Helt ekte treningsglede

Genuin, ekte treningsglede er det som motiverer meg, sier Katarina Sollid. Hun har oppnådd mye ved å kun trene det hun synes er gøy.

Katarina Sollid faktaboksHun er ikke alltid motivert for å trene, men gjør det likevel, rett og slett fordi det gjør henne lykkelig. Hele barndommen var hun aktiv med fotball, håndball og dans, men samtidig var hun likevel overvektig. For omtrent fire år siden satte hun i gang med styrketrening på treningssenter, og fant fort gleden i det. Nå jobber hun selv som resepsjonist på treningssenter samtidig som hun motiverer sine 26 000 følgere på Instagram daglig. Og følgerne – de motiverer henne tilbake.
– Det føles veldig kult å kunne nå ut til veldig mange mennesker ved hjelp av bare ett trykk! Jeg gjør det fordi jeg syns det er gøy å dele min treningsglede, da jeg får veldig god og positiv respons på det. Det føles bra å kunne motivere andre til å holde seg aktive, og forsøke å spre positivitet og glede ut til andre. Feedbacken jeg får er utelukkende positiv, og det gjør det ekstra morsomt for meg å dele hverdagen min, forteller Katarina.

Lært mye om seg selv
Selv om det til tider kan være vanskelig å komme seg på trening, så gjør Katarina det likevel. Hun vet at det er det beste hun kan gjøre mot seg selv.
– En god treningsdag setter standarden for resten av dagen. Trening tar store deler av hverdagen min, og den er en viktig faktor for hvem jeg er i dag. Jeg har aldri før vært så energisk og glad, og jeg har lært svært mye om meg selv gjennom min forvandling. Jeg er ikke alltid motivert til å trene, men gjør det som regel likevel fordi jeg vet at det medvirker til at jeg skal ha det best mulig og være lykkelig.

En indre treningsmotivasjon
Katarina mener hun er heldig som har funnet noe hun liker så godt innen trening.
– Genuin, ekte treningsglede er det som motiverer meg, og det tror jeg inspirerer mange andre også. Treningsglede er noe jeg tror alle og enhver skulle ønske de hadde, og jeg er heldig som har funnet en glede i noe som er så bra for meg! Hva som inspirerer hver enkelt er veldig individuelt, men jeg tror at dersom man bare setter i gang, og holder gode vaner i noen uker, vil man bli inspirert av den indre motivasjonen man skaper.

Utslitt, fornøyd og blid
Den treningsivrige jenta vet akkurat hva som skal til for at hun får godfølelsen på trening.
– Jeg holder meg ofte til en eller to muskelgrupper per økt, og jeg starter som regel hver økt med noen baseøvelser som inkluderer flere muskelgrupper på en gang. Jeg varierer som regel fra færre repetisjoner med tunge vekter, til flere repetisjoer med lettere vekter utover økta. Stikkord for ei perfekt økt er vel muskelkontakt, flytsone og svette. Jeg prøver å holde korte pauser, noen supersett, og avslutter økta med å kjøre musklene helt ut. På vei hjem er jeg utslitt, men sykt fornøyd og blid, ler Katarina.

Så enkelt som mulig
Det at trening er en svært individuell greie, er noe Katarina understreker. Samtidig mener hun at mobilitet og kjernemuskulatur er noe som de fleste bør implementere i sin trening.
– Mange øvelser er viktig, men det er også individuelt i forhold til hva målet er. Jeg mener at for nybegynnere er mobilitetsøvelser og oppbygging av kjernemuskulatur er viktigst før noe annet. Deretter mener jeg flerleddsøvelser/baseøvelser som knebøy, ulike markløft, pullups variasjoner, dips og lignende er viktigst å ha med i et program. Jeg er fan av å holde treningen så enkel som mulig, og har størst troen på framgang dersom man gjør øvelser i henhold til hva kroppen er rustet til å utføre, forteller hun.
Selv har Katarina aldri fulgt noe program, bare delt treningen opp i muskelgrupper og utført øktene litt etter dagsform.
– Jeg forsøkte å følge et program en stund, men det er ikke helt min greie. Jeg trener i hovedsak for treningsgleden og fordi jeg liker det, og jeg har heller ingen spesifikke mål jeg ønsker oppnå per dags dato. Jeg setter i dag opp min egen trening i forkant av økta, men gjør som regel det jeg føler for, og det funker bra! Jeg har det veldig bra på trening for tiden, og koser meg med gode økter.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Katarina Sollid boks

Riktig drivstoff
Katarina har et nøkternt forhold til kosthold. Det dreier seg om gode vaner, mener hun.
– Jeg har siden jeg startet med styrketrening hatt et balansert og avslappet forhold til mat. Kosthold blir fort en vane, og viktigheten av å danne seg et mønster og gode vaner for kostholdet er veldig viktig. Sile ut matvarer man ikke bør spise så mye av, og legge til mer av næringsstoffene man bør spise mer av. Jeg spiser når jeg er sulten, jeg spiser nok, og da av næringsrik og god mat. Når man trener hardt, vil man også fylle kroppen med den formen for drivstoff som trengs. Jeg koser meg også av og til med sjokolade og noe ekstra dersom jeg har lyst på det. Noe jeg som regel har et par ganger i uka, ler hun.

Oppnådd mye ved å ha det gøy
Jeg har det best i min egen flytsone på trening, og trener alltid hardest når jeg holder på alene. Det er selvfølgelig veldig gøy å trene sammen med andre, men jeg har som regel de beste øktene når jeg trener alene. Da følger jeg min egen rytme, dagsform og ønsker på trening, og kommer inn i en flytsone som gjør økten effektiv og god.
Når det gjelder en overordnet treningsfilosofi, mener Katarina at nøkkelen er å finne frem til det man synes er gøy.
– Jeg har lært at det som fungerer for en, ikke nødvendigvis fungerer like bra for alle andre. Å gjøre mer av det man selv syns er gøy, vil alltid gi motivasjon til videre trening, og gjøre en nysgjerrig på å nå enda lengre. Jeg er som regel alltid motivert til å lære mer, gjøre mer, og prøve nå lengre. Når man føler man får til noe eller oppnår noe man har jobbet mot, og klarer å gi seg selv skryt for det, vil dette påvirke hva man føler om seg selv. Deretter ruller ballen bare videre! Man kan oppnå mye bare ved hjelp av egen indre motivasjon. Jeg har fått til mye på å bare gjøre det jeg syns er gøy, og det er noe jeg er stolt over!

De siste bilde epublisert på Instagram-profilen @katarinasollid