Gode treningstips fra styrkecoach for jenter

Silje Mariela har solid erfaring og utdanning/sertifiseringer innen trening og kosthold. Hun er 30 år, og spesialiserer seg nå som styrkecoach for jenter, og driver sitt eget firma.

Fortell litt om deg selv, Silje Mariela.

Jeg er en aktiv jente, med mange ambisjoner. Jeg har alltid hatt mange baller i luften, og har nok en tendens å ta meg vann over hode fra tid til annen. Jeg er veldig glad i jobben min, og er utrolig takknemlig for at jeg har mulighet til å gjøre det jeg gjør. Jeg er ellers ganske sta, og liker ikke å bli fortalt hva jeg skal gjøre. Jeg fungerer derfor best med å få gjøre ting på min måte. Jeg bryr meg veldig om menneskene rundt meg, og er opptatt av at folk skal ha det bra. Er ellers en stor forkjemper for å få jenter ut i styrkeavdelingen, og det er hovedsakelig det som har vært min motivasjon og drivkraft fra dag en. Jeg er også veldig opptatt av å ”avlære” kundene mine en del ”sannheter”, om trening og kost som man tidligere trodde var greit, men som man ser i ettertid at mer skadelig enn bra.

Silje Mariela har nå 8 års erfaring som trener og coach. Hun er opptatt av å holde seg oppdatert på fagfeltet, og reiser mye for å lære av de beste coachene. Selv uttaler Silje Mariela at det som har gitt henne aller mest er å omgi seg med dyktige coacher i både inn og utland. Hun vil gi en spesiell kred til sin samboer Eirik Sandvik, og mentor Børge Fagerli for all kunnskap de har delt gjennom desse årene.

Les også: Bli motivert til sunn og effektiv trening.

Hvordan ble du selv interessert i trening?

Det startet med at jeg ble temmelig kroppsfiksert i en alder av 19. Jeg gjorde som de fleste andre, trene mye cardio og spise lite mat. Jeg merket fort at det ikke hjalp på stort annet enn å gjøre meg til en mindre versjon av den jeg var, verken fastere, sterkere eller mer veltrent. Det var da jeg fikk øynene opp for styrketrening. Vært hektet siden!

Du har deltatt i bodyfitness. Hva fikk deg til å begynne med/delta i fitness?

Jeg stilte et par ganger i 2010. Hovedsakelig for å kjenne på kroppen og hodet hvordan det var, og fordi jeg så det som en verdifull erfaring siden jeg jobbet som trener. Jeg hadde også lyst å teste viljestyrken. Og jeg var selvsagt fascinert av jentene i sceneform.

Jeg er glad for erfaringen, men det ble et lite antiklimaks. Fant fort ut at det ikke var noe for meg dette med bulking, deffing og stå på en scene å bli dømt for hvordan jeg så ut. Syntes det var mye forsakelse for å kun ”se bra ut” en dag. Jeg slet også i etterkant av konkurransene, både med tanke på speilbilde, hormoner og treningslyst. Hele prosessen var tøffere enn jeg hadde forespeilet. Jeg liker å være i god form, så lenge jeg kan være veltrent og sterk, samtidig som at jeg føler meg ok på andre områder er jeg fornøyd. Konkurranseform som får hormoner og psyke på villspor er ikke verdt det, slik jeg ser det. En kan selvsagt ta midler som gjør fallhøyden mindre, men det har aldri vært aktuelt for min del.

Hva inspirerer deg til trening?

Kall meg gjerne overfladisk men jeg liker å føle meg vel i egen kropp. For meg er det en del av velvære. Jeg syns også det er gøy å se at kroppen klarer mer og mer, og kjenne på overskuddet og gleden treningen gir. Det å mestre tunge vekter med god teknikk er også noe jeg syns er kjempeartig!

Hva inspirerer deg til å hjelpe andre?

Det utrolig gøy å få være en del av kundene sin transformasjoner. Snakker ikke da nødvendigvis kun om kroppslige endringer og vektnedgang, men den mentale forandringen mange går igjennom. Det er noe av det aller beste med hele jobben, og gir meg veldig mye. Når jeg får høre at mine holdninger får jenter til å slappe mer av rundt egen trening, kosthold og holdninger til egen kropp da blir jeg utrolig glad. Det er noe av de beste tilbakemeldingene jeg kan få!

Hvilke kvaliteter bør en dyktig personlig trener/coach ha?

Evne til å se individet. I tillegg er det viktig å være ærlig med kundene sine. Det å se mennesker handler ikke alltid om å gi dem det de tror de vil ha, men se hva de faktisk trenger. Ellers syns jeg en dyktig trener skal være teknisk dyktig, og god til å formidle budskap og «cues» slik at kunder skjønner hva det er snakk om. Den beste treneren er den som får kundene sine ut på egne bein innen rimelig tid.

siljeeng2

Silje i superform (foto: Eva Simons)

Kan du gi våre lesere et innblikk i hvordan du selv trener?

Siden jeg er gravid i tredje trimester, så er treningen litt annerledes enn hva den vanligvis er. Jeg trener nå ca. 3 dager i uka, og fullkroppsøkter. Løfter lettere og med flere repetisjoner enn til vanlig, men jeg har beholdt både bøyen, markløften og utfallsvarianter i programmet mitt.

Hva er dine favorittøvelser for:

Rumpe: Ettbeins hipthrust med ekstra ROM. Framside lår: Frontbøy. Bakside lår: Rumenske markløft og nordic hamstrings. Legger: Liker ikke å trene legger. Men det blir stående tåhev i såfall. Bryst: Skråbenk med frivekter. Rygg: Pullups og t-bar rows. Skuldre: Sidehev i kabel med myoreps. Triceps: Smale pushups. Biceps: Biceps er det verste jeg trener, men må jeg velge så blir det med frivekter. Mage/core: Landmines

Hvor ofte bør man bytte styrkeprogam?

Hver 4-6 uke.

Hvilke treningstips vil du gi til jenter/kvinner?

Først og fremst; ikke vær redd for hviledager! Kroppen behøver restitusjon for å bygge seg opp. Ellers, det er styrketrening som former kroppen, så det å legge inn styrke 2-4 ganger per uke er hensiktsmessig om en ønsker å bygge en sterk, trent fysikk. Sørg også for å lære å løfte riktig da det kan gi raskere og bedre resultater enn om ting kun gjøres halvveis og på måfå. Det å investere i å lære seg teknikk får man utrolig mye igjen for. I tillegg får man trolig en lengre treningskarriere da det hjelper for å forebygge skader.

I jobben din som personlig trener og coach, hvilke råd gir du til kundene dine med tanke på kosthold?

Min matfilosofi; Hold deg så høyt på kaloriene som du kan, mens du fremdeles ser at det gir fremgang. Mange kutter for mye med en gang for å få raske resultater, men det funker sjeldent i lengden dessverre. Med mindre du har en god plan for tiden etterpå. Jeg syns ellers at poteter og ris er fantastiske karbokilder, og er opptatt av å få jenter til å ikke være redd for karbohydrater. Trener du mye, og er normalvektig, så får du mye igjen for å legge inn mer karbohydrater i kostholdet ditt.

Kan du gi oss eksempel på sunn og næringsrik frukost, lunch (mellommåltid), middag og kveldsmat?

Frokost: Egg, salmalaks og avokado + friske frukt og bær

Lunsj: Salat med quinoa og kjøtt/kylling + grovt brød

Middag: Bakt potet, biff og asparges

Kveldsmat: Cottage cheese med friske bær.

Les også: Hva spiser egentlig en kvinnelig fitnessutøver?

Hva er ditt beste tips mot søtsug?

Mørk sjokolade. Ellers så er det slik at hvis du spiser regelmessig og har en viss balanse i måltidene dine med tanke på karohydrater, fett og proteiner, så vil ikke søtsug nødvendigvis være noe problem. Ellers så er jeg glad i vaniljekesam med bær om søtsuget melder seg.

Har du tips til hvordan man skal motivere seg til trening?

Treningsdagbok kan være en gøy greie. Da ser du hele tiden hva du har å strekke deg etter. Prøv å slå resultatene i dagboken fra uke til uke. Det er lettere å bli motivert når du ser svart på hvitt at resultatene kommer kontra å bruke speilbilde. Speil er fluktig, og spesielt for oss jenter så spiller syklus inn på både speilbilde, mål og vekt. Noe som mange blir demotiverte av. Det er derfor viktig å finne andre ting som motiverer enn kun hva vekt viser. Sett deg gjerne konkrete mål slik at du vet at du er på riktig vei. Målene skal være ambisiøse, men ikke urealistiske.

Les også: Ni beintøffe måneder

Hva er dine tips til å lykkes en sunn og aktiv livsstil?

Den beste treningen er den du gjør fordi det er gøy, ikke for at du føler du må. Trives man ikke med det man gjør, så vil det aldri holde i lengden uansett. Det ender fort med at det som i utgangspunktet skal være lystbetont blir mer en plikt, slik som så mye annet i hverdagen. Da er det fort å ramle av lasset.

Motto:

Ikke la feil du gjør underveis, blir det som definerer deg. Gjort er gjort, også kan du la det gå. Husk ellers at dette med en sunn livsstil er en reise, ikke kun et mål.

Om du vil lese mer om Silje Mariela, finner du henne på www.siljemariela.com og på instagram: siljemariela

Artikkelforfatter: Elisabeth Innselset. Høgskulelektor i idrett. Høgskulen I Volda.

Ingressfoto: Pavel Ythjall