Ferie og trening – mulig?

For mange betyr ferietid avslapping og kos i form av minst mulig trening, og mye god mat og drikke. Andre slapper best av og koser seg mest når man får opprettholde sin aktive livvstil også i ferien. Begge deler er helt supert, for ferie handler jo gjerne om å bruke tiden som man ønsker, uten å måtte tenke på jobb og andre hverdagslige plikter.

Artikkelforfatter er Evy Therese Innselset.

IMG_2580

Playitas på Fuerteventura er et typisk sport resort hvor vi foretrekker å feriere. 

For meg og min familie er ferie synonymt med aktivitet. Vi velger alltid hoteller, resorts i syden og reisemål som gjør det mulig for oss å trene så mye vi vil, og å gjøre de aktiviteter vi trives med. Siden de fleste i familien driver med konkurranseidrett kan vi ikke alltid tillate oss å koble helt ut fra treningsplanen selv om det er ferietid.

IMG_6965.JPG

Trapper for intervaller finner man overalt.

Når vi planlegger ferien kartlegger vi først hva det er viktig for den enkelte å gjøre iforhold til trening. Aktivitetsbehovet legger i hovedsak føringene for hvilken type ferie vi velger, og hvor vi drar: seiltur, hotellferie i storby, ferie på landstedet, hos besteforeldre eller fjell og vidde. Sydenturen tar vi utenom sommerferien om vi har mulighet for det. Slik får man en uke med mye uteaktiviter som løping, sykling og svømming, også når de norske værgudene ikke alltid støtter opp om det.

iskogen

Man trenger ikke løpe langt fra kai før man finner slike stier.

Dagsplanen blir hos oss satt opp i fellsskap – ferie handler jo om at alle skal få gjøre det de ønsker. I år var det forberedelse til triathlonkonkurranser, fotballcup og mors behov for å bygge muskler som la premissene. Min mann er den som fortiden trener mest variert av oss og var slik fleksibel på opplegg. Usikkerhet rundt forholdene for sykling og svømming der vi skulle bo under juniors fotballcup, gjorde at vår eldste sønn valgte å bli hjemme for å forberede seg der. Vi andre fant oss et hotell med variert og sunn mat, som lå i nærheten av treningssenter og juniors fotballarenaer.

nøtter

Ypperlig raskt måltid på farten; skyr og en neve nøtteblanding.

Det er selvsagt en fordel at hele familien har trening og idrett som felles interesse. Mulighetene er der likevel for alle som ønsker det. – Å la mennene i feriegjengen ta seg en løpetur når jentene shopper, eller la mor ta seg en styrkeøkt når gutta ser på fotballkamp på den lokale puben, er jo vel en vinn- vinn situasjon for alle parter.

knebøy kroppsheving

I oppbyggingsfase kan styrketrening ikke droppes selv om det er ferie.

En aktiv ferie som skal bestå av bestemte aktiviteter krever avklaring og planlegging på forhånd. Har man satt som mål å få tatt en treningsøkt hver dag i ferien, så slipper man den diskusjonen underveis og legger dagene opp etter det. I år tok vi treningen rett etter frokost slik at resten av dagen var åpen for det som måtte dukke opp på junior sine premisser.

Når jeg dar på turer med andre som ikke har samme treningsinteressen som jeg, passer jeg bare på å trene før de andre har stått opp, eller når de tar en liten lur eller har seg en stund med en god bok før dagens middag. Jeg får ofte denne kommentaren av venner: «Vi koser oss og slapper av, men ikke Evy». Saken er at dette er min måte å få energi på, og min måte å kose meg på. For meg er trening det jeg trenger for å lade batteriene. – Det finnes ingen fasit på hva som er kos og rett prioritering!

jogging

Skal man konkurrere i idretten sin må man også legge opp dagen der etter, og en uke eller to uten trening vil ofte sette en litt for langt tilbake. Unnskyldningene for å la være er mange, om lysten ikke er sterk nok, men det er også mulighetene for å være aktiv, om det er det man vil prioritere: løpe kan man gjøre hvor som helst, idrettsbaner for intervaller og trappeløp finner man overalt, fjellturer er også en aktivitet som opprettholder både kondisjon og styrke, samtidig som det i kombinasjon med frisk luft er helhetlig helsbringende.

Mange treningssenterkjeder gir sine medlemmer muligheten til å trene på sentre i andre byer, også i andre land i Europa. Vi dro nytte av det i sommer siden jeg ikke kunne droppe styrketrening i 14 dager. Det var fantastisk å komme til et nytt sted der alt utstyr likevel var kjent, og man unngikk å bruke mye unødvendig tid på lete seg frem til det rette apparatet eller å finne alternative øvelser.

Å bo i leilighet istedenfor hoteller er en måte å ha kontroll på eget matinntak på. Da kan du handle inn det du ønsker selv og slippe å bli fristet av ofte mindre sunn hotellmat. Her er det også mye penger å spare iforhold til å spise alle måltider på restaurant. Når vi kjører eller er på shopping, og det er tid for mat, stopper vi som oftest ved en matbutikk istedenfor ved et bakeri eller en restaurant. – Kjappere, lettere og ofte sunnere. Den gode, gammeldagse kjølebaggen har også blitt en fast følgesvenn i bilen, og man har slik med seg det man trenger for å opprettholde en matplan eller diett når det trengst. Regelmessige måltid slik man er vant til holder også blodsukkeret stabilt og energinivået oppe for en hyggelig ferie.

Igjen, det handler om å prioritere, planlegge, legge til rette og gjennomføre. For meg er det også viktig å vite at jeg kan fortsette med trening- og utviklingsplanen min når jeg kommer hjem fra ferie, isteden for å ta igjen det tapte og måtte starte «på nytt».

Neste artikkel: Hvordan få tid til mye trening i en travel hverdag.

Les også: Veien til bodyfitness i alder av 40 år.

Følg meg i min hverdag og min vei til scenen i bodyfitness på www.fitnessfrue.no, på Facebook som Fitnessfrue.no og Instagram som @fitnessfrue og #fitnessfrue.