fitnesskonkurranse som 40 åring var:

  1. Et brennende ønske

Uten vilje er det umulig å holde motivasjonen oppe. Fitness er ikke noe man kan gjøre halvveis, eller oppnå ved å ta uken som den kommer. For å holde motivasjonen oppe må man derfor oppleve at man får mer enn man ofrer ved å holde på.

  1. Skaffe seg en coach

Jeg hadde aldri klart å komme meg på scenen i bikinifitness uten min coach. Viljen og motivasjonen må man ha selv. Jobben må man gjøre selv. Jeg la treningen og kostholdet i min coachs hender, og har stolt på henne hele veien.

Kompetanse og erfaring er viktig. Jeg tørr påstå at ikke hvilken som helst PT kan klare å legge til rette en plan for deg om fitness er målet. Her må du finne den rette både når det gjelder kunnskap og kjemi.

  1. Stick to the plan

Å følge oppskriften er en av de viktigste faktorene. Her kan man ikke leke seg frem. Man må ha en fast plan for å justere og tilpasse etter hvert som man ser hvordan kroppen reagerer – eller ikke reagerer.

Hele veien tenker jeg at om jeg ikke lykkes så skal det i alle fall ikke være fordi jeg har sluntret med trening- og kostplanen underveis. Jeg kan flytte på en trening, men ikke droppe. Jeg kan bli hindret i å få i meg et måltid, men maten legges da til det neste. Om jeg likevel ikke ser hvordan en dag, eller uke skal kunne gå opp, har jeg involvert min coach. Hun har hjulpet meg med å finne løsninger som ikke vil ødelegge for fremgangen.

GPStudio

Evy Therese i konkurranseform.

  1. Kosthold

Dette er en av faktorene som blir sett på som ekstrem i denne idretten. For meg førte det til en endring i motsatt retning til det myten nok tilsier. Jeg måtte rett og slett gi kroppen min mye mer mat.

Som fitnessutøver spiser man MYE og renest mulig mat. Man kan ikke sulte seg til en fitnesskropp. Men man spiser ikke hva som helst, og nei – man kan ikke spise is når man vil. Man tilfører kroppen den rette sammensetningen av fett, karbohydrat og proteiner. Her igjen kan en erfaren coach hjelpe deg.

For meg var det en vill opplevelse å kjenne hvilken betydning den rette sammensetningen hadde for energinivået i hverdagen. Med all den maten og den rette type næring får hodet for eksempel ikke en down periode 1,5 timer etter lunsj. Det må rett og slett prøves for å kjenne hvilken forskjell dette gir.

torsk
  1. Trening

Igjen er løsningen en god plan da det ikke kan være tilfeldig hva man trener mandag, tirsdag, onsdag osv. Dager for hvile er også viktig for fremgang. Balansen mellom styrketrening og cardio må være riktig.

Det å gå på trening og faktisk vite til en hver tid hva man skal gjøre er veldig greit. Det er effektivt på mange måter, og dager med følelsen av at man bare har rotet rundt på treningssenteret blir en sjeldenhet. Man må velge bort noe. For meg har det vært å løpe mil etter mil. Man må holde seg til type trening som gir den fremgangen som må til for å komme seg i fitnessformen.

  1. Jul og andre høytider

Er konkurransen målet er det ikke likegyldig hva man putter i munnen, eller om man dropper en trening. At kalenderen viser høytid, og butikkene roper mat og kos gjelder rett og slett ikke deg om du er i en onseason periode. Fokus er fokus uansett om det er jul, bursdag eller påske. Tøft og helt koko? Det første ja, men ikke det siste for den som gjør det – for det er jo selvvalgt og man har et mål med det man gjør.

  1. Livsstilsendring, ikke en kur

Fitness eller ikke. Uansett hvilket mål du har mener jeg nøkkel ligger i å se på de grep som må gjøres som en livsstilsendring. Dette er ingen kur med en start og slutt dato. Om så, hva vil da skje når sluttdatoen har kommet?

For sin egen selvfølelse er det nok viktig å holde ved resultatene sine, og ikke falle tilbake til gamle vaner. Dette er nok den vanskeligste delen av jobben, og jeg er selv spent på hva som skjer når jeg har bestemt meg for at den siste konkurransen er gjennomført.

Hvor er fitnessfrue nå?

Jeg er nå offseason, men nærmere meg straks perioden der fokuset må stramme seg litt mer når det kommer til kosthold. Ved å følge meg på www.fitnessfrue.no vil du få innblikk i mitt opplegg for kost og trening, samt andre tips relater til min satsing.

Selv om min satsing er noe jeg gjør for meg selv, er målet mitt også å kunne vise at det er mulig, og inspirere noen til å gjøre en liten eller større endring.

En ung drøm kan oppfylles selv om man er godt voksen, uansett hva det er så lenge det handler om å prioriterer.